داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۱
 
سرنوشت سیستان در انتظار خراسان:
گام های بلند همسایه نامهربان برای خشکاندن شرق ایران/ عملکرد ضعیف دولت در احقاق حق آبه ایران
کد مطلب: ۴۹۱۵۷
تاریخ انتشار:يکشنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۰۶
در طی روزهای اخیر خبرهای ناگواری مبنی بر آبگیری سد سلما و توسعه ی سد کجکی در کشور همسایه به گوش می رسد که به اعتقاد صاحبنظران این دو پروژه بزرگ حاکی از گام های بلند افغانستان برای خشکاندن ایران است.
گام های بلند همسایه نامهربان برای خشکاندن شرق ایران/ عملکرد ضعیف دولت در احقاق حق آبه ایران
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ توسعه سد کجکی در ولایت هلمند در حالی در دستور کار افغان قرار دارد که با افتتاح این پروژه عظیم علاوه بر افزایش ظرفیت ذخیره آب در پشت سد، برق ایالات هلمند و قندهار و سایر ایالات افغانستان نیز تامین می شود.

در هر حال علیرغم ارایه ی انواع خدمات از سوی ایران به افغانستان از قبیل آموزش، بهداشت و راه اما همیشه شاهد بی مهری افغانستان در تامین آب مورد نیاز سیستان بوده ایم به طوری که نه تنها حق آبه ایران را پرداخت نمی کند بلکه با ایجاد سدهای جدید شاهد کم آب کردن و خشکاندن ایران هستیم.

به عقیده کارشناسان در طی سال های اخیر عملکرد دولت در خصوص تامین حق آبه ایران مطلوب نبوده است به طوری که نامگذاری شهرستان زابل به عنوان آلوده ترین شهر جهان و همچنین رتبه نخست آمار مسلولان دستاورد همین بی توجهی ها بوده است.

شیوه های کشاورزی در افغانستان مدرن شود

نماینده سابق مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه، دولت افغانستان با ایجاد سد های جدید و توسعه ی سد های گذشته برنامه هایی برای کشاورزی و تولید برق دارد اظهار داشت: در گذشته بارها از مسولان درخواست کرده ام با افغانستان وارد مذاکره شوند و در سیستان نیز موانع برداشته شود.

سید باقر حسینی به خبرنگار اوشیدا گفت: با بستن قراردادی مبنی بر ایجاد توربین های بادی و استفاده از انرژی های خورشیدی می توان برق افغانستان را تامین کرد همچنین با استفاده از شیوه های نوین آبیاری و طرح انتقال آب با لوله در افغانستان می توان به نتایج قابل قبولی برای کشور دست یافت.

وی افزود: شرایط موجود در افغانستان باید تغییر یابد چرا که اگر وضعیت به همین شکل و شرایط اقلیمی به همین منوال پیش رود در آینده ی نه چندان دور افغانستان نیز با کم آبی مواجه خواهد شد و حتی قادر نخواهد بود همین مقدار سرریز آب را نیز به طرف ایران منتقل کند.

حسینی ادامه داد: با طرح انتقال آب با لوله می توان علاوه بر کاهش مصرف آب، کشاورزی را در افغانستان مدرن کرد و از این طریق آنان را ملزم به رهاسازی آب کرد که این مسیله نیازمند تدبیر اساسی می باشد.

عزم جدی در دولت تدبیر و امید وجود ندارد

نماینده سابق مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: در حال حاضر افغانستان داعیه اقتصادی بیشتری برای منابع خود دارد بنابراین با برخوردهایی از سوی ایران از طریق بستن قراردادهایی از قبیل تامین برق می توان منافع را به سوی ایران باز گرداند.

حسینی با بیان اینکه، متاسفانه عزم جدی در دولت ایران وجود ندارد تاکید کرد: در چهار سال نمایندگی بارها مراجعات و پیگیری هایی انجام دادم اما در دولت قبل و دولت تدبیر و امید هیچ گونه عزم راسخی وجود ندارد.

وی تصریح کرد: باید راهکارهای اصولی ایجاد شود به طوری که هم مشکل افغانستان رفع و هم از بروز مشکلات در آینده در سیستان جلوگیری به عمل آورد.

وی عنوان کرد: در حال حاضر سد کجکی دارای ظرفیت یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون مترمکعب می باشد که با توسعه ی آن ۲۰۰ میلیون متر مکعب دیگر نیز به آن افزوده می شود.

حسینی خاطرنشان کرد: با جلوگیری از تبخیر ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب در زابل می توان کاربزرگی انجام داد که با انتقال آب با لوله از چاه نیمه چهارم می توان تبخیر آب در آن را تا ۸۵ درصد کاهش داد و از محل جلوگیری از تبخیر آب می توان تولید برق برای ایران و افغانستان و همچنین مانع ایجاد توربین ها در افغانستان شد.

دولت باید قرارداد مناسبی با افغانستان ببندد

نماینده سابق مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: قرارداد کنونی ایران با افغانستان به هیچ عنوان مناسب نیست در حالی که اگر خواهان آب کافی برای تالاب هامون هستیم باید قرارداد بهتر با تدبیر بیشتر بسته شود چرا که با نبود قرارداد در خراسان و جوابگو نبودن قرارداد سیستان، آینده خراسان و سیستان به شدت مورد تهدید است.

وی با تاکید بر اینکه طرح انتقال آب با لوله باید در اسرع وقت انجام شود و شیوه های آبیاری نوین را پیگیری کرد افزود: تلاش دولت باید از یک سو مبنی بر مدیریت آب در داخل و عدم تبخیر آن و بستن قرارداد با افغانستان به طوریکه مانع بسیاری از کارهای آنان از قبیل سد سازی شود از سوی دیگر باشد.

با تکمیل فاز ۳ سد کمال خان یک قطره آب هم به سوی ایران نخواهد آمد

نماینده سابق مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی اذعان داشت: متاسفانه قرارداد توسعه ی سد کجکی بسته شده که در این راستا ایران با تلاش جدی می تواند جلوی توسعه آن را بگیرد.
حسینی اضافه کرد: دولت ایران باید جلوی اجرای فاز سه سد کمال خان که یک معضل اساسی به شمار می رود را بگیرد چرا که با ایجاد فاز سه سد کمال خان یک قطره آب حتی به صورت سرریز به سمت ایران نخواهد آمد و با این کار افغانستان تمامی آب خود را مدیریت خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه به فشار و عزم جدی در دولت مورد نیاز است ادامه داد: تاکنون چندین جلسه با دولت قبل و دولت تدبیر در خصوص مشکلات آب سیستان برگزار شده و حتی ۳ بار کارگروه های ۲۲ نفره از ارگان های ذیربط به زابل آمده اما عملا هیچ گونه اتفاقی نیفتاده است.

وی تاکید کرد: باید راهکارهای جدید و علمی اتخاذ شود چون حتی اگر افغانستان حق آبه را طبق قرارداد نیز انجام دهد بازهم به نفع سیستان نیست بنابراین باید قرارداد اصلاح شود تا مفید واقع شود.
وی تصریح کرد: طبق قوانین بین المللی در پایان سال ۲۰۱۶ توسعه ی هرگونه سدی که مانع خروج آب در جهان شود غیرقانونی خواهد بود.

تنها سرریز بارندگی های افغانستان وارد ایران می شود

نماینده مردم زاهدان در مجلس دهم در گفت‌وگو با یکی از رسانه ها درباره حقابه ایران از رود هیرمند گفت: طبق اعلام کنوانسیون جهانی حقابه هر کشور از رودهای مرزی مشخص شده که تاکنون افغانستان این مسئله را رعایت نکرده و حتی سرریز بارندگی‌های افغانستان وارد ایران می‌شود.

علیم یار محمدی افزود: با توجه به سدهایی که در کشور افغانستان روی هریرود احداث شده آبی باقی نمی‌ماند که وارد ایران شود و به همین دلیل همواره مشاجره بوده است.

یارمحمدی با بیان اینکه مردم سیستان و بلوچستان سالهاست که از کم آبی رنج می‌برند، خاطرنشان کرد: آب این رود که البته فقط حدود ۱۵ کیلومتر از آن داخل خاک ایران است باید برای آبیاری ۸ هزار هکتار از اراضی کشاورزی در این استان صرف شود که متاسفانه تاکنون آب مورد نیاز تامین نشده است و آبی به هامون ریخته نمی‌شود که بتواند پاسخگوی نیازها باشد.

وی با اشاره به اینکه با توجه به روابط کنونی ما با افغانستان می‌توان ادعای حق آبه را کرد، اظهار داشت: در حال حاضر دولت از طریق وزارت خارجه دنبال این قضیه هستند و مجلس جدید نیز قطعا پیگیر آن خواهد بود.

این نماینده مجلس در ادامه تصریح کرد: ما تاکنون به مقامات افغان این مسئله را گوشزد کرده‌ایم اما آنها اعلام کردند که بارندگی کم بوده و این مشکلی است که تمام دنیا با آن مواجهند اما انتظارات این بود که با توجه به بارندگی‌های اخیر ما هم بتوانیم از آن نصیب ببریم.

وی یادآور شد: البته با توجه به بارندگی‌های اخیر وضعیت آب استان بهتر شده و تا حدی نیز کشاورزی انجام شده و دریاچه هم تا حدی آب دارد که روی روی ریز گردها نیز تاثیر گذاشته اما اگر دوباره بارندگی نداشته باشیم دوباره به وضعیت قبلی برمی‌گردیم و بادهای ۱۲۰ روزه دوباره مشکل بوجود می‌آورد.

انتهای پیام//
Share/Save/Bookmark