داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۰
 
وعده حمایت دولت از زعفران‌کاران؛ نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب/ تسهیلات هزار میلیاردی حمایت از صادارات زعفران محقق نشد
کد مطلب: ۷۲۰۵۵
تاریخ انتشار:پنجشنبه ۸ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۲۳:۳۰
یکی از کشاورزان گفت: وعده‌های فراوانی برای فرآوری و صادارات زعفران داده شده اما این وعده نوش دارو بعد از مرگ سهراب است.
وعده حمایت دولت از زعفران‌کاران؛ نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب/ تسهیلات هزار میلیاردی حمایت از صادارات زعفران محقق نشد

به گزارش  اوشیدا به نقل از خاورستان، فصل برداشت زعفران در خراسان جنوبی از ابتدای آبان آغاز شده و روایت مشکلات طلای سرخ ایران هرسال به گونه‌ای جلوه می‌کند که گویا تاکنون شنیده نشده است اما قصه تکراری همه مسئولان و کشاورزان است.

مشکل ارزان بودن قیمت زعفران، مشکل صادرات، سرمازدگی محصول، وجود دلالان، گرانی نهاده‌های کشاورزی و مشکلات فرآوری از مکررات زاعفران است اما امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا مشکلات دو چندان شده است.

با وجود تأکید مقام معظم رهبری در دیدار دوم شهریورماه امسال با دولتمردان، مبنی بر عدم‌خام‌فروشی زعفران و حمایت از این محصول، اما زعفرانکاران استان و کشور همه ساله گرفتار مافیا هستند و کاهش شدید قیمت و عدم‌حمایت از این محصول، زنگ خطر نابودی کشاورزی را به صدا درآورده است.

زعفران به عنوان یکی از کالای راهبردی و صادرات‌محور در بخش کشاورزی ایران به لحاظ تجارت و بازرگانی، نقش بسزایی در ارزآوری دارد اما متأسفانه هنوز نتوانسته نقشی در تجارت و صادرات داشته باشد.

شهرستان قاین در استان خراسان جنوبی به عنوان پایتخت زعفران جهان شناخته شده است اما اکنون زعفرانکارن استان با مشکلات فراوان روبرو هستند که در گزارش‌های گذشته به آن اشاره شده است.

گرانی نهاده‌های کشاورزی و ارزان‌بودن قیمت زعفران و امروز گل زعفران، نبود نیروی انسانی جهت جمع‌آوری و نبود فرآوری و صادرات از دغدغه زعفرانکاران استان است که در گفت‌وگو با خبرنگار ما به آن‌ها تأکید شد.

زعفران

حمایت از زعفران‌کاران، نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب است

مددی یکی از کشاورزان و تجار ضمن گلایه از عدم‌حمایت مسئولان از بخش کشاورزی به خبرنگار خاورستان، گفت: در شرایطی که قیمت دلار رشد افسارگسیخته‌ای دارد و از 30 هزار تومان فراتر رفت اما قیمت زعفران همچنان به سمت نزولی و حداقل‌ترین قیمت ممکن پیش می‌رود و کمر کشاورزان را شکسته و تقریبا هزینه کاشت و برداشت این محصول با فروش آن در حالت سر به سر قرار گرفته و دیگر کشاورزان رغبتی به کشت و برداشت آن ندارند.

وی با اشاره به مشکلات فعلی زعفرانکاران گفت: در شرایط فعلی سود اصلی زعفران به جیب دلالان  و واسطه‌ها می‌رود.

اکبری‌مطلق یکی از فعالان حوزه زعفران در شهرستان قاین نیز به خبرنگار ما گفت: وعده‌های فراوانی برای فرآوری و صادارات زعفران داده شده اما این وعده نوش دارو بعد از مرگ سهراب است.

وی افزود: اکنون در فصل برداشت زعفران از خرید تضمینی یا توافقی که به نفع کشاورز باشد خبری نیست بلکه علاوه بر زعفران‌های سال گذشته در دست کشاورزان مانده و گل زعفران را کسی تمیز نمی‌کند و مشکلات چند برابر شده است.

به گفته وی اکنون ما شاهد افت قیمت زعفران هستیم و کشاورزان مجبورند زعفران خود را به پایین‌ترین قیمت به دلالان بدهند.

متقاضیان تسهیلات حمایت از زعفرانکاران به «سیتا» مراجعه کنند

غلامرضا قوسی مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار خاورستان گفت: در راستای حمایت از فرآوری و صادارات زعفران، یک‌هزار میلیارد تومان تسهیلات برای سه استان خراسان‌های جنوبی، رضوی و شمالی در نظر گرفته شده که 500 میلیارد تومان آن را بانک کشاورزی، 250 میلیارد تومان بانک ملت و 250 میلیارد تومان دیگر را بانک توسعه صادرات تامین مالی خواهد کرد.

به گفته وی، با توجه به اینکه در حال حاضر نرخ تسهیلات 18 درصد است، برای حمایت از تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران سازمان برنامه و بودجه سه درصد از این سود را تعهد کرده و دریافت‌کنندگان تسهیلات با نرخ 15 درصد برخواهند گرداند.

مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان جنوبی عنوان کرد: متقاضیان باید با مراجعه به سامانه «سیتا» میزان درخواست تسهیلات و اطلاعات و فعالیت کاری حوزه صنایع کشاورزی خود را وارد و پس از آن به ادارات جهاد کشاورزی استان و شهرستان مراجعه کنند.

زعفران

 قیمت زعفران منصفانه نیست

محسن احتشام رئیس شورای ملی زعفران نیز به خبرنگار ما گفت: با توجه به تورم موجود و افزایش اقلام اساسی مردم و نهاده‌های کشاورزی همه ما قبول داریم که قیمت فعلی برای خرید زعفران از کشاورزان منصفانه نیست و در حق کشاورز اجحاف می‌شود.

وی با اشاره به اقدام شورای ملی زعفران افزود: شورای ملی زعفران یک تشکل عالی متشکل از سایر تشکل‌های حوزه کشاورزی و زعفران است که در راستای وظیفه ذاتی خود اقدام لازم در حمایت از زعفرانکاران انجام داده است.

وی با بیان اینکه شورای ملی زعفران یک نهاد مشاوره‌ای است و اختیار خاصی در راستای زعفران ندارد، تصریح کرد: از یک سال گذشته طرح‌های لازم برای حمایت از زعفران در شورای ملی زعفران مطرح و به وزارت جهاد کشاورزی ارسال شده که باید جهاد کشاورزی از این طرح در راستای حمایت از زعفران استفاده می‌کرد.

رئیس شورای ملی زعفران عنوان کرد: طرح جایگاه زعفران در بخش‌های مختلف توسط شورای ملی زعفران نوشته شده اما هیچ توجهی به آن نشد و امروز شاهد انباشته شدن مشکلات زعفرانکارن هستیم.

مشکلات موجود ناشی از ضعف در برنامه‌ریزی‌ها است

احتشام با اشاره به مشکلات مطرح شده در حوزه کشاورزی و زعفران گفت: مشکلات که امروز که دامن‌گیر زعفرانکاران و کشاورزان شده ناشی از بی‌برنامگی در حوزه مسئولان مربوطه است.

وی، نبود نیروی انسانی، عدم توجه به کیفیت لازم، نبود مکانیزه بودن بخش زعفران، نبود حمایت از حوزه صادارات و عدم‌فرهنگ‌سازی در مصرف زعفران را از دلایل مشکلات موجود دانست و تأکید کرد: بخش کشاورزی نیازمند یک طرح و برنامه‌ریزی کامل و طولانی‌مدت است.

به گفته رئیس شورای ملی زعفران، وضعیت مطلوب اکنون، برنامه‌ریزی و پیش‌بینی صحیح است که این برنامه‌ریزی و پیش‌بینی در بخش کشاورزی به خصوص در حوزه زرشک و زعفران اتفاق نمی‌افتد. 

تسهیلات 1000 میلیاردی محقق نشد

احتشام با اشاره به اختصاص 1000 میلیارد تومان تسهیلات ویژه صادارات زعفران افزود: تاکنون به دلیل بروکراسی‌های بانکی و ادارای، یک ریال محقق نشده و اگر با این شرایط پیش برود، محقق نخواهد شد.

وی عنوان کرد: تاکنون فقط شعار حمایت از صادارات زعفران را شنیده‌ایم و اگر به سه بانک عامل مراجعه کنید متوجه خواهید شد که یک ریال تاکنون از این تسهیلات به استان نیامده است.

زعفران

اعضای شورای ملی زعفران پای مصوبه خود نایستادند

پایگاه خبری صبح توس مشهد نیز در خصوص مشکلات زعفرانکاران نوشت: در نهایت همه این دغدغه‌ها باعث شد تا با رایزنی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خراسان، جلسه شورای ملی زعفران و اتحادیه صادرکننده‌ها با حضور همه دست‌اندرکاران در مشهد برگزار و مصوب شد که قیمت کف خرید گل زعفران هر من یعنی سه کیلوگرم ۴۵۰ هزار تومان و زعفران نگین ۲۰ میلیون تومان و همچنین پوشال ۱۶ میلیون تومان خریداری شود و تمامی اعضا و همچنین صادرکنندگان ملزم به رعایت مصوبه شدند و امضا کردند.

در ادامه برای تامین منابع این خرید مبلغ یک‌هزار میلیارد تومان نیز توسط بانک‌های عامل آماده و قرار شد در اختیار صادرکنندگان قرار گیرد تا زعفران را به قیمت مصوب خریداری کنند.

هفته اول، این مصوبه هر چند با فشار رسانه‌ها اجرا شد اما هنوز مزارع به گلدهی نیامده بود، بلافاصله بعد از گلدهی مزارع در سطح استان و عرضه فراوان گل، قیمت‌ها به یک‌سوم کاهش یافت و هر من گل زعفران به ۲۰۰ هزار تومان رسید.

اکنون آن‌چه که مورد نارضایتی زعفرانکاران خراسان رضوی است، مصوبه‌ای است که اعضای شورای ملی زعفران و اتحادیه صادرکنندگان آن را تصویب کردند و متأسفانه به امضای خود عمل نکردند و پای مصوبه خودشان نایستادند.

این در حالی است که بخش عمده‌ای از اعضای شورای ملی زعفران را صادر کننده‌ها تشکیل می‌دهند و در ۲۰ روز گذشته با تماس و پیامک‌های مختلف با شهرستان‌ها قیمت را به ۸ تا ۱۰ میلیون کاهش دادند.

با دلال‌بازی صادراتچی‌ها و اعضای شورای ملی، زعفران مرغوب جهان و دسترنج یکساله کشاورز زحمتکش را از این منطقه به ۸ تا ۱۰ میلیون می‌خرند و در کشورهای حاشیه خلیج فارس و ترکیه به