یادداشت/ ابراهیم سراوانی دارنده نشان علمی از دانشگاه آکسفورد

تسطیح بستر دریاچه هامون و رساندن آب توسط خط لوله و حفر چاهک ها راهی جهت نجات هامون

2 ارديبهشت 1397 ساعت 7:27

ابراهیم سراوانی در یادداشتی تسطیح بستر دریاچه هامون و رساندن آب توسط خط لوله و حفر چاهک ها را راهی جهت نجات هامون و مهار ریزگردها بیان کرد.


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ جهت مهار ریزگردها و همچنین احیای تالاب هامون بر اساس مدلهایی که در جاهای دیگر دنیا نتیجه بخش بوده در سیستان و در سطح دریاچه بسیار وسیع هامون نمی‌توان کار کرد و به احیای دریاچه و مهار ریزگردها پرداخت.

اما به عنوان یک بومی سیستانی که هم درد ریزگردها را تحمل کرده ام و هم احیای دریاچه هامون از آرزوهای دیرینه اینجانب بوده عرض می کنم ورود به این مسئله و حل آن جز با چند گزینه ای که در ادامه عرض می کنم گزینه خاص دیگری نخواهد داشت.

گزینه اول: تسطیح بستر دریاچه هامون و رساندن آب توسط یک خط لوله تقریبا هزار اینچی از یکی از چاه نیمه های چهارگانه به تالاب، واگذاری قطعات کوچک (حداکثر یک هکتاری به سیستانیان متقاضی کشت و کار) فقط به صورت بهره برداری نه تملیکی به آنها و همکاری و همراهی با آنان جهت مکانیزه کردن کشاورزی و استفاده از روشهای نوین آبیاری قطره ای و بارانی برای کاشت درختان غیر مثمر مقاوم به کم آبی به عنوان باد شکن و درختان مثمر مانند توت و گل محمدی برای مصارف مردم و ایجاد صنایع وابسته از جمله صنعت پرورش کرم ابریشم و گلاب گیری و گل خشک کنی و صنایع وابسته .... و کاشت محصولات استراتژیک مانند گندم و جو و ذرت برای به فعلیت رساندن اندیشه ی "سیستان انبار غله ایران".

گزینه دوم: حفر چاهکهایی به قطر حداکثر ۵۰۰ میلی متر به وسیله لوله های فلزی در فواصل منظم برای هر کدام از بهره برداران و کشاورزانی که قصد کشت و کار در بستر هامون خشکیده را دارند و حدود یک تا یک و نیم متر هم این لوله ها بالاتر از سطح زمین قرار گیرند تا در زمان احیانا سیلاب و پر آبی هامون این چاهکها پر و تخریب نشوند و در صورت تردد افرادی در زمان پر آبی یا بی آبی داخل این چاهکها سقوط نکنند و در اختیار بهره برداران هم موتور پمپهای دیزلی یا بنزینی قرار دهیم تا از این آبها جهت کشاورزی به نحو مطلوبی استفاده کنند.

گزینه سوم: برای مهار ریزگردها و گذر از این خشکسالی وحشتناک و ماندگاری مردم بومی سیستان در این منطقه باید ترتیبی اتخاذ شود تا حفر چاه و چاهک جهت بهره برداران بخش کشاورزی در روستاهای حوزه سیستان تسهیل و کمکهای مالی و تجهیزات فنی مانند لوله و موتور پمپ در اختیار مردم به سهولت قرار گیرد تا مردم در همه روستاهای سیستان به خصوص روستاهایی که مستقیما تحت تاثیر ریزگردها قرار گرفته و احتمال تخلیه آنها وجود دارد با حفر چاه و استحصال آب با کاشت درختان غیر مثمر مقاوم به باد و کم آبی و ایجاد باد شکن؛ ماسه بادیها را مهار و از روان شدن و گسترش آنها جلوگیری کنند و در کنار آن با کاشت درختان مثمر ایجاد درآمد پایدار کرده و به ماندگاری آنها در سیستان بزرگ کمک کرد.

انتهای پیام


کد مطلب: 63845

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcftcdv.w6dmjagiiw.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir