داخلی آرشيو خبر صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
بدعهدی افغانستان در رهاسازی آب به تالاب هامون/ خشکی ۹۰ درصدی قنات های بلوچستان
کد مطلب: ۶۳۷۹۰
تاریخ انتشار:جمعه ۲۴ فروردين ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۴۲
رییس مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان گفت: یک ماه از سال جاری گذشته و افغانستان هنوز نسبت به رهاسازی آب به تالاب هامون اقدام نکرده است
بدعهدی افغانستان در رهاسازی آب به تالاب هامون/ خشکی ۹۰ درصدی قنات های بلوچستان
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا :محمدنعیم امینی فرد با بیان اینکه خشکسالی استان سیستان و بلوچستان دامنه دار است، گفت: خشکسالی وسیع در استان طی سال 1350 شروع شد که منجر به مهاجرت بخش قابل توجهی از جمعیت استان به سایر استان ها به ویژه شمال کشور شد و بعد از این رخداد رژیم حقوقی و قراردادی در سال51 میان دولت ایران و افغانستان تعیین و منعقد شد که بر اساس آن دولت افغانستان متعهد شد نسبت به رهاسازی 800 میلیون متر مکعب حقابه برای تالاب بین المللی هامون اقدام کند.

نماینده مردم ایرانشهر در مجلس شورای اسلامی افزود: رهاسازی آب در سال های پرآبی انجام می شود و در برخی موارد این رهاسازی نیز فراتر از میزان قرارداد است اما زمانی که وضعیت اکولوژیکی به مرحله خشکسالی شدید می رسد دولت افغانستان از انجام تعهدات خود سرباز زده و از ورود آب ممانعت می کند.

وی ادامه داد: سال گذشته پیگیری های زیادی از طریق مجمع نمایندگان استان داشتیم و در دی ماه سال گذشته در جلسه ای با حضور وزیر و معاونان امور خارجه آن را مطرح و پیگیری کردیم؛ در این جلسات تصمیماتی در جهت استیفای حق ایران گرفته شد و مذاکراتی را نیز وزارت امور خارجه با مسئولان افغانستان داشته است.

یک ماه از سال جاری گذشته و افغانستان هنوز نسبت به رهاسازی آب به تالاب هامون اقدام نکرده است

امینی فرد با انتقاد از اینکه یک ماه از سال جاری گذشته و افغانستان هنوز نسبت به رهاسازی آب به تالاب هامون اقدام نکرده است، گفت: کشاورزان با فقدان آب روبرو هستند و از سویی خشکسالی دامنه دار نیز مردم را آزار می دهد در این رابطه انتظار می رود با انجام فشارهای دیپلماتیک و مذاکره رهاسازی آب سریع تر انجام شود زیرا معمولا رهاسازی آب در فروردین ماه انجام می شود تا بتواند مسله مشروب کردن مزارع را پیگیری کند.

نماینده مردم ایرانشهر در مجلس دهم، با یادآوری اینکه از 187 کیلومتر مربع وسعت استان حدود 172 هزار کیلومتر مربع در بلوچستان واقع است و حدود 15 هزار کیلومتر نیز دشت سیستان است؛ دولت در سالیان گذشته برای دشت سیستان منابع خوبی پیش بینی کرده است به گونه ای که در یک نوبت برای بهینه سازی انتقال آب به مزارع 500 میلیون دلار و در سال جاری نیز 350 میلیون دلار پیش بینی کرد که این مبلغ قابل توجهی می تواند نقش مهمی را در آینده سیستان و ماندگاری جمعیت در آنجا داشته باشد.

خشکی 90 درصدی قنات های بلوچستان

رییس مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان افزود: متاسفانه در بلوچستان عملکرد مناسبی را از سوی دولت شاهد نبودیم و به عبارتی دولت هیچ اعتبار قابل توجهی را در سال گذشته به بلوچستان اختصاص نداده و این بی توجهی خشکی بیش از 1500 رشته قنات یعنی 90 درصد قنات ها را به دنبال داشته است.

دولت برای تامین حقابه سیستان در سال جاری اقدامات مناسبی انجام دهد

وی افزود: با توجه به این وضعیت بحرانی می طلبد دولت برای تامین حقابه سیستان در سال جاری اقدامات مناسبی انجام دهد و از سویی اعتبارات مناسبی را برای بلوچستان پیش بینی و در نظر بگیرد.

این نماینده مردم در مجلس دهم، افزود: مجمع نمایندگان نامه ای را برای ارائه به مقام معظم رهبری تهیه کرده اند که مشابه سیستان که تاکنون 850 میلیون دلار اعتبار برای آن در نظر گرفته شده اعتباری در حد 200 میلیون دلار حداقل برای بلوچستان در نظر گرفته شود.

تامین آب آشامیدنی سالم برای روستاهای بلوچستان با مشکل مواجه است

امینی فرد با بیان اینکه تامین آب آشامیدنی سالم برای روستاهای بلوچستان با مشکل مواجه است، تصریح کرد: در حال حاضر در مرکز و جنوب استان حدود 3 هزار روستا فاقد سیستم آبرسانی هستندکه از این تعداد حدود هزار روستا به صورت سرپایی و با سرانه تنها 15 لیتر در روز آبیاری می شوند.

نماینده مردم ایرانشهر در مجلس دهم، افزود: با توجه به وضعیت پیش رو روستاهای بلوچستان به شدت در معرض خطرات بهداشتی از جهت شیوع بیماری های روده ای به ویژه وبا که هر سال به دلیل عدم دسترسی به آب آشامیدنی سالم حادث می شود در سال جاری نیز این خطر مردم را تهدید می کند.

رییس مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه وضعیت خشکسالی استان بسیار حاد است، گفت: دولت باید اقدامات فوری و مقطعی را برای تامین خسارات هزاران هکتار کشت که در سیستان در معرض نابودی هستند انجام دهد.

انتقال آب از سواحل دریای عمان، تنها راهکار تامین آب استان سیستان و بلوچستان

نماینده مردم ایرانشهر در مجلس دهم، انتقال آب از سواحل دریای عمان را تنها راهکار تامین آب استان سیستان و بلوچستان دانست و افزود: این مهم برای خراسان جنوبی که وضعیتی مشابه استان سیستان دارد نیز باید عملیاتی شود؛ تامین حق آبه از کشور افغانستان، مرمت هزاران رشته قنات در بلوچستان و همچنین انجام عملیات آبخیزداری در بلوچستان به دلیل وجود قابلیت ها ناشی از باران های سیلابی شدید باید در دستور کار قرار گیرد.

رییس مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان، افزود: انتقاداتی نسبت به پروژه 46 هزار هکتاری سیستان که تاکنون صدها میلیون دلار صرف آن شده است مطرح می شود که نیاز است دولت بازنگری لازم را انجام داده و عملیات را برای تعهد 100 هزار هکتاری در بلوچستان که عملا گام اجرایی قابل توجهی به دلیل عدم تخصیص منابع برای آن برداشته نشده است انجام دهد./

پایان پیام
Share/Save/Bookmark
مرجع : خانه ملت
    عکاس :