داخلی آرشيو خبر صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۱
 
دود قاچاق سوخت در چشم ضعیفان و پول آن به جیب قاچاقچیان
کد مطلب: ۶۳۸۳۹
تاریخ انتشار:شنبه ۱ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۱۵
سودهای کلان قاچاق سوخت در مرزهای طولانی سیستان و بلوچستان با 2 کشور افغانستان و پاکستان به جیب قاچاقچیان و سودجویان حرفه ای و تنها دود این سود در چشم خرده فروشان و حمل کنندگان آن و آتش ناشی از حوادث این قاچاق به جان افراد بی گناه می افتد.
دود قاچاق سوخت در چشم ضعیفان و پول آن به جیب قاچاقچیان
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا: قاچاق سوخت یکی از معضلات اصلی استانهای مرزی به ویژه سیستان و بلوچستان با افزون بر 1300کیلومتر مرز زمینی با کشورهای افغانستان و پاکستان و 310 کیلومتر مرز دریایی در دریای عمان محسوب می شود.
قاچاق یا داد و ستد سنتی از دیرباز در مناطق مرزی وجود داشته اما تبعات و آثار آن را می توان در مراکز استانها و حتی استانهای هم جوار نیز مشاهده کرد.
**فروش سوخت چرخه ای از فعالیت ها را در جنوب استان ایجاد کرده است
با وجود اینکه قاچاق سوخت سبب هدر رفت منابع ملی می شود اما گویا این امر سبب شده تا چرخه ای از فعالیت ها در حاشیه مرزها شکل بگیرد و بسیاری از مرزنشینان از این کار رضایت دارند و امرار معاش می کنند.
یکی از ساکنان شهرستان سراوان در حاشیه مرز ایران و پاکستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اقتصاد هر شهر مرزی باید در کنار تمام قابلیت های آن از جمله کشاورزی و دامپروری از فرصت های مرز تامین شود.
دین محمد دُرازهی ادامه داد: فروش سوخت در مرز حق مردم مرزنشین منطقه است و این امر سبب پویایی اقتصادی می شود.
وی افزود: افراد بسیاری موادسوختی را در خودرو های خود یا از طریق حواله برای مصارف دیگر دریافت کرده و به خریداران می فروشند، افرادی نیز این سوخت را خریداری می کنند و افراد دیگری نیز در کار رساندن این سوخت به مرزها فعالند و در این چرخه شمار زیادی از مردم شهرها و روستاها مشغول بکار و امرار معاش می کنند که البته در این میان سود اصلی نصیب قاچاقچیان عمده می شود.
وی تصریح کرد: هم اینک دولت با خارج کردن مردم از این چرخه، خود تصدی امر فروش سوخت را بر عهده گرفته و سود بسیار ناچیزی به مردم پرداخت می کند که آن هم بصورت منظم پرداخت نمی شود.
درازهی خاطرنشان کرد: با سختگیری های زیادی که در زمینه جلوگیری از قاچاق سوخت انجام می شود شمار زیادی از جوانان سوخت کش تاکنون در این منطقه کشته و زخمی شده اند.
یکی از نظامیان مرزی شهرستان سراوان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: روزانه تعداد زیادی از مردم این شهرستان به کار قاچاق سوخت اشتغال دارند و نیروی انتظامی نیز بر اساس وظیفه قانونی با آنان برخورد می کند.
وی که از ذکر نامش خودداری کرد ادامه داد: با وجود تمام سخت گیری ها نمی توان مردم فقیر این منطقه را از این کار منع کرد زیرا در صورت توقف این روند، چالش های جدیدی بروز می کند.
وی افزود: چند سال قبل حدود 2 هفته مرز بطور کامل مسدود و با جدیت تمام از قاچاق سوخت جلوگیری شد که این امر شمار سرقت های درون و برون شهری را بطور چشم گیری افزایش داد.
وی بیان کرد: بیشترین میزان سرقت مربوط به خودرو، موتورسیکلت، احشام و منازل بود.
یکی از ساکنان دهستان مرزی جالق سراوان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: خشکسالی و نبود اشتغال پایدار و مفید موجب شده تا جوانان این منطقه هیچ کاری بجز فروش سوخت مرزی نداشته باشند.
دٌرمحمد ملازهی ادامه داد: درصورتی که مرز این منطقه بسته شود و روند تیراندازی به خودروهای سوخت کش ادامه یابد کم کم همه از این کار دست کشیده و به دزدی، مهاجرت و غیره روی می آورند.
وی افزود: وضعیت آب و کشاورزی در این منطقه تعریفی ندارد و دولت باید از این سخت گیری های خود بکاهد.
وی تصریح کرد: مردم مرزنشین توان کافی برای خرید کالاهای تعریف شده و پرداخت عوارض گمرک و سپس فروش آن کالاها را در نقطه دیگری ندارند.

**ایجاد دیوار مرزی در شمال سیستان و بلوچستان
منطقه سیستان در شمال سیستان و بلوچستان حدود 18 سال با خشکسالی مداوم در نبرد بوده و پس از وقوع خشکسالی در سال 78 مردم آن از راه داد و ستد کالا و بعضا فروش موادسوختی کسب معیشت می کردند.
در تمام سالهای خشکسالی به دلیل وضعیت مطلوب مرز، این منطقه نه تنها مهاجر فرست نبوده بلکه مهاجر پذیر نیز بوده و بسیاری از افراد برای کار به منطقه سیستان سفر می کردند اما از چند سال پیش با ایجاد دیوار امنیتی در مرز این منطقه به یکباره تعداد بسیار زیادی از مردم بیکار شده و برخی مهاجرت کرده و بقیه نیز با سختی زیادی زندگی می کنند.
یکی از ساکنان شهرستان هیرمند در مرز ایران و افغانستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: منطقه سیستان نزدیک به 2 دهه درگیر خشکسالی مداوم بوده و کشاورزی و دامداری در آن وضعیت نامطلوب و بشدت نگران کننده دارد.
کادِر ریگی ادامه داد: با وجود خشکسالی فراوان در این منطقه و نابودی کشاورزی مردم سال های زیادی با فعالیت در مرز و فروش سوخت و تبادل کالا کسب در آمد می کردند و همین مساله عامل ماندگاری آنان در منطقه شده بود.
وی افزود: پس از انسداد مرز با ایجاد دیوار امنیتی به یکباره تعداد زیادی از افراد بیکار شده و میزان سرقت و جرم و جنایت در منطقه افزایش یافت.
وی تصریح کرد: همچنین تعداد زیادی از مردم منطقه برای کار به سایر استانها مهاجرت کردند که حتی در برخی نقاط تمام روستاها خالی از سکنه شده است.
یکی از ساکنان روستاهای زهک در منطقه سیستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: فروش سوخت مرزی که از آن به عنوان قاچاق سوخت یاد می شود حق مردم است و دولت نباید بدون برنامه ریزی در مرز این منطقه دیوار ایجاد می کرد.
جواد رخشانی خاطرنشان کرد: وقتی دولت برای آبرسانی به سیستان فکری نمی کند نباید بدون تامین شغل به یکباره مرزی را که سالهاست مردم در آن فعالیت می کنند مسدود کند.
وی ادامه داد: هم اینک دولت بجای مردم، سوخت را با سود سرشاری در مرزها می فروشد و به ساکنان حاشیه مرز مبلغ ناچیزی حدود 400 هزار ریال پرداخت می کند که آن هم بصورت منظم و ماهیانه نیست.
وی افزود: بیکاری در این منطقه بیداد می کند و سرقت ها بصورت چشم گیری افزایش یافته در حالی که در گذشته تنها معضل منطقه قاچاق سوخت بود و سایر جرم ها کم بود.
یکی از افراد مسن شهرستان زابل نیز به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به موقعیت خاص سیستان باید برنامه ای منحصر به فرد برای آن در نظر گرفته می شد تا به زندگی مردم چنین لطمه جبران ناپذیری وارد نشود.
حسین آبیلی ادامه داد: ایجاد دیوار مرزی از نظر تامین امنیت نقش بسزایی در دفع خطرات احتمالی داشت و به نظر می رسد میزان آدم ربایی در منطقه کاهش چشم گیری داشته است.
وی افزود: اما سایر جرم ها ازجمله سرقت رشد بسیار زیادی داشته که عمده این سرقت ها احشام و وسایل نقلیه هستند.
وی تصریح کرد: دولت می توانست پس از ایجاد دیوار مرزی شرایطی منصفانه برای فروش سوخت مرزی توسط مردم مرزنشین در نظر بگیرد تا اقتصاد منطقه به یکباره فلج نشود.

**25 هزار میلیارد ریال سود قاچاق سوخت در سیستان و بلوچستان
قطعا نمی توان خرده فروشانی که برای کسب درآمد ناچیز اقدام به فروش سوخت می کنند را با قاچاقچیان حرفه ای مقایسه کرد، بسیاری از قاچاقچیان سوخت درآمدهای میلیاردی از فروش سوخت دارند که البته با وجود تمام محدودیت ها هنوز هم بنا به روابط و رانت هایی که وجود دارد به این کار خود ادامه می دهند یا با صدور بارنامه و حواله های جعلی اقدام به فروش سوخت می کنند.
معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان به خبرنگار ایرنا گفت: با اجرای طرح نظارت بر گلوگاههای سیستان و بلوچستان از ورود 100 دستگاه تانکر سوخت غیرمجاز در روز جلوگیری می شود.
علی اصغر میرشکاری افزود: این کامیون ها با بارنامه و حواله جعلی از استانهای کرمانشاه، تبریز، تهران، اصفهان و شیراز به سیستان و بلوچستان سوخت قاچاق می کردند.
وی ادامه داد: 25 هزار میلیارد ریال سود ماهانه قاچاقچیان سوخت در سیستان و بلوچستان در گذشته بود.
معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان گفت: سه نفر از قاچاقچیان سوخت در سراوان دستگیر شدند که سالانه هزار میلیارد ریال درآمد از طریق قاچاق سوخت داشتند.
میرشکاری اظهار داشت: با توجه به اینکه قاچاق ضربه اساسی به اقتصاد کشور وارد می کند باید جلوی آن گرفته شود.
وی تصریح کرد: 8 هزار خودرو در حوزه حمل و نقل درون شهری در سیستان و بلوچستان به دستگاه جی پی اس مجهز شدند که این کار باعث صرفه جویی 6 میلیون لیتر سوخت در ماه شد.
وی افزود: سهمیه سوخت سیستان و بلوچستان به خوبی کنترل می شود و سوخت از سایر استانهای کشور به استان قاچاق می شود.
وی با اشاره به اجرای طرح انتقال گاز به زاهدان خاطر نشان کرد: دولت تدبیر و امید هفت هزار میلیارد ریال برای انتقال گاز از ایرانشهر به زاهدان هزینه کرده است که با تکمیل شدن فرایند گازرسانی میزان سوخت فسیلی وارد شده به سیستان و بلوچستان به حداقل خواهد رسید.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان با وجود تمام معضلاتی که قاچاق سوخت دارد در صورت نظارت و برنامه ریزی صحیح می توان به گونه ای از این موضوع استفاده کرد که هر دو دولت و مردم سود برده و نیز حتی امنیت را در استان افزایش داد زیرا نمونه های زنده آن نشان می دهد که انسداد منبع سود مردم به یکباره خسارت های جبران ناپذیری را به بار می آورد.
قاچاق سوخت و خروج سرمایه ملی از یک طرف و حوادث ناشی از سرعت خودورهای حامل موادسوختی قاچاق که بعضا باعث آتش سوزی و سوختن رانندگان و سرنشینان هر دو خودرو می شود از سوی دیگر خسارات جبران ناپذیری به مردم وارد می کند.
از سوی دیگر با بسته شدن مرزها و جلوگیری از قاچاق سوخت شمار زیادی از مردم سیستان و بلوچستان به ویژه مرزنشینان برای امرار معاش خود با مشکلات زیادی رو به رو می شوند که نتیجه آن مهاجرت از روستاها و خالی شدن مرزها از ساکنان بومی است.
ایجاد اشتغال با تاسیس کارخانه ها و واحدهای تولیدی، توسعه بخش کشاورزی در مناطقی که از آب کافی برخوردارند و چاره اندیشی برای تامین آب از منابع غنی منطقه، توسعه صنایع دستی و روستایی و گردشگری، رونق بازارچه های مرزی، ایجاد منطقه آزاد سیستان، توسعه فعالیت های بندری و ترانزیت و بهره برداری اصولی از منابع طبیعی و معادن استان راه حل اساسی و اصولی برای حل مشکلات مردم و ماندگاری جمعیت در مناطق مختلف سیستان و بلوچستان است.

انتهای پیام /*
Share/Save/Bookmark
مرجع : ایرنا
    عکاس :