داخلی آرشيو خبر صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
چرا ستاد هماهنگی اقتصادی دولت اقتدار لازم را ندارد؟/ بانک مرکزی به‌جای چماق به دست گرفتن، بازار پولی را مدیریت کند
کد مطلب: ۷۲۳۵۲
تاریخ انتشار:سه شنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۲۳:۳۱
دبیر خانه اقتصادی ایران با انتقاد از بخشنامه بانک مرکزی می‌گوید: چرا وقتی ستاد هماهنگی اقتصادی دولت تصمیمی می‌گیرد، بعد از آن بانک مرکزی سازی دیگر کوک می‌کند؛ بهتر است این بانک به‌جای چماق به دست گرفتن، بازار پولی را مدیریت کند.
چرا ستاد هماهنگی اقتصادی دولت اقتدار لازم را ندارد؟/ بانک مرکزی به‌جای چماق به دست گرفتن، بازار پولی را مدیریت کند

به گزارش  اوشیدا به نقل از اطلاع رسانی راه دانا؛ پس از اینکه کالاها در گمرک دپو شده و بازار و دست تولیدکننده از مواد اولیه و کالاهای اساسی خالی مانده بود؛ و این موضوع در گرانی‌ها نقش اصلی را داشت، ستاد هماهنگی اقتصادی دولت روز 17 آبان ماه تصمیم 14 بندی را برای تسهیل ترخیص کالاهای واردشده و مانده در گمرک گرفت.

 بر اساس اعلام علیرضا رزم حسینی وزیر صنعت، معدن و تجارت از اواسط آبان تاکنون بیش از 4 میلیون تن از 8 میلیون تن کالاهای اساسی و مواد اولیه ترخیص شد؛ اما در اواخر آبان ماه بانک مرکزی بخشنامه‌ای صادر کرد که صاحب کالا باید نسبت به ارائه اسناد حمل حواله‌های ارزی که قبلاً ارسال‌شده، حداکثر تا ۲۰ دی‌ماه سال جاری اقدام کند.

همچنین ارائه اسناد حواله‌هایی که بعد از ۲۸ آبان ارسال می‌شود از تاریخ صدور تا تاریخ اعلامی تأمین ارز حداکثر دو ماه زمان تعیین‌شده است. بر اساس اعلام بانک مرکزی تعهدنامه ورود ترخیص و ارائه پروانه گمرکی از سه ماه به ۴۵ روز و تعهدنامه حواله ارزی بابت واردات کالا از سه ماه به دو ماه کاهش‌یافته و تأکید شده این مهلت قابل تمدید نیست و در صورت عدم رعایت، مشتری باید نسبت به ارائه عین ارز به بانک اقدام کند.

مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران در نامه‌ای به حسن روحانی، رئیس‌جمهور، با انتقاد از بخشنامه جدید بانک مرکزی عنوان کرد که این بخشنامه تصمیمات راهگشای چندی قبل ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در حوزه تجارت خارجی را بی‌اثر کرد. تصمیماتی که در همین کوتاه‌مدت اثر خوبی بر سرعت بخشی صادرات غیرنفتی و ترخیص کالاهای دپو شده در گمرک گذاشته بود.

 

چرا صبح تا شب بخشنامه صادر می‌شود؟

مسعود دانشمند دبیر خانه اقتصادی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی راه دانا؛ در مورد بخشنامه جدید بانک مرکزی، اظهار کرد: هرچقدر دولت در مسائل اقتصادی دخالت می‌کند، باعث کُند شدن جریان ترخیص و واردات کالا به بازار و خط تولید کارخانه‌ها و از سوی دیگر صادرات و برگشت ارز حاصل از آن می‌شود.

وی افزود: بانک مرکزی مسئول مدیریت بازار پولی کشور است و نباید صبح تا شب بخشنامه صادر کند آن‌هم بخشنامه‌های متعدد و متناقض صادر شود و این مدیریت نیست و باید به مدیریت بازار پولی بپردازد.

این فعال اقتصادی ادامه داد: الآن واردکننده‌ها بدون پرداخت ارز و با ثبت سفارش کالا وارد کردند ولی به دلیل اینکه بانک مرکزی ارز آن را نداده و هیچ کاری نکرده، این کالا چون کد پرداخت ارز ندارد، نمی‌تواند از گمرک ترخیص شود یا اینکه کالا واردشده ولی هنوز ثبت سفارش آن انجام‌نشده و به این دلایل در گمرک مانده؛ حالا باید کاری کنیم که این‌ها به‌سرعت ترخیص شود و به بازار برسد.

 

سنگ‌اندازی‌ها باعث زیان ملی می‌شود

دانشمند گفت: هرچقدر در این موضوع سنگ‌اندازی و سختی ایجاد کنیم باعث می‌شود هرکدام از این کالاها کُندتر به بازار برسد؛ این یعنی زیان ملی؛ مثلاً واردکننده دانه مرغ خرید و وارد کرده و پول آن را به طرف خارجی داده و این کالا در بندر است اما چون ثبت سفارش ندارد، اجازه ترخیص داده نمی‌شود و مرغداری هم بدون دانه مرغ مانده درحالی‌که دانه در گمرک و در حال از بین رفتن است. 

وی با انتقاد از بخشنامه و تصمیم بانک مرکزی بیان کرد: بانک مرکزی باید فرایند را روان کند؛ حالا ثبت سفارش نشده و ارز هم نگرفته، این موضوع باید حل شود؛ نه اینکه برای آن بخشنامه صادر کند  و اولتیماتوم بدهد. این تصمیمات باعث خواهد شد واردکننده و صادرکننده به دلیل اینکه زور بانک مرکزی زیاد است، فعالیت نکنند.

 

بعد از تصمیمات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، هر کسی ساز خودش را کوک می‌کند

دبیر خانه اقتصادی ایران با بیان اینکه دولت باید کار خود را سیستماتیک انجام دهد، گفت: این‌گونه عمل کردن به بازار مواد اولیه، قطعات یدکی و کل بازار و کشور زیان وارد می‌کند و برای جلوگیری از آن بهتر است بانک مرکزی به‌جای چماق به دست گرفتن، بازار پولی را مدیریت کند.

دانشمند با اشاره به عدم هماهنگی در تیم اقتصادی دولت، اضافه کرد: بانک مرکزی در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت است، چرا وقتی این ستاد تصمیم می‌گیرد، بعد از آن هرکدام ساز دیگری کوک می‌کنند.

وی تصریح کرد:  مشکل این است که ستاد اقتصادی دولت کارایی لازم را ندارد و وقتی تصمیم اتخاذ می‌کند اما وزارت صنعت، وزارت جهاد کشاورزی، بانک مرکزی و گمرک کاری دیگری انجام می‌دهند: این نشان می‌دهد ستاد اقتصادی دولت اقتدار لازم را برای اینکه تصمیمش را به کرسی بنشاند، ندارد. تصمیمات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در حد سخنرانی مطبوعاتی قشنگ است و اتفاقی رخ نمی‌دهد؛ کما اینکه الآن نمونه آن را مشاهده می‌کنیم. 

این فعال اقتصادی ادامه داد:  این ستاد تصمیمی گرفته ولی بانک مرکزی دستورالعمل دیگری صادر می‌کند، از سوی دیگر گمرک هم کار دیگری انجام می‌دهد. منظور از ستاد هماهنگی یعنی همه دولت دورهم جمع شوند و تصمیم واحد بگیرند و عملیاتی شود اما اینکه بعد از تصمیم‌گیری هرکسی کار خودش را می‌کند نشان دهند عدم اقتدار ستاد اقتصادی دولت است.

انتهای پیام/

Share/Save/Bookmark