داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۳
 
یادداشت/ حامدگنجعلی- رئیس نظام دامپزشکی استان سیستان و بلوچستان و اداره دامپزشکی زابل
هاری را شوخی نگیریم
کد مطلب: ۵۶۹۱۸
تاریخ انتشار:سه شنبه ۲۸ دی ۱۳۹۵ ساعت ۰۶:۵۴
بیماری هاری یک بیماری 100% کشنده است که توسط ویروسی که به سیستم عصبی حمله می کند ایجاد می شود.
هاری را شوخی نگیریم
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ ویروس هاری در بزاق پنهان شده و معمولا توسط گازگرفتن حیوان یا انسان آلوده به فرد سالم منتقل میشود.

فرم انتقال دیگر که چندان شایع نمی‌باشد ریخته شدن بزاق آلوده بر روی زخم باز، مخاط چشم، بینی و یا دهان است.

هنگامی که علائم بیماری هاری ظاهر شوند، در اکثر موارد (۱۰۰%) کشنده خواهد بود.

تنها پستانداران به بیماری هاری مبتلا می‌شوند و پرندگان، ماهی‌ها، خزندگان و دوزیستان مبتلا نخواهند شد.

اصلی ترین راه انتقال این ویروس، از راه گاز گرفتگی است، اما از طریق راه هایی مانند دستگاه گوارش، مخاط و پوست نیز انتقال پیدا می کند، در منطقه سیستان؛ بیشترین مبتلایان توسط سگهای ولگرد گزیده می شوند. (درگربه سانان از طریق کشیدن پنجه نیز انتقال بیماری ممکن است).

پس از بروز علائم هاری، بیماری دیگر درمان‌پذیر نیست و بیمار با وجود مراقبت‌های کامل، متاسفانه طی یک یا دو هفته جان خود را از دست خواهد داد.

علائم بیماری هاری در حیوانات چیست؟

هنگامی که ویروس وارد بدن می‌شود، از طریق اعصاب به مغز مهاجرت می‌کند، علائم بیماری هاری در سگ‌ها، گربه‌ها و راسوها ممکن است متفاوت باشد که عمدتا شامل ترس از آب، ترس از نور، حالت تهاجمی، ریزش بزاق از دهان، بلع سخت، گیج بودن و تلوتلو خوردن و تشنج است.

حیوان به گاز گرفتن سنگ و چوب و اشیا مختلف پرداخته و خانه خود را ترک و بدون مقصد به هر جا می رود و به هر کس و هر حیوان که سر راه او باشد حمله می کند.

برای کنترل بیماری هاری چه کمکی می‌توانم بکنم؟

۱-حیوانات خانگی خود را نزد دامپزشکتان برده تا واکسن (واکسن هاری)مناسب را بر حسب منطقه‌ای که در آن هستید تزریق کند.

۲- از در معرض تماس قرار گرفتن حیوان خانگیتان با سایر حیوانات جلوگیری کنید.

۳- غذای حیوان خود را بیرون از منزل قرار ندهید. این کار باعث جذب حیوانات وحشی و ولگرد می‌شود.

۴- حیوانات وحشی نباید به عنوان حیوان خانگی نگهداری شوند. این کار نه تنها غیرقانونی است بلکه این حیوانات پتانسل مبتلا کردن صاحبان خود و سایرین را به بیماری هاری دارند.

۵- حیوانات وحشی را از فاصله دور مشاهده کنید. حیوان وحشی هار ممکن است رام به نظر آید و علائم بیماری هاری را نداشته باشد ولی هرگز به آن نزدیک نشوید. به کودک خود بیاموزید که “هرگز” به حیوانات ناآشنا نزدیک نشود، حتی در مواردی که حیوان آرام به نظر می‌رسد و در ظاهر علائم بیماری هاری را ندارد.

۶- در صورتی که احساس می‌کنید یک حیوان غیرمعمول به نظر می‌رسد آن را به اداره دامپزشکی زابل اطلاع دهید.

