مسیر چند هزار ساله "هلمند" تغییر می کند؛

فعالیت خطرناک افغان ها بر روی رودخانه هیرمند/سیستان در آستانه خشکسالی بی سابقه

20 دی 1399 ساعت 12:40

سیستانیان در طول تاریخ معاصر دو بار مجبور به مهاجرت شده‌اند یک‌بار در زمان پهلوی اول به‌زور به شهرهای شمالی ایران فرستاده شدند و بار دیگر نیز پس از شروع خشکسالی ۲۰ ساله راهی شهرهای دیگر ایران شده‌اند.


به گزارش اوشیدا؛ این روزها باتوجه‌به احداث کانال‌های انحرافی افغانستان دررابطه‌با کنترل سیلاب‌های فصلی و تغییر مسیر رودخانه چندهزارساله هیرمند، مردم شمال سیستان و بلوچستان ابراز نگرانی کرده‌اند.

رودخانه هیرمند از کوه‌های افغانستان سرچشمه می‌گیرد و در پایین‌دست به تالاب بین‌المللی هامون می‌ریزد، این تالاب بخش بزرگی از منطقه سیستان را تشکیل می‌دهد که در سال‌های اخیر به دلیل دخالت‌های انسانی افغانستان در طبیعت کاملاً خشک شده است.

آب شرب شهرهای زاهدان، زابل، زهک، نیمروز،هامون و هیرمند از محل چاه نیمه‌ها تأمین می‌شود که این چاه نیمه‌ها نیز به‌وسیله سیلاب‌های فصلی افغانستان آبگیری می‌شوند.

به طور کل با عدم ورود آب به سیستان می‌توان تبعات ناشی از آن را مهاجرت و خالی شدن مرز ایران و افغانستان برای همیشه عنوان کرد، مهاجرتی که قطعاً هزینه سنگینی را بر روی دوش نظام خواهد گذاشت.

سیستانیان در طول تاریخ معاصر دو بار مجبور به مهاجرت شده‌اند یک‌بار در زمان پهلوی اول به‌زور به شهرهای شمالی ایران فرستاده شدند و بار دیگر نیز پس از شروع خشکسالی ۲۰ ساله راهی شهرهای دیگر ایران شده‌اند.


سیستان تشنه است

حجت‌الاسلام مجتبی عزیزی امام‌جمعه شهرستان زابل با گلایه از عدم پیگیری مسئولان برای حق آبه هیرمند گفت: سیستان تشنه است و رفع این تشنگی نیاز جدی به ورود دولت به مسئله آب هیرمند دارد.

وی افزود: کشور افغانستان امروز بند کمال خان را احداث می‌کند اما فردا امکانات بیشتری در اختیارش قرار می‌دهند و فعالیت‌های دیگری بر علیه آب انجام می‌دهد.

حجت‌الاسلام عزیزی بیان کرد: نسبت به آب تالاب هامون ما نیازمند یک دیپلماسی قوی از سوی دولت هستیم که در نهایت به نتیجه برسیم.

وی ادامه داد: بحث پروژه انتقال آب از دریای عمان سال‌هاست مطرح است اما اجرایی نشده، لذا باید همین مسئله آب رودخانه هیرمند را پیگیر باشیم.


دولت تدبیری از خود نشان دهد

محمد سرگزی نماینده مردم سیستان در گفت‌وگو با خبرنگار ما دراین‌خصوص گفت: تغییر مسیر آب رودخانه هیرمند توسط دولت افغانستان نشان از آن دارد که این کشور نمی‌خواهد به بندهای معاهده بین‌المللی خود دررابطه‌با حق آبه رودخانه هیرمند عمل کند.

وی افزود: از جمله اثرات خشکسالی در سیستان بروز آلودگی هوا به‌وسیله ریزگردها است، در نهایت این خشکسالی مهاجرت مردم را در پی خواهد داشت.

سرگزی بیان کرد: در سال‌های اخیر وزارت امروز خارجه و نیرو در سال‌های اخیر مذاکراتی را با کشور افغانستان انجام داده‌اند اما کافی و تأثیرگذار نبوده است ما از این روند گلایه‌مند هستیم.

نماینده مردم سیستان بیان کرد: دولت باید بیش‌ازپیش بر مسئله رودخانه هیرمند حساسیت نشان دهد، چرا که آینده زندگی در سیستان وابسته به تأمین آب رودخانه هیرمند خواهد بود.

سرگزی بیان کرد: اگر آب موردنیاز چاه نیمه‌ها تأمین نشود، قطعاً طرح ۴۶ هزار هکتاری در سیستان کارایی نخواهد داشت و این امر موجب نگرانی کشاورزان ما نیز شده است.

وی خاطرنشان کرد: دولت باید در روزها پایانی خود تدبیری انجام دهد و برای مذاکره با کشور افغانستان وارد میدان شود.


انتهای پیام/



کد مطلب: 72765

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcgnu9u.ak9x34prra.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir