کاهش تعداد فرش بافان؛ معضل رونق صنعت فرش بافی/ چاره قلب از تپش افتاده هنر صنعت کردستان چیست؟

12 آذر 1399 ساعت 11:37

رونق صنعت فرش کردستان را می توانیم بگوییم که تزیین کاخ ها و کلیساهای اروپایی بود، اما سال هاست که فشار تحریم ها و بی رغبتی فرش بافان دیگر رمقی برای خودنمایی این هنر دست بافی نگذاشته است.


به گزارش  اوشیدا ؛ به نقل از کردتودی، هر چند از قدمت و تاریخچه اولیه صنعت فرش بافی در استان کردستان تاریخ دقیقی در دست نیست اما به اعتبار قالی های موجود در کاخ ها و منازل اروپایی قدمت فرش بافی قدمتی طولانی دارد که امروز به واسطه تحریم ها دستخوش تغییرات خاصی قرار گرفته است.

رونق صنعت فرش کردستان را از آن روز می توانیم بگوییم که تزیین کاخ ها و کلیساهای اروپایی بود ، اما سال هاست که فشار تحریم ها و بی رغبتی فرش بافان دیگر رمقی برای خودنمایی این هنر دست بافی نگذاشته است.

هنر قالی بافی مهمترین و پر آوازه ترین دستاورد هنرمندانه بانوان کردستانی است که در دیار بیجار گروس به دلیل استحکام تار و پودش به فرش آهنین مشهور است.

استان کردستان به واسطه شرایط جغرافیایی و اجتماعی بعنوان مهد صنایع دستی محسوب می شود و یکی از هنرهای دست که می توانستند مایحتاج زندگی را از فروش آن به دست بیاوردند فرش بافی است.

بیجار، افشار و سنه سه سبک مهم فرش بافی در استان کردستان

یکی از مهمترین سبک های فرش بافی در استان کردستان که قدمتی بسیار دارد و به فرش آهنین نیز مشهور است ، سبک بیجار است که به دلیل استحکام تار و پود دارای شهرت جهانی است و نقوش ماهی درهم ، لچک ترنج، و شاه عباسی از نقشه های مهم آن است.

فرش بیجار که به فرش آهنین معروف است ،زمانی زینت بخش کاخ ها و منازل اعیان نشین ایران و خارج از کشور بوده و از شهرت جهانی برخوردار بوده است.

اما متاسفانه در حال حاضر بعلت عدم حمایت از بافندگان که به نوعی هنرمند هستند و رکن اصلی صنعت فرش بافی محسوب می شوند و عدم پرداخت دستمزد مناسب، فرش بیجار رو به فراموشی است.

سبک افشار از دیگر سبک های مهم فرش بافی در استان کردستان است که بیشتر در دیواندره ، سقز و بانه رواج دارد که دارای جذابیت خاصی است و بیشتر طرح های آن برگرفته از طبیعت است .

از سبک های مهم و قدیمی فرش بافی در استان کردستان ، سبک سنه است که بیشتر در سنندج و روستاهای اطراف آن مورد توجه است و نقش ماهی درهم از مهمترین طرح های سبک فرش سنه در استان کردستان است.

عدم دقت در نقطه چینی و طراحی نقشه فرش موجب رواج فرش های کامپیوتری

نسرین خدابنده لو جوان ترین طراح فرش استان کردستان در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: متاسفانه در حال حاضر بعلت عدم حمایت از بافندگان که به نوعی هنرمند محسوب می شوند و رکن اصلی فرش بافی هستند ، عدم پرداخت دستمزد مناسب فرش بیجار و در کل صنعت فرش بافی در استان کردستان زیر پا مانده است.

وی افزود: در شهرستان بیجار که مهد فرش بافی در استان کردستان محسوب می شود قشر بافنده بعلت بی توجهی مسوولان نگاهی سطح پایین به بافت دارند ، در حالیکه صنعت فرش بافی در تاریخ ، فرهنگ و اشتغال استان کردستان جایگاه خاصی دارد و می تواند نقش مهمی در افزایش تولید ناخالص ملی ایفاء نماید.

جوان ترین طراح فرش استان کردستان خاطر نشان کرد: قوانین دست و پا گیر اداری ، عدم حمایت از تولید گنندگان موجب دلسردی بافنده و تولید کننده است که باید مورد توجه مسوولان قرار گیرد.

خدا بنده لو به رواج فرش های کامپیوتری در بازار های امروزی به ویژه استان کردستان اشاره کرد و بیان داشت: یکی از علل آن عدم دقت در نقطه چینی و طراحی برخی نقشه های فرش است ، چون برخی از بافندگان جدید اذعان دارند در نقشه خوانی با مشکل مواجه هستند و همین موجب رواج فرش کامپیوتری شده است.

قانون های دست و پا گیر رمق تولید کننده را می گیرد

یکی از تولید کنندگان فرش بیجار در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه استحکام فرش بیجار موجب رونق آن در بازارهای داخلی و خارجی شده است ، گفت: در حال حاضر تقاضای بازار خارجی بسیار است و با توجه به کمبود بافنده تولید به اندازه تقاضا مورد نظر نیست.

وی ادامه داد: متاسفانه در زمانی که استارت کار تولیدی زده می شود،سر و کله تمامی ادارات پیدا می شود و هر کدام برای پیشرفت کار خودشان سنگ بزرگی در راه تولید کننده ایجاد می کنند تا این سنگ ها به سدی بزرگ تبدیل می شود که رمق تولید کننده را می گیرد.

جبارنیا تاکید کرد: بهتر است ادارات با تولید کنندگان هم افزایی داشته باشند و از آنها حمایت کنند نه اینکه با گذاشتن قانون های دست و پا گیر موجب دلسردی تولید کننده شوند.

وی با بیان اینکه درآمد ناکافی و گران بودن مصالح موجب کاهش بافندگان در شهرستان بیجار شده است ، افزود: اگر مصالح فرش به صورت یارانه ای به تولید کنندگان داده شود ما می توانیم تفاوت قیمت را به دستمزد بافندگان اضافه کنیم که موجب افرایش تعداد بافندگان می شود.

کلام آخر

امروز از فرش های کردستان و نقش و نگار رنگین آن تنها نامی باقی مانده است و برای احیای این صنعت که هز شهره جهانی برخوردار است نیازمند عزم ملی و همکاری بین بخشی است.

انتهای پیام/


کد مطلب: 72369

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcgyw9u.ak9x34prra.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir