داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۴
 
گزارشی از هامون خشکیده سخاوتمند؛
اختصاص ۷۲۰ هکتار از اراضی خشک شده تالاب هامون به کشت پشمک/ خربزه محلی اشتغال دو هزار نفر را رقم زد
کد مطلب: ۶۱۸۹۰
تاریخ انتشار:چهارشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۴۲
وجود تالاب هامون سرشار از برکت و خیر است به طوری که حتی در زمانی که خشکی آن را دربرمی گیرد باز هم سخاوت آن به مردمان دیار آفتاب می رسد.
اختصاص ۷۲۰ هکتار از اراضی خشک شده تالاب هامون به کشت پشمک/ خربزه محلی اشتغال دو هزار نفر را رقم زد
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ از ۱۸ سال قبل تاکنون هامون با خشکسالی شدیدی دست و پنجه نرم می کند به طوری که خشکی آن زندگی را برای مردم منطقه سخت کرده است.

تالاب هامون یکی از گنجینه ها و ذخیره گاههای آب شیرین جهان به شمار می رود اما در سال های گذشته به دلیل کاهش نزولات جوی و احداث سد توسط افغانستان خشک و به شن زار تبدیل شده است.

علیرغم‌ مشکلاتی که خشکی هامون برای اکوسیستم و زندگی مردم ایجاد کرده عملکرد سازمان محیط زیست برای احیا تالاب و عملکرد دستگاه دیپلماسی برای اخذ حق آبه بسیار ضعیف بوده گویی اصلا این تالاب وجود نداشته است.

با وجود خشکسالی که دامنگیر تالاب هامون شده همه ساله پس از شدت بارش در سرزمین افغانستان و به بار آوردن خسارات فراوان در آنجا، مقداری از آب باران که دیگر در پشت سدها جایی برای نگه داشتن آن ها وجود ندارد از سدها سریز شده و راهی دریاچه هامون می شود.

ناگفته نماند آب سر ریز به هیچ عنوان ربطی به حق آبه تالاب هامون نداشته و تنها به دلیل عدم توانایی افغانستان در جمع آوری آن ها راهی ایران می شود.

معمولا آب سر ریز تا اوایل خرداد ماه در تالاب هامون مانده و پس از آن خشک شده و بار دیگر تالاب به شوره زاری تبدیل می شود.

با خشکی مجدد تالاب مناطقی از دریاچه که دیگر در آن هیچ گونه آبی وجود ندارد به محل کشت پشمک و یا خربزه محلی اختصاص می یابد تا با اشتغال شمار زیادی از مردم سخاوت هامون به اثبات رسد.

چنگ دراز واقع در شهرستان نیمروز مهم ترین محل جهت کشت پشمک به شمار می رود که در این محل صدها نفر به کشت این محصول کاملا ارگانیک بدون حتی قطره ای آب می پردازند.

وقتی پا به چنگ دراز گذاشته می شود صدها هکتار از اراضی خشک شده هامون را می توان از کشت پشمک سرسبز دید و رونق و امید را در این دیار به خوبی مشاهده کرد.

طبق گفته افرادی که در منطقه اقدام به کشت پشمک کرده اند بعضی از افراد میلیون ها تومان از این پالیزها سود خالص کسب کرده اند.

خبرنگار اوشیدا با حضور در محل چنگ دراز به گفت و گو با کشاورزان پرداخته که در ادامه می خوانید.

پشمک کاملا ارگانیک است

یکی از کشاورزانی که به کشت خربزه محلی در تالاب هامون اقدام کرده بود به خبرنگار اوشیدا گفت: با عقب نشینی و تبخیر آب و خشک شدن دریاچه هامون، از اواخر تیرماه کشت پشمک و خربزه محلی در بستر تالاب شروع می شود.

علی سراوانی ابراز کرد: در محدوده ای که کشت انجام می شود به هیچ عنوان پوشش گیاهی وجود ندارد بنابراین نه تنها به محیط صدمه ای وارد نمی شود بلکه اشتغالزایی گروه های زیادی را نیز به همراه دارد.

وی افزود: کشت پشمک بدون قطره ای آب در تالاب خشکیده هامون انجام می شود و با توجه به اینکه هیچ کود یا ماده ای برای پرورش این محصول به کار گرفته نمی شود محصول حاصله کاملا ارگانیک و سالم است.

سراوانی بیان کرد: از اواخر شهریور ماه پشمک های تولیدی وارد بازار می شود و مردم به دلیل ارزانی این محصول به نسبت سایر میوه ها اقدام به خرید آن می کنند.

وی تصریح کرد: برداشت این محصول تا اواسط آذر ماه ادامه دارد و با شروع یخبندان کار برداشت خاتمه می یابد.

سراوانی ادامه داد: پشمک هایی که بزرگتر هستند به منظور تبدیل شدن به خربزه محلی برداشت نمی شوند و پس از رشد بیشتر و تبدیل شدن به سفیدک برداشت می شوند.

وی ابراز کرد: در حال حاضر سراوانی، سارانی پودینه، شوردی، سرگزی، اربابی، صیادی و احمدی فامیل هایی که مبادرت به کشت پشمک کرده اند می باشند.

سراوانی خاطرنشان کرد: زمان کشت این محصول کار کشاورزی و جمع آوری علوفه دام ها تعطیل است به طوری که بیشتر افراد بیکارند و با کشت پشمک از درامد قابل قبول و مطلوب بهره مند می شوند.

وی تاکید کرد: در طی این مدت کشاورزان درآمد خوبی از کشت پشمک به دست آورده اند به طوری که بعضی از آن ها چندین میلیون تومان سود خالص به دست آورده اند.

سراوانی اظهار کرد: هر یک کیلو پشمک به قیمت یک هزار و هر یک کیلو خربزه هم به قیمت سه هزار تومان به فروش می رسد.

کشت پشمک درآمد چند میلیاردی را به همراه داشته است

مدیر جهاد کشاورزی نیمروز عنوان کرد: با خشک شدن تالاب هامون و مرگ میلیون ها ماهی و جاندار آبزی، تعدادی از صیادانی که زمانی نه چندان دور از تالاب ماهی صید می کردند با شخم زدن بخش هایی از تالاب به کشت خربزه خارج از فصل می پردازند.

شیرعلی کوهکن افزود: هرساله با تلاش ۱۳ تشکل مردمی، ۷۲۰ هکتار از اراضی حاشیه تالاب هامون به کشت خربزه محلی اختصاص می یابد.

وی افزود: در حالی که بیکاری به شدت دامان مردم منطقه را گرفته کشت پشمک سبب اشتغال دو هزار نفر از کشاورزان منطقه شده است.

کوهکن تصریح کرد: در این مدت از هر هکتار، هشت تن پشمک برداشت می شود که در این راستا با توجه به قیمت فروش پیش بینی می شود درآمد حاصل از این کار به چهار میلیارد تومان برسد.

انتهای پیام
Share/Save/Bookmark