داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۳
 
گزارش اوشیدا از سرنوشت غم انگیز ماهی ها در تالاب هامون؛
وقتی تنها، مرگی تلخ نصیب ماهی ها در سیستان می شود/ تالاب بین المللی هامون، قبرستانی عظیم برای دفن ماهیان
کد مطلب: ۵۲۴۲۹
تاریخ انتشار:يکشنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۱۲
در طی هفته های اخیر مرگ ماهی ها در تالاب هامون بر زبان بسیاری از دوستداران محیط زیست جاری شد و موجبآ نگرانی بسیاری در منطقه ایجاد کرد.
وقتی تنها، مرگی تلخ نصیب ماهی ها در سیستان می شود/ تالاب بین المللی هامون، قبرستانی عظیم برای دفن ماهیان
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ با قطعی آب تالاب و خشک شدن آن پدیده مرگ ماهی ها به طور گسترده در منطقه سیستان رخ داده بود به طوری که بسیاری از ماهی ها را به کام مرگ کشانده بود.

در این راستا چندین تن ماهی توسط ماهیگیران از کف تالاب هامون جمع آوری و به کارخانه های پودر ماهی جهت تولید غذای مرغ تحویل داده شد.

طبق گفته مسولان مربوطه در طی این مدت هزاران عدد ماهی توسط شیلات جمع آوری و به استخرهای پرورش ماهی منتقل شده است.

در صورتی که مسولان امر و وزارت خارجه پیگیر حق آبه تالاب از سوی افغانستان باشند دیگر شاهد مرگ ماهی ها در منطقه نخواهیم بود که در این راستا نیازمند توجه ویژه نمایندگان و وزارت خارجه هستیم.

آنچه مسلم است با خشکی تالاب علاوه بر مرگ جاندارانی که از آب تالاب تغذیه می کنند شاهد افزایش پدیده ریزگردها در منطقه و تلخی زندگی به کام مردم خواهیم بود.

عدم مدیریت صحیح آب، سبب مرگ ماهیان در تالاب شده است

یکی از صیادان در منطقه به خبرنگار اوشیدا گفت: اگر مدیر کل شیلات و اداره محیط زیست و سایر سازمان های مرتبط آب را در سیستان به خوبی مدیریت می کردند و به موقع رهاسازی می کردند امروز به جای جمع آوری ماهی خشک و مرده که با افتخار از آن یاد می کنند مردم می توانستند صدها تن ماهی زنده برداشت کنند که کمک بزرگی به معیشت مردم محروم حاشیه هامون بود.

م. صیاد ادامه داد: حیات سیستان با آب تالاب رابطه مستقیمی دارد چرا که نبود آب در طی سال های اخیر سبب بیکاری شمار زیادی از بومیان منطقه و کوچ آنان به سایر نقاط کشور جهت دستیابی به مشاغلی از قبیل مشاغل کاذب و کارگری شده است.

وی افزود: متاسفانه نمایندگان مجلس، وزارت خارجه و سایر مسولان مربوطه در گرفتن حق آبه تالاب هامون از کشور افغانستان کوتاهی می کنند در حالیکه با کسب این حق آبه حیات در سیستان جاری خواهد شد.

مرگ ماهیان به دلیل محدودیت منابع آبی رخ داده است

رییس اداره محیط زیست شهرستان زابل عنوان کرد: برای خشکی تالاب هامون نظرات فراوانی بیان شده که در این راستا عامل اصلی این اتفاق تشدید و افزایش خشکی در منطقه سیستان است.

الهام آبتین به خبرنگار اوشیدا گفت: با اینکه سیستان یک منطقه خشک در حال حاضر به شمار می رود اما عامل اصلی این تغییرات، وضعیت جوی و آب و هوای کشور افغانستان و مناطق اطراف می باشد که تاثیر مستقیمی بر وضعیت سیستان گذاشته است اما در هر حال وابستگی تالاب به کشور افغانستان سبب وابستگی منطقه به افغانستان شده است.

وی با اشاره به اینکه، تمامی مناطقی که در دنیا منابع آبی آنان به بالادست وابسته است معمولا با چنین مشکلی مواجه هستند ادامه داد: با موضوع فوق باید منطقی برخورد کرد و مصرف آب موجود نیز براساس اولویت ها برنامه ریزی شود.