۷- اگر در مناطقی هستید که خفاش زیاد دارد، منزل خود را عایق بندی کنید تا از ورود خفاش به خانه جلوگیری شود.



اگر حیوان خانگی ام کسی را گاز گرفت چکار کنم؟
۱- بلافاصله به پزشک مراجعه کنید و گفته‌های او را انجام دهید.( زخم را بعد از شستشو بايد با الكل ۶۰ تا ۷۰ درجه يا محلول بتادين يك درصد و يا ساير مواد ضدعفوني نمود).

۲-با دامپزشک خود تماس بگیرید و از بروز بودن واکسن حیوان خود مطمئن شویدو رفتار غیر عادی حیوان خود را بلافاصله به دامپزشکتان اطلاع دهید.

نکته : توجه کنید که هر گازگرفتگی توسط حیوانات مبنی بر هار بودن حیوان نمی‌باشد. تنها آن دسته از گاز گرفتن‌ها مشکوک هستند که حیوان رفتار نامتعارف از خود بروز دهد.

اگر حیوانی من را گاز گرفت چکار کنم؟

۱- آرامش خود را حفظ کنید ولی گاز گرفتگی را نادیده نگیرید. زخم را با قدرت و با آب و صابون بشویید.( با استفاده از شيلنگ و فشار آب بايد كف صابونهاي باقيمانده را از لابلاي زخم خارج نمود، زيرا باقيمانده صابون مي تواند مواد ضدعفوني كننده را بي اثر نمايد.)

۲- بلافاصله با پزشک تماس بگیرید و مساله را با وی در میان بگذارید و به گفته‌های وی عمل کنید.
۳-در صورت امکان حیوانی که شما را گازگرفته به دام اندازید و یا اگر این امکان وجود ندارد رنگ و اندازه و ظاهر و … او را به خاطر بسپارید تا شناسایی کنید.

۴-اگر حیوان وحشی یا ولگرد است تنها سعی کنید بدون اینکه مجددا گازگرفته شوید آن را به دام اندازید و اگر نمی‌توانید و یا اگر مجبور به کشتن حیوان شدید بدون به آسیب رساندن به سر، این کار را انجام دهید چرا که برای تشخیص و آزمایشات به سر حیوان نیاز است.


درمان بیماری هاری چگونه است؟

۱-توجه کنید تا هنگامی که ویروس هاری وارد مغز و بزاق حیوان نشود قابلیت انتقال را نخواهد داشت. بنابراین این امکان وجود دارد که گزیده شدن توسط حیوان هار منجر به هاری نشود.

۲- پس از ورود ویروس به مغز و بزاق، حیوان حداکثر ۱۰ روز زنده خواهد ماند و به همین دلیل اگر حیوان پس از ۱۰ روز زنده ماند پس هار نبوده است.
۳-

زخم ناشی از گزش راهيچ وقت نبايد
پانسمان نمود زيرا ميكروب هاري بي هوازي است و بر اثر پانسمان رشد آن سريع خواهد شد).

با توجه به اينكه اكثر مرگ و مير هاي انساني بر اثر عدم اطلاع و آگاهي در مراجعه به موقع و سريع جهت واكسيناسيون اتفاق افتاده و برخي فكر مي نمايند كه تنها سگها بيماري را منتقل مي نمايند آموزش اين مطلب كه كليه حيوانات وحشي مثل گرگ ، شغال، روباه و … و كليه حيوانات اهلي مثل سگ، گربه، الاغ، گاو، گوسفنــــد، شتر و … مي تواند بيماري را منتقل نمايد، بسيار مهم است.

در پایان می بایست متذکر شوم که با رعایت نکات بهداشتی سلامت خود و عزیزانتان رابیمه می نمایید. سامانه اطلاع رسانی ۱۵۱۲ اداره دامپزشکی زابل،آماده دریافت نظرات،پیشنهادات،انتقادات و شکایات احتمالی هموطنان عزیز می باشدتا در مسیر بهداشت،سلامت و امنیت مواد غذایی گامهای بلندتری را برداریم.

انتهای پیام///
Share/Save/Bookmark