داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۰
 
تأملی بر دغدغه‌های "امین‌الرعیه"/ آیت‌الله به چه می‌اندیشد؟
کد مطلب: ۳۹۴۹۳
تاریخ انتشار:سه شنبه ۳ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۳۳
اگر آیت‌الله سیستانی را عالی‌ترین مرجع سیاسی - فقهی عراق در حال حاضر بدانیم، گزاف نیست. به نظر می‌رسد باید تأملی عمیق‌تر بر باورهای این مرجع بزرگ شیعی داشت.
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا" شهر مقدس مشهد، در ۱۳ مردادماه ۱۳۰۹ هجری خورشیدی (مصادف با ۹ ربیع الاول ۱۳۴۹ هجری قمری) شاهد تولد کودکی بود که اینک پس از ۸۵ سال، عالی‌ترین وزنه سیاسی- مذهبی در عراق لقب گرفته و بسیاری، حال و آینده عراق را با او و آنچه به آن باور دارد می‌سنجند.

تأملی بر دغدغه‌های

سخن از "سیدعلی حسینی سیستانی" است. وی که خاندانش از سادات حسینی ‌اند و به سبب اقامت چندین ساله در منطقه سیستان، پسوند سیستانی به شهرت وی مضاف شده است.

در طول دوران تحصیل، از محضر استادان و نام‌آوران بسیاری حظ وافر برده و به سبب برخورداری از هوش ذاتی بالا توانست مدارج علمی را طی کند و در حالی که فقط نزدیک به سی سال سن داشت، از دست باکفایت آیت‌الله خویی بزرگ، توفیق دریافت گواهی اجتهاد مطلق یافت. البته آیت‌الله سیستانی یک گواهی اجتهاد مطلق دیگر نیز از دست شیخ حسین حلی(ره) عالم فرزانه آن روزگاران دریافت کرده است. آن‌ها که با آیت ‌الله حشر و نشر داشته و دارند، بر یک نکته متفق‌القول‌اند و آن اینکه، سیدعلی سیستانی، ادب نفس و ادب درس را با هم داراست و جامع کمالات متعدده است.

برجستگی آیت‌الله سیستانی البته به عرصه بحث و فحص علمی و مرجعیت دینی منحصر نیست، بلکه شخصیت سیاسی وی در میان مردم به ویژه عراقی‌ها هرگز کم جلوه‌تر و کم مرتبه‌تر از شخصیت علمی و فقهی‌اش نیست.

مرتبه سیاسی آیت‌الله به ویژه در زمانه حکومت جائرانه و جابرانه رژیم بعث بر عراق تحکیم یافت و محضر وی، محملی شد برای سامان یافتن مبارزه مجاهدانه با دیکتاتوری چون صدام. نفوذ آیت‌الله در میان عوام و خواص به حدی بالا بود که رژیم آن روزهای عراق، بارها ترور وی را طرح ریخت، لیکن به هدف ختم نشد و همه نقشه‌ها نافرجام باقی ماند.

اعتماد راسخی که بسیاری از مردم عراق به آیت‌الله دارند، وی را به سطحی رسانده که در حلقه مریدان نزدیکش، به لقب "امین الرعیه" نائل آمده است. تأثیر وی بر قاطبه مردم عراق به اندازه‌ای است که رژیم بعث، وقتی دید حربه ترور نسبت به آیت‌الله موثر نمی‌افتد، تصمیم به حصر وی در خانه و به حداقل رساندن و یا بعضاً قطع کامل ارتباط وی با عراقی‌ها گرفت.

با سرنگونی حکومت دیکتاتور صدام، بار دیگر شرایط برای ارتباط مستمر مردم عراق با آیت‌الله مهیا شد و به تدریج آیت‌الله به شخصیت اول سیاسی - مذهبی عراق بدل گشت. به ویژه پس از جنگ خانمان سوز سال ۲۰۰۳ که آمریکا علیه عراق به پا کرد و به اشغال نظامی عراق منتهی شد، نقش آیت‌الله در تحولات سیاسی عراق بیش از پیش چشمگیر شد.


تأملی بر دغدغه‌های

کمتر روزی را می‌توان به یاد آورد که خبری از آیت‌الله و مواضع وی نسبت به عراقِ درگیر جنگ و نقش مردم در حاکمیتِ پس از صدام و گذار عراق از بحران، در صدر اخبار رسانه‌های جهان قرار نگیرد.

آنچه بیش و پیش از همه منزلت سیاسی آیت‌الله را در میان عراقی‌ها ارتقا بخشید، انتشار دو کتاب مهم و جریان ساز "دیدگاه‌های سیاسی اجتماعی آیت‌آلله سیستانی در مسائل عراق" و "ناگفته‌هایی از آیت‌الله سیستانی" بود که گوشه‌ای از نقش آفرینی آیت‌الله در آن روزهای عراق را به تصویر کشیدند.

باورهای سیاسی آیت‌الله را می‌توان در چند محور ذکر کرد؛

اول، هیچ اختلاف واقعی میان شیعه و سنی وجود ندارد و اساساً طرح بحث شیعه و سنی، تنها و تنها حربه‌ای است که دشمنان جهان اسلام برای تفرقه افکنی و دین گریزی در میان مسلمانان به آن دامن می‌زنند.

دوم، حاکمیت عراق به دست و در اختیار مردم این کشور است و هیچ قدرت یا مرجع خارجی قادر نیست و نباید برای مردم عراق تعیین تکلیف کند و نسخه سیاسی بپیچد. تنها کسانی که می‌توانند و باید سرنوشت عراق را تعیین کنند، خود مردم عراقند و لاغیر.

سوم، عراق باید در سایه وحدت ملی و انسجام دینی، به دوران شکوهمند خود بازگردد و در این مسیر متعالی، هر آنچه مانع است باید رفع گردد.

چهارم، امنیت عراق، امنیت منطقه و جهان است و بالعکس؛ لذا در تلاش بی‌وقفه و خستگی ناپذیر برای تحکیم بیش از پیش عراق، لحظه‌ای نباید تردید کرد.

پنجم، ورود و به تعبیر بهتر "هجوم" نیروهای بیگانه به عراق به بهانه حاکمیت دموکراسی و مقابله با تروریسم، دروغی بیش نبوده و نیست و به شدت محکوم است و خارجی‌ها هرچه سریعتر باید از خاک عراق خارج شده و سرزمین را به صاحبانش بازگردانند.

ششم، ایران قدرتی برتر در منطقه و مهم‌ترین متحد و حامی عراق از ابتدای بروز بحران در این کشور است؛ لذا همچنان که باید قدردان این دولت بود، باید از قابلیت‌ها و تجارب ارزشمند این کشور برای تثبیت بیشتر وضعیت عراق و تقویت حاکمیت ملی و استقرار ثبات سرزمینی و امنیت عمومی در عراق بهره برد.

گفتنی است وی در دیدار با مقامات و شخصیت‌های مختلف، نظام ارادت قلبی خود را همواره به رهبری معظم انقلاب اعلام کرده‌اند.

تأملی بر دغدغه‌های

آیت‌الله از بدو بروز بحران تحمیلی بر عراق، بر این مواضع پافشاری می‌کرده و لحظه‌ای از آنچه به آن باور دارد پا پس نکشیده است و در عین حال، آنچه مدتی است خاطر آیت‌الله را آزرده، جنایات عجیب و وحشیانه‌ای است که گروه تروریستی داعش در عراق مرتکب شده و می‌شود. در آخرین موضع‌گیری، آیت‌الله حدود یک هفته پیش و همزمان با اوج گرفتن درگیری‌ها در عراق بین ارتش و نیروهای مردمی و تروریست‌های داعش، طی فرمانی، توصیه‌های بیست گانه‌ای خطاب به جبهه مردمی عراق ارائه کرد.

بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران، این فرمان ۲۰ ماده‌ای را دارای وزن سیاسی بسیار بالا در تحولات عراق و در پیشبرد مبارزات مردمی با داعش، بسیار موثر ارزیابی کرده و می‌گویند اینک صدای آیت‌الله رساتر از همیشه، از شهر امام علی(ع) و از خانه‌ای محقر در یکی از کوچه‌های تنگ و تاریک این شهر به گوش می‌رسد.

کارشناسان می‌گویند آیت‌الله به رغم همه توحشی که داعش به خرج داده و می‌دهد، انتقام جویی را رد می‌کند و خواستار تمسک به منش و روش اهل بیت(ع) می‌شود.

به اعتقاد آیت‌الله، خشم انقلابی مردم باید در مسیر درست هدایت شود و از عجله و رفتار غیر عقلایی و متعصبانه باید اجتناب کرد.

در اینکه آیت‌الله سیستانی شخصیت اول سیاسی- مذهبی این روزهای عراق است، هرگز نباید تردید کرد. اعتمادی که ملت عراق به نفوذ و تأثیری که وی بر عراقی‌ها دارد، به خوبی و به روشنی، گویای جایگاه والای مرجعیت دینی و رهبری مذهبی در هدایت حرکت‌های آزادیخواهانه و حق‌طلبانه مردمی است.

باشد که ملت عراق در سایه رهبری مرجعیت معظم، روزهایی بهتر تجربه کنند.
Share/Save/Bookmark
مرجع : باشگاه خبرنگاران
    عکاس :