اوشیدا گزارش می دهد؛

سایه سنگین کم آبی و خشکسالی بر چرخه آب/ صرفه جویی در مصرف آب بهترین درمان برای خشکسالی ها

4 تير 1394 ساعت 13:34

بحران کم آبی بیشتر زمانها در استفاده و برداشت بی رویه از سفره های زیرزمینی و بسترهای آبی بوجود آمده است.


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا: ایران منطقه ای خشک است و ۸۵ درصد مساحت کشورمان در منطقه خشک قرار دارد.
وقتی با خشکسالی مواجه می شویم باید برنامه انطباق با آن را داشته باشیم و مدیریت آب باید قابلیت انعطاف با شرایط را داشته باشد. اجداد ما وقتی با خشکسالی مواجه می شدند همه زمین را کشت نمی کردند و بخشی از آن را آبیاری می کردند ، همچنین سیلوهایی برای نگهداری آب و مواد غذایی داشتند و در شرایط خشکسالی از آن استفاده می کردند.
شاید مهمترین چیزی که در مورد آب در مدرسه آموخیتم، همان چرخه آب بوده، این چرخه برخلاف ظاهر ساده‌­اش، نجات­‌بخش بشر از ابتدا تاکنون بوده است. پس بشر امروز چه بر سر این نعمت الهی آورده است که خود را با تهدید کم‌­آبی روبرو ساخته؟ نعمتی که عمده بدن ما را تشکیل می‌­دهد، برای تولید محصولات کشاورزی­‌مان حیاتی است، در صنایع از پوشاک گرفته تا رایانه مورد استفاده قرار می‌­گیرد، با چرخه خود آلودگی را از زندگی انسان خارج می­‌کند و محیط زیستی سالم را برای ما و جانداران به ارمغان می‌­آورد، چرا دارد از دست ما می­‌گریزد؟

 

آب: درّی که نایاب­تر می­‌شود + تصاویر

بنابراین کمبود آب در ایران چیز جدیدی نیست. با این حال آخرین دوره خشکسالی یعنی از سال ۱۳۸۶ شدت بیشتری یافته است.
در ۲۰ سال اخیر بیش از نصف تالاب­‌های کره زمین خشک شده است تالاب­‌ها برخلاف تصور اولیه، زمین­‌های بسیار بابرکتی هستند، محل تغذیه، رشد و زندگی بسیاری از پستانداران، پرندگان، ماهی‌­ها و بی‌­مهره‌گان هستند،منبع کشت برنج محسوب می‌­شوند که برای تغذیه جمعیت جهان جایگاه کلیدی دارد، آب را تصفیه می­‌کنند و در جلوگیری از بروز طوفان و سیل، بسیار کارآمدند.

طی دهه­‌های اخیر، روند کم‌­آبی به حدی رسیده که بسیاری از رودخانه­‌ها تنها در چند ماه از سال جریان داشته و بسیاری از دریاچه­‌ها دائماً کوچکتر می­‌شوند و این روند تالابهای مهمی همچون تالاب بین المللی هامون را نیز فلج کرده است و مردم منطقه سیستان با مشقت و سختی روزگار می گذرانند.

استفاده غیراصولی از آب­های زیرزمینی
یکی از مهم­ترین ذخیره‌­های آبی ایران، آب­‌های زیرزمینی هستند که از دیرباز به وسیله قنات در فلات مرکزی حفظ شده و جریان می‌­یافت. متأسفانه بر اثر کاهش بارش، بسیاری از کشاورزان و واحدهای صنعتی مجبور به حفر چاه‌­های غیرمجاز و آبکشی بیش از حد از آن شده‌­اند.

بی‌­آبی چیز جدیدی نیست. تمدن­‌هایی بوده‌­اند که صدها سال عمر کرده‌­اند و آثار فاخری از خود برجای گذاشته‌­اند که هنوز دانشمندان را در حیرت خود نگه داشته است. اما بر اثر تغییرات آب و هوا و کمبود آب، رخت از تاریخ بربسته‌­اند و صفحات آن را به تمدن­‌های بعدی سپرده‌­اند.


خشکسالی تالاب هامون را از نفس انداخت
قطع آب ورودي رودخانه هيرمند، خشكسالي بيش از يك دهه و خشك شدن تالاب بين المللي هامون همراه بادهاي موسمي سيستان، مردم اين استان را با مشكلات متعدد اقتصادي، اجتماعي و بهداشتي مواجه كرده است.كارشناسان محيط زيست و مردم سيستان، تنها راه نجات تالاب هامون و ساكنان شرق ايران بخصوص مناطق شمالي سيستان و بلوچستان را عمل كردن دولت افغانستان به تعهدات خود مبني بر رهاسازي حقابه ايران از هيرمند مي دانند و از آنجا كه منشا توفان شن در سيستان از كشور افغانستان است،رايزني هاي بين المللي و همكاري بين ۲ كشور، موجب مي شود تمهيداتي براي تثبيت شن هاي روان در محل خاستگاه توفان انديشيده شود.
به نظر می­‌رسد باید برای کاهش مصرف آب از روش‌­های متنوعی بهره گرفت و الا به زودی با مشکلات لاعلاجی روبرو خواهیم بود و در این بین استفاده درست و اصولی از آبی که در دسترس ما انسانها است بهترین دوا برای درمان خشکسالی ها است و در این راه همه مردم باید مشارکت کنند تا ضمن صرفه جویی در مصرف آب بتوانیم بخشی از آن را نیز برای آیندگان ذخیره کنیم.
بحران کم آبی بیشتر زمانها در استفاده و برداشت بی رویه از سفره های زیرزمینی و بسترهای آبی بوجود آمده است بنابراین تا زمانی که اصول و الگوی مصرف بهینه و صحیح استفاده از آب را نیاموزیم همچنان با بحران بی آبی و کم آبی دست به گریبان خواهیم بود.


انتهای پیام/


کد مطلب: 38509

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdceon8x.jh8v7i9bbj.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir