داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۰
 
حیات در سیستان به مخاطره خواهد افتاد؛
افغانستان آخرین روزنه امید مردم سیستان را گرفت/بند کمالخان به زودی به اتمام خواهد رسید
کد مطلب: ۷۱۸۴۲
تاریخ انتشار:دوشنبه ۲۱ مهر ۱۳۹۹ ساعت ۱۳:۴۵
اخباری با عنوان اتمام بند کمالخان افغانستان به گوش می خورد که می تواند حجم عظیمی از آب رودخانه هیرمند را در خود جای دهد و خشکسالی مطلقی را برای منطقه سیستان به همراه داشته باشد.
افغانستان آخرین روزنه امید مردم سیستان را گرفت/بند کمالخان به زودی به اتمام خواهد رسید
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ تالاب بین المللی هامون یکی از بزرگترین تالاب های آب شیرین کشور است که حیات آن وابسته به رودخانه هیرمند در کشور افغانستان است.

این تالاب در روزگاری که هنوز انسان ها در طبیعت دخل و تصرفی نداشتند میزبان حیوانات و پرندگان گوناگونی بوده است، همچنین تمدن کهن شهر سوخته در پنج هزار سال قبل از میلاد مسیح هم در حاشیه این رودخانه کشف شد.

با این حال در سال های اخیر افغانستان قدرت بیشتری برای مهار آب پیدا کرده است و با احداث سد های گوناگون مانع ورود آب به ایران می شود، اشرف غنی رئیس جمهور این کشور در یکی از سخنرانی های خود به صراحت عنوان می کند که جان می دهند اما آب به ایران هرگز نخواهد داد.

حالا اخباری با عنوان اتمام بند کمالخان افغانستان به گوش می خورد که می تواند حجم عظیمی از آب رودخانه هیرمند را در خود جای دهد و خشکسالی مطلقی را برای منطقه سیستان به همراه داشته باشد.


حیات در سیستان به مخاطره خواهد افتاد


در همین خصوص عباس نورزائی کارشناس ارشد روستایی در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: رودخانه ی هیرمند، یک رودخانه ی فرامرزی است. ۱۱۰۰ کیلومتر طول آن است که از کوه های بابا در افغانستان به سمت آبریزگاه هامون در سیستان ایران سرازیر می باشد و به طور متوسط سالیانه آوردی معادل ۹۳ هزار میلیون مترمکعب دارد.

وی افزود: در افغانستان سد کجکی با ظرفیت آبگیری ۲۸۰۰ میلیون مترمکعب بر روی این رودخانه بسته شده است و بر روی یکی دیگر از شاخه های آن نیز ۶۶ سال قبل سد دهله در محلی به نام ارغندآب با ظرفیت ۲۸۸ میلیون مترمکعب آبگیری مترمکعب ساخته شده است که هم اینک حجم مفید آن ۱۶۰ میلیون مترمکعب می باشد.

نورزائی بیان کرد: مجموع كل كشت محصولات آبي در منطقه ی افغانی، طی سالیان اخیر حدود ۶۲ درصد افزايش يافته، به طوری كه مقدار آن از رقم ۱۰۳ هزار هكتار در سال ۱۹۹۰ به حدود ۱۳۲ هزار هكتار در سال ۲۰۰۱ و سپس در سال ۲۰۱۱ به حدود ۱۶۷ هزار هكتار رسيده است.

وی افزود: هم اینک سد خاکی با نام بندکمالخان در فاصله ی ۸۵ کیلومتری مرز ایران، مراحل ساختش رو به اتمام است. این بند، با ظرفیت ذخیره ی ۵۲ میلیون مترمکعب ساخته شده است.

این کارشناس ارشد مدیرت روستایی خاطرنشان کرد: علاوه بر آن تعداد زیادی انهار فرعی و ایستگاه های پمپاژ بین راهی، کار برداشت از این رودخانه را از سد کجکی تا محل ورود آب به ایران یعنی جریکه، انجام می دهند که با فرض برداشت سالیانه ۵۰ میلیون مترمکعب، مجموع آبهای مورد استفاده در افغانستان به طور تقریب ۳۱ هزار میلیون مترمکعب را شامل می شود.

وی افزود: این بدان معنی است که مابقی این آب به دلیل عدم توانایی افغانستان در ذخیره سازی، به طور طبیعی در قالب سیلاب ها به سمت آبریزگاه طبیعی خود در ایران سرازیر می شود.

نورزائی بیان کرد: احداث بند کمالخان، از نظر ظرفیت شاید حائز اهمیت نباشد، اما در مواقع کم آبی و خشکسالی، جلوی رساندن آب حداقلی هیرمند به سمت ایران را خواهد گرفت که در این شرایط، حیات در سیستان را به مخاطره خواهد انداخت.

وی خاطر نشان کرد: از سوئی سد بخشاباد در ۱۰۰ کیلومتری شهر فراه برای ذخیره سازی ۱۳۶۰ میلیون مترمکعب در دست ساخت است. این سد مانع جریان سیلابها به سوی دریاچه‌های پوزک و سابوری، محوری ترین دریاچه های هامون خواهد بود که با اثرات کاهش آب هیرمند، در محاصره ی زیست محیطی سیستان نقش حیاتی خواهد داشت.

وی همچنین تصریح کرد: با این توصیف به نظر می رسد دولتمردان و مجموعه ی نظام جمهوری اسلامی برای سکنه ی نیم میلیونی سیستان ایران، باید تدبیری اساسی کنند.




انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark