فرشتگان بجاى عبد اللَّه حج نموده‏اند/نتايج خدمت به سادات‏/حقوق والدين

10 فروردين 1392 ساعت 13:37

اوشیدا:«ابن جوزى حنبلى» در «تذكرة الخواص» آورده كه: «عبد اللَّه بن مبارك» در يك سال حجّ مى‏كرد و در يك سال جهاد، و اين كارش پنجاه سال طول كشيد و در سالى به حج رفت و پانصد دينار با خود برد تا در كوفه شتر بخرد و به حج برود.در اين ميان زنى علوى را در جاى نامناسبى ديد، كه پر يك مرغابى را مى‏كند.عبد اللَّه نزد او رفت و گفت: چرا چنين مى‏كنى؟ گفت: به كارى كه به تو مربوط نمى‏شود، مپرس؟


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا:وبلاگ پیام های اسمانی شهرستان زابل نوشت:
فرشتگان بجاى عبد اللَّه حج نموده‏اند
«ابن جوزى حنبلى» در «تذكرة الخواص» آورده كه: «عبد اللَّه بن مبارك» در يك سال حجّ مى‏كرد و در يك سال جهاد، و اين كارش پنجاه سال طول كشيد و در سالى به حج رفت و پانصد دينار با خود برد تا در كوفه شتر بخرد و به حج برود.در اين ميان زنى علوى را در جاى نامناسبى ديد، كه پر يك مرغابى را مى‏كند.عبد اللَّه نزد او رفت و گفت: چرا چنين مى‏كنى؟ گفت: به كارى كه به تو مربوط نمى‏شود، مپرس؟

عبد اللَّه گفت: اصرار كردم، تا سرّ كارش را بگويد، گفت: عبد اللَّه، مجبورم كردى تا سرّ خود را فاش كنم؟

من زنى علويه هستم و چهار دختر يتيم دارم كه در اين ايّام پدرشان درگذشته است، و امروز چهار روز است كه چيزى نخورده‏ايم؟! و اكنون گوشت «ميته» بر ايمان حلال شده؟ و حال مى‏خواهم اين ميته را ببرم، تا بچه‏ها بخورند؟عبد اللَّه گويد: با خود گفتم: واى بر تو، كجا چنين فرصتى براى خدمت پيدا مى‏شود؟ به او گفتم: دامنت را بگشا، و سپس همه دينارها را در دامنش ريختم، و چنان خوشحال شد، كه نمى‏دانست چطور راه برود.

وى مى‏گويد: به منزل بازگشتم و از فكر حجّ بيرون آمدم، و بعد راه شهر خويش را در پيش گرفتم، و در آنجا ماندم، تا مردم بازگشتند و براى ديدن دوستان و همسايگانم كه از حجّ بازگشته بودند از خانه بيرون آمدم، و به هر كدام، مى‏گفتم: حجّت قبول، مى‏گفت: خدا حجّ تو را هم قبول كند، و ما تو را در فلان مكان ديديم؟ و آنقدر گفتند: تا من حيران شدم.

آنگاه پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم را در خواب ديدم كه مى‏فرمود: اى عبد اللَّه گرفتارى فرزندانم را برطرف كردى، حال از خدا خواسته‏ام، تا فرشته‏اى به صورت تو به انجام حجّ بفرستد و هر ساله تا قيامت از طرف تو آن را انجام دهد، چه به حجّ بروى و چه نروى؟!.

نتايج خدمت به سادات‏

داستانى ديگر را «ابن جوزى» نقل مى‏كند كه: در بلخ مردى علوى زندگى مى‏كرد تا اينكه بيمار شد و بعد از دنيا رفت.همسرش گفت: با دخترانم به سمرقند رفتم، تا مردم كمتر ما را سرزنش كنند اتفاقا در سرماى شديد وارد اين شهر شدم و دخترانم را به مسجد بردم و خودم براى تهيّه چيزى بيرون آمدم.ديدم مردم در اطراف شيخى اجتماع كرده‏اند، پرسيدم: او كيست؟گفتند: شيخ شهر است.من نيز نزد او رفتم و حال و روزم را شرح دادم، ولى او گفت: دليلى بر سيادتت بياور؟ و توجّهى به من نكرد و من هم به مسجد بازگشتم.در راه پير مردى را در مغازه‏اى ديدم كه تعدادى در اطرافش جمع‏اند، پرسيدم: او كيست؟ گفتند: او شخصى مجوسى است، با خود گفتم: نزد او بروم شايد فرجى شود؟ لذا نزد وى رفته و جريان را شرح دادم.

