داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۲
 
با افزایش بحران خشکسالی در سیستان؛
ضرورت بین المللی اعلام کردن رودخانه هیرمند و هریرود/ از بین بردن وابستگی سیستان به آب با ایجاد کارخانجات
کد مطلب: ۶۴۱۵۷
تاریخ انتشار:سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۰۳
آب بحران جدی است که نه تنها سیستان و یا ایران را دربرگرفته بلکه این بحران تهدیدی برای سراسر جهان است.
ضرورت بین المللی اعلام کردن رودخانه هیرمند و هریرود/ از بین بردن وابستگی سیستان به آب با ایجاد کارخانجات
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ کمبود آب اوضاع وخیمی را بر سیستان حاکم کرده به طوری که خشکسالی سبب از بین رفتن بسیاری از مشاغل و بیکاری شمار زیادی از مردم منطقه شده است.

پدیده ریزگردها معضل دیگری است که کمبود آب در منطقه رقم زده به طوری که زابل رکورددار تعداد مسلولین در ایران می باشد.

کمبود آب سبب شد امسال کشاورزان سیستانی هیچ محصولی برداشت نکنند و با این اوصاف علاوه بر خسارت شدید به کشاورزان دامداران نیز با کمبود شدید علوفه و در پی آن چوب حراج زدن به تنها دارایی آنها که دام است روبرو شوند.

در هر حال باید نسبت به فرهنگ سازی نسبت به صرفه جویی و استفاده بهینه از آب اقدام کرد زیرا کمبود آب می تواند به یک معضل اساسی در کشور مبدل شود.

فرسودگی لوله های آب رفع شده است

معاونت آب روستایی زابل در گفت و گو با خبرنگار اوشیدا ابراز کرد: به منظور رفع بحران بی آبی در روستاهای زابل اقداماتی انجام شده که در این راستا تعویض كامل اتصالات وشیرآلات داخل حوضچه های انشعاب كه كمك زیادی در رفع انسداد( آب شرب روستاها) داشته است، در نقاطی از روستاها توسعه شبكه و اصلاح انشعابات مشتركین ( مثل روستای میرشاه،روستای ارباب)، تعویض شیرهای خودكار هواروی خطوط اصلی و فرعی به علت معیوب بودن و شستشوی حوضچه تخلیه رسوب روی خطوط اصلی از جمله این اقدامات به شمار می‌رود.

شهركی ادامه داد: به منظور بهبود وضعیت آب شرب در روستاها راهکارهای استحصال آب های غیر متعارف به منظور تامین آب كشاورزی و صنعتی یا دربرخی موارد برای شستشو، رفع كامل فرسودگی های شبكه انتقال و توزیع و جلوگیری از هدر رفت آب در شبكه آب روستا كه نیازمند اعتبارات ویژه است، بازیافت آب فاضلاب و تصفیه آن در حد آبیاری، شستشو و كارهای ساختمانی و در نهایت تغییر روشهای انتقال آب از كانال های سنتی به كانال های بتونی می تواند بسیار مفید واقع شود.

افغانستان از طریق کنترل آب سعی بر کنترل همسایگان خود دارد

وی افزود: در ارتباط حق آبه ایران از افغانستان و رودخانه هیرمند در شمال سیستان بلوچستان به نظرم سیاست آبی افغانستان بر این باور است كه از طریق كنترل آب ها می تواند همسایگان خود را كنترل كند و می توان گفت دو مورد با ارزش شامل خرید نفت ارزان و پذیرش مهاجرین افغان توسط ایران سیاست كاری آن است.

شهرکی در این رابطه اضافه کرد: در مورد رودخانه هیرمند می توان گفت كه دولت افغانستان این رودخانه را رودخانه داخلی خود تلقی می‌كند و هزینه های زیادی با پیمانكار تركیه ای در بحث سد سازی می‌كند و باعث ایجاد مشكلات زیادی برای مردم سیستان شده است چون زندگی مردم سیستان وابسته به آب است و علاوه بر آن رودخانه هریرود را كه استان خراسان را پوشش می دهد نیز دچار مشكل كرده است.

معاونت آب روستایی زابل خاطرنشان کرد: با احداث سدهایی مثل سد سلما در مقابل سد دوستی ایران كه در شمال خراسان برای كاهش وابستگی به رودخانه هیرمند احداث شده بود ایران با پاتكی جدید از سوی كابل روبرو شد.

بین المللی شدن رودخانه های هریرود و هیرمند راهکاری مناسب جهت رفع معضل آبی ایران

وی اذعان کرد: اینک دو راهكار پیشنهاد می شود یكی اینكه رودخانه های هیرمند و هریرود را به صورت رودخانه های بین المللی معرفی كنیم؛ چون شرایط تعاریف بین المللی را از لحاظ حقوقی دارند و دوم اینكه استفاده از اهرم قدرت مهاجرین افغانی برای متقاعد كردن افغانستان در زمینه حق آبه ایران مورد استفاده قرار گیرد.

سیستان صنعتی شود

معاونت آب روستایی زابل تصریح کرد: با توجه به خشكسالی و بحران آب و شرایط زندگی مردم در روستاهای شمال سیستان بلوچستان دولت باید تامین آب كشاورزی كند و یا وابستگی مردم سیستان به آب را از بین ببرد و سیستان را به عبارتی منطقه صنعتی كند؛ به عنوان مثال یك كارخانه در سطح ملی در سیستان تاسیس كند چون شرایط زندگی مردم در سیستان علی الخصوص قشركشاورز و روستایی بسیار نامساعد وسخت است، صیادی كه وجود ندارد، كشاورزی هم تعطیل شده و دام ها هم به علت بی آبی تلف شده اند.

شهرکی اذعان کرد: در اجلاس هم اندیشی متخصصین آب كشور با حضور وزیر نیرو دعوت مقاله ای که در مورد سیستان ومشكلات آن نگارش کرده بودم با موضوع بررسی تطبیقی قراردادهای پیمانكاری با روش b.o.t(build operate transfer)به عنوان راهكاري موثر بر مديريت و كنترل آب است و مطالعه موردی من هم اداره آب روستایی زابل بود و به صورت كلي اشاره به بخش خصوصی داشتم تا در این روش بار مالی بر
دولت نباشد ارائه شد.

وی اظهار کرد: همیشه سعی كردم عمل كنم بعد در مورد كار انجام شده صحبت كنم و اگر قولی هم داده شده حتما عمل کرده ام.

شهرکی تاکید کرد: انتظار می‌رود با توجه به بحران آب در منطقه نگاه ویژه ای به طرح های آبرسانی و پروژه های پیمانكاری شركت آب و فاضلاب روستایی استان سیستان بلوچستان داشته باشند و در بحث تخصیص اعتبارات اولویت كاری قرار گیرد؛ چون همه چیز وابسته به آب هست و حداقل آب سالم و بهداشتی حق مردم است و در بحث آبرسانی سیار نیاز به تانكر آب در منطقه سیستان داریم ما در كل حوزه سیستان یك تانكر آبرسانی داریم كه ستاد بحران استانداری می تواند نقش آفرینی كند.

انتهای پیام
Share/Save/Bookmark