آبتین تصریح کرد: هر ساله در اوایل بهار با ورود سیلاب به منطقه از سمت افغانستان شمار زیادی ماهی به منطقه وارد می شود که در این راستا پس از مدتی با قطع جریان آب مجددا خشکسالی حکمفرما و در نهایت به دلیل کاهش رطوبت نسبی شاهد مرگ جانداران و افزایش پدیده ریزگردها در منطقه هستیم.

وی با بیان اینکه، مرگ ماهیان در تالاب هامون به دلیل محدودیت منابع آبی رخ داده است بیان داشت: با افزایش گرما، شدت تبخیر آب در منطقه افزایش یافته و براثر خشکی ماهی های اتلاف می شوند که در این راستا، در کارگروه آب و کشاورزی این معضل بیان شد تا قبل از اینکه با خشکی آب ماهیان اتلاف شوند توسط شیلات صید و به استخرها منتقل شوند.

ماهی ها از سطح تالاب جمع آوری و به استخرها و کارخانه های پودر ماهی منتقل میشوند

رییس اداره محیط زیست شهرستان زابل اضافه کرد: بخشی از ماهیان موجود در تالاب ضعیف و هرزماهی هستند که نه تنها دارای کارکرد اقتصادی نیستند بلکه از لحاظ اکولوژیکی توانایی حفظ و بقای آنان متفاوت و به عنوان مصرف کننده رقیب سایر ماهی ها هستند که با کمبود آب و اکسیژن به راحتی تلف می شوند.

وی افزود: مردم ماهیان تلف شده را از سطح تالاب جمع آوری و به کارخانه های پودر ماهی منتقل می کنند که این موضوع نشان از برکت تالاب برای منطقه دارد.

آبتین تاکید کرد: حجم بالایی از ماهیان سطح تالاب توسط مردم، سازمان های مردم نهاد و شیلات جمع آوری و به استخرهای پرورش ماهی منتقل شده اند تا مراحل رشد را طی و از اتلاف آنان جلوگیری شود.

حق آبه دوم از چاه نیمه ها به تالاب رها شده است

رییس اداره محیط زیست شهرستان زابل اذعان داشت: در طی روزهای اخیر برای دومین بار در سال جاری حق آبه از چاه نیمه به تالاب هامون اختصاص یافت تا مشکلی در اکوسیستم منطقه ایجاد نشود.

آبتین تاکید کرد: در سال جاری ۶۰ میلیون مترمکعب حق آبه از محل چاه نیمه ها برای تالاب هامون اختصاص یافته که در این راستا ۲۰ میلیون مترمکعب در سه ماهه نخست و ۲۰ میلیون مترمکعب نیز در روزهای گذشته در تالاب رهاسازی شد.

وی در پایان گفت: طبق زمانبندی تعیین شده، ۲۰ میلیون مترمکعب حق آبه دیگر نیز در آینده در تالاب رها خواهد شد که این موضوع براساس اولویت ها انجام خواهد شد.

۳۵۰ تن ماهی از کف تالاب هامون صید و خشک شده است

مدیر کل شیلات شمال سیستان و بلوچستان در گفتگو با یکی از رسانه ها اذعان داشت: در پی خشکی تالاب هامون، بالغ بر ۳۵۰ تن ماهی صید و خشک شده و در حال حمل به کارخانه های تولید پودر ماهی هستند.

محبعلی سیستانی تصریح کرد: در سال گذشته نیز ۵۰۰ تن ماهی خشک از این تالاب جمع آوری و به کارخانجات پودر ماهی کرمان و خراسان ارسال شده است.

وی افزود: متاسفانه با خشک شدن تالاب بین المللی هامون بر اثر قطع آب رودخانه هیرمند که همه ساله به دلیل خشکسالی های متمادی اجتناب ناپذیراست به تدریج شاهد مرگ و میر ماهی در مقیاس وسیع در این تالاب هستیم که در این راستا، صیادان سیستان از طریق جمع آوری ماهیان هرز از درون تالاب هامون و رودخانه های این منطقه میلیاردها ریال از این فعالیت درآمد کسب می کنند.

وی در ادامه با اشاره به، نجات ۵۰۰ هزار بچه ماهی از تالاب هامون خاطرنشان کرد: بیش از ۱۱۰ گروه صیادی که هر گروه متشکل از ۴۰ نفر است، کار جمع آوری و انتقال این ماهیان را انجام می دهند.

سیستانی در پایان گفت: بچه ماهیان برای اهداف مختلفی مانند پرورش، عرضه در بازار مصرف و تولید پودر ماهی به استخرهای پرورش ماهی منتقل می شوند.

انتهای پیام///
Share/Save/Bookmark