او خادم را صدا زد و گفت: برو و همسرم را خبر كن، تا به اينجا بيايد، پس از چند لحظه بانويى با چند كنيز بيرون آمد.شوهرش به او گفت: با اين زن به فلان مسجد برو و دخترانش را به خانه بياور؟سيده مى‏گويد: همراه اين زن به منزل او آمديم و جايى را در خانه‏اش به ما اختصاص داد و به حمام برد و لباسهاى فاخر بر ما پوشاند و انواع خوراكها را به ما داد و آن شب را به راحتى سپرى كرديم.

در نيمه‏هاى شب شيخ مسلمان شهر در خواب ديد، قيامت برپاست و پرچم پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم بر بالاى سرش بلند شد.در آنجا قصرى سبز را ديد و پرسيد: اين قصر از آن كيست؟

پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم فرمود: از آن يك مسلمان است.

شيخ جلو مى‏رود و پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم از او روى مى‏گرداند عرض مى‏كند: يا رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم من مسلمانم چرا از من اعراض مى‏كنى؟

فرمود: دليل بياور كه مسلمانى؟شيخ سرگردان شد، و نتوانست چيزى بگويد.پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم فرمود: فراموش كردى، آن كلامى را كه به آن زن علوى گفتى؟ واين قصر از آن آن مردى است كه اين زن در خانه او ساكن شده؟ در اين موقع شيخ از خواب بيدار شد و بر سر و صورت خود مى‏زد و مى‏گريست.آنگاه خود و غلامانش براى يافتن زن علوى در سطح شهر به تجسّس پرداختند، تا اينكه فهميدند، او در خانه يك مجوسى است.شيخ نزد مجوسى رفت و تقاضاى ديدن وى را نمود، مجوسى گفت:نمى‏گذارم او را ببينى؟ شيخ گفت: مى‏خواهم اين هزار دينار را به او بدهم.گفت: نه، اگر صد هزار دينار هم بدهى نمى‏پذيرم.وقتى اصرار شيخ را ديد، گفت: همان خوابى را كه ديشب تو ديده‏اى من هم ديده‏ام، و سوگند به خدا من و همه اهل خانه به دست او مسلمان‏شده‏ايم و رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم را در خواب ديدم كه فرمود: اين قصر منزل آينده تو است.

منبع :إرشاد القلوب ترجمه سلگى ج‏۲

حقوق والدين

از حضرت رسول صلى اللَّه عليه و آله سؤال شد: كدام كس حقش بر مرد بزرگتر است فرمود: پدر و مادر.

امام باقر عليه السّلام فرمود: اگر مردى در حال حيات به پدر و مادرش نيكى كند و بعد از مرگ آنها براى آنان طلب مغفرت نكند عاق خواهد بود و اگر در حال حيات آنها عاق بوده و ليكن بعد از مرگ براى آنها طلب مغفرت كند جزء نيكوكاران محسوب مى‏شود.

از رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله سؤال شد. حق پدر بر فرزند چيست؟ فرمود: او را بنامش نام نبرد و مقابل او حركت نكند و جلوتر از او ننشيند، و او را فحش ندهد.

امام صادق عليه السّلام فرمود: شما بايد به پدر و مادر خود نيكى كنيد چه‏ زنده باشند و چه مرده، از طرف آنها نماز بگذارد و صدقه بدهد

و حج بجاى آورد و روزه بگيرد و او هر چه براى والدين خود انجام دهد خودش نيز بهره‏مند خواهد شد و زياد خواهد ديد.

شخصى از رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله از نيكى والدين پرسيد، رسول خدا سه بار فرمود: به مادرت نيكى كن و سه بار هم فرمود: به پدرت نيكى كن و مادر را قبل از پدر نام برد.

مردى خدمت حضرت رسول صلى اللَّه عليه و آله آمد و گفت: مرا وصيت كن فرمود:

به خداوند شرك نياور اگر چه تو را به آتش بسوزانند و عذاب كنند باز هم دل خود را از ايمان خالى مكن و مطمئن باش.

ديگر اينكه به پدر و مادرت نيكى كن و آن‏ها را مورد محبت و احسان خود قرار بده و براى آنها وسائل راحتى فراهم كن چه زنده باشند و چه مرده اگر امر كنند كه مال و ثروت خود را در فلان طريق مصرف كن بايد اطاعت كنى.

معمر بن خلاد گويد: به امام رضا عليه السّلام عرض كردم، براى پدر و مادرم كه حق را نمى‏شناسند دعا كنم؟ فرمود: براى آنها دعا كن و صدقه بده اگر زنده هستند و حق را هم نمى‏دانند باز هم با آنها مدارا كنيد، زيرا رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله فرمودند خداوند مرا به رحمت مبعوث فرموده نه عاق والدين.

مردى خدمت رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله عرض كرد: به كه نيكى كنم فرمود: به مادرت، گفت: بعد فرمود: مادرت، گفت: بعد، فرمود: مادرت سپس گفت: بعد، فرمود: پدرت و بعد از آن هر كس كه نزديك‏تر مى‏باشد.

زكريا بن ابراهيم گويد: من نصرانى بودم و مسلمان شدم، بعد براى حج به مكه رفتم و خدمت حضرت صادق عليه السّلام رسيدم و عرض كردم من نصرانى بودم و اينك مسلمان شده‏ام، فرمود: در اسلام چه ديدى كه مسلمان شدى؟

گفتم: در قرآن خواندم كه فرموده: ما كُنْتَ تَدْرِي مَا الْكِتابُ وَ لَا الْإِيمانُ وَ لكِنْ جَعَلْناهُ نُوراً نَهْدِي بِهِ مَنْ نَشاءُ فرمود: خداوند شما را هدايت كرده، بعد گفت بار خدايا او را هدايت كن و سه بار اين جمله را تكرار كردند.

بعد فرمود: اينك هر چه مى‏خواهى بپرس گفت: پدرم، مادرم و خانواده‏ام نصارى هستند، مادرم نابينا هست، من با آنها زندگى مى‏كنم و در خانه غذا مى‏خورم آيا اين چه صورتى دارد؟ فرمود: آيا آنها گوشت خوك مى‏خورند گفتم: خير در خانه آنها گوشت خوك مصرف نمى‏شود. فرمود: پس حالا كه آنها گوشت خوك مصرف نمى‏كنند مانعى ندارد كه شما با آنها زندگى كنيد و غذاى آنها را بخوريد، به مادرت محبت كن هر گاه درگذشت او را بديگرى وانگذار. خود كارهاى دفن و كفن او را انجام بده و به كسى نگو كه مرا ملاقات كرده‏اى، و در منى بار ديگر نزد من بيا گويد: من در منى خدمت آن حضرت رسيدم مردم پيرامون او را گرفته بودند و از وى مرتبا سؤال مى‏كردند و او مانند معلم كودكان به همه پاسخ مى‏داد.

از مكه مراجعت كردم و وارد كوفه شدم به مادر بسيار محبت نمودم.

غذا برايش آماده مى‏كردم و لباسش را تميز مى‏نمودم و خدمت‏كارى برايش مى‏كردم، يكى از روزها گفت اى فرزند: اين عمل را تاكنون با من نداشتى با اين كه همدين من بودى، اما از وقتى كه مسلمان‏شده‏اى محبت تو زياد شده است.

گفتم: مادر مردى از فرزندان پيغمبر ما به من امر كرد اين كارها را انجام ده، گفت: آن مرد پيغمبر است؟ گفتم: فرزند پيغمبر است. گفت: اى فرزند اين وصيت انبياء مى‏باشد، گفتم: اى مادر بعد از پيغمبر ما ديگرى پيغمبرى نيست، و او فرزند پيغمبر است گفت: اى فرزند دين تو بهترين اديان است عرضه كن تا من هم اين دين را قبول كنم.

من اسلام را بر او عرضه كردم و او هم قبول كرد و نماز را به او تعليم دادم او نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا را خواند بعد حالش تغيير كرد و گفت اى پسر آن چه را به ما تعليم كردى بار ديگر تكرار كن من براى او گفتم: او به اسلام اقرار كرد و درگذشت، صبح مسلمانان او را غسل دادند و كفن كردند و خودم بر او نماز گزاردم و به خاك سپردم.

امام صادق عليه السّلام فرمود: خواهر رضاعى رسول اكرم صلى اللَّه عليه و آله نزد آن‏ جناب آمد، پيغمبر اكرم هنگامى كه او را ديد خوشحال شد و پارچه‏اى كه با خود داشت پهن كرد و او را روى آن نشانيد بعد متوجه شد و با او بگفتگو پرداخت.

بعد از آن برخاست و رفت بعد از چند لحظه برادرش آمد و رسول اكرم احترامى را كه به خواهرش كرده بود براى او انجام نداد. گفته شد يا رسول اللَّه به خواهر بيشتر از برادر احترام گذاشتى؟ فرمود: او پدر و مادرش را بيشتر از برادرش دوست مى‏داشت.

فرمود: به پدر و مادر نيكى كنيد تا فرزندان شما به شما نيكى كنند، از زنان مردم چشم بپوشيد تا از زنان شما چشم بپوشند.

فرمود: سه چيز را بايد اداء كرد امانت را به نيكوكار و بدكار بايد برگردانيد و عهد و پيمان را بايد بآخر رسانيد چه نيكوكار باشد و يا بدكار به پدر و مادر هم بايد نيكى كرد چه بدكار باشد چه نيكوكار.

رسول اكرم صلى اللَّه عليه و آله فرمود: از عقوق والدين بترسيد، بوى بهشت از هزار سال راه به مشام آدمى مى‏رسد ولى عاق والدين و قاطع رحم و پيرمرد زناكار و كسى كه از روى تكبر جامه‏هاى خود را بر زمين مى‏كشد بوى بهشت را استشمام نمى‏كنند بزرگى مخصوص خداوند است كه جهانيان را آفريد.

امام صادق عليه السّلام فرمود: پائين‏ترين مرحله عاق گفتن كلمه اف مى‏باشد و اگر كلمه‏اى نازل‏تر از اين بود خداوند آن را تذكر مى‏داد.

رسول اكرم صلى اللَّه عليه و آله فرمود: خداوند بر آن بنده‏اى رحم مى‏كند كه به پدر و مادر خود كمك كند، شخصى را رحمت مينمايد كه فرزندان خود را طورى بار بياورد كه به او مساعدت كنند خداوند بيامرزد آن همسايه‏اى را كه به همسايه‏اش احترام بگذارد.

خداوند رحمت كند رفيقى را كه به رفيقش كمك كند و او را يارى نمايد خداوند رحمت آورد بر شريكى كه با شريك خود همكارى كند و به او خيانت روا ندارد خداوند رحمت كند آن مردى را كه با اعمال خود سلطانى را وادار كند كه به او نيكى كند.

امام صادق عليه السّلام فرمود: هر كس مى‏خواهد كه در هنگام جان دادن راحت بميرد بايد از خويشاوندان خود دلجوئى كند و به پدر و مادرش نيكى نمايد، هر گاه چنين باشد مرگ بر او آسان مى‏گردد و در زندگى فقير نخواهد شد.

موسى بن عمران عليه السّلام عرض كرد: بار خدايا به من وصيت كن. فرمود:

وصيت من اين است كه در زندگى به من توجه داشته باشى و سه بار اين جمله را تكرار كردند بار ديگر موسى گفت: مرا نصيحت فرما خداوند سه بار فرمود: به مادرت نيكى كن بار ديگر عرض كرد: خداوندا باز هم بفرما خداوند فرمود: به پدرت نيكى كن، از اين جا معلوم مى‏گردد كه حق مادر از پدر زيادتر است.

رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله فرمود: خدا با خوشنودى والدين خوشنود است و با خشم آنها خشمگين است.

فرمود: هر فرزندى كه به نظر محبت به پدر و مادر خود نگاه كند يك حج مقبول در نامه عمل او نوشته مى‏شود گفتند: يا رسول اللَّه اگر چه روزى صد بار اين عمل تكرار شود فرمود: آرى خداوند بزرگ‏تر و پاك‏تر از اين‏ها مى‏باشد.

فرمود: هر كس به مادر و پدر نيكى كند خداوند بر طول عمر او مى‏افزايد.

امام صادق عليه السّلام فرمود: حق والدين بر فرزند اين است كه قرض‏هاى والدين را اداء كند و نذر آنها را انجام دهد و آن‏ها را دشنام ندهد، هر گاه اين اعمال را انجام داد نيكوكار هست و اگر پس از مرگ آنها اين كارها را نكرد عاق مى‏باشد اگر چه در حال حيات نسبت به پدر و مادر نيكوكار بوده است.

از امام جعفر صادق عليه السّلام سؤال شد معنى آيه شريفه‏ وَبِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً چه هست؟ فرمود: احسان اينست كه با آنها بخوبى و نيكى رفتار كنيد

و آنها را به سختى و مشقت نيفكنيد. و اگر احتياجى دارند برآوريد و اگر بى‏نياز هم باشند باز به آنها برسيد مگر خداوند متعال نفرموده: لَنْ تَنالُوا الْبِرَّ حَتَّى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ‏.

فرمود: اما آيه شريفه: إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُما أَوْ كِلاهُما فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما اين است كه اگر تو را ناراحت كردند به آنها حتى اف هم نگوئيد و اگر تو را مضروب كردند آنها را ترك مكن و با آنها مدارا نما و براى آنان از خداوند طلب مغفرت كن.

فرمود: معنى‏ وَ اخْفِضْ لَهُما جَناحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ اين است كه با نظر خشم و غضب به آنها نگاه نكنى و صدايت را نزد آنها بلند نگردانى و دست خود را بالاى دست آنها نگيرى و قبل از آنها از جايت برنخيزى.

حضرت رسول صلى اللَّه عليه و آله فرمود: من حاضرين از امت خود را به غائبين آنها و كسانى كه در پشت پدرها و رحم مادرها مى‏باشند تا روز قيامت وصيت مى‏كنم كه به مادر و پدر خود نيكى كنند، اگر چه دو سال راه بروند تا خود را به والدين برسانند زيرا نيكى به پدر و مادر از امور دينى است.

عربى خدمت حضرت رسول صلى اللَّه عليه و آله آمد و گفت: يا رسول اللَّه آمده‏ام به اسلام بيعت كنم فرمود: بايد پدرت را بكشى، اعرابى دست خود را نگهداشت، رسول خدا بطرف مردم روى آورد و با آنها به صحبت مشغول شد.بار ديگر اعرابى سخن خود را تكرار كرد و رسول اكرم همان سخن اول را در جواب او گفت وى باز دست خود را نگهداشت و بار ديگر رسول اكرم با مردم بگفتگو پرداخت باز همان گفتگو تكرار شد اين دفعه مرد عرب گفت:باشد قبول مى‏كنم و بيعت كرد.

در اين جا رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله گفت: من امر بكشتن پدر نمى‏دهم، شما بايد پس از اين نسبت به پدر و مادرت مهربان باشى و به آنها به نيكى معاشرت كنى و اين آيه شريفه را قرائت كردند: وَ لَمْ يَتَّخِذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ وَ لا رَسُولِهِ وَ لَا الْمُؤْمِنِينَ‏ وَلِيجَةً.

رسول اكرم صلى اللَّه عليه و آله فرمود: هر كس با نظر تندى به پدر و مادر نگاه كند عاق است.

فرمود: هر كس با نظر خشم به والدين خود بنگرد و آنها از وى راضى نباشند نمازش پذيرفته نيست.

فرمود: هنگامى كه روز قيامت شود پرده‏اى از پرده‏هاى بهشت برداشته مى‏شود بوئى از آن بيرون مى‏گردد كه تا پانصد سال مسافت مى‏رود، فقط كسانى از اين بو محروم هستند كه عاق والدين باشند.

امام باقر عليه السّلام فرمود: پدر من مردى را ديد كه با فرزندش راه مى‏رفت و فرزند به شانه پدر تكيه زده، امام سجاد عليه السّلام تا هنگام مرگ به آن فرزند نگاه‏ نکرد.


کد مطلب: 4624

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdch.inkt23n-kftd2.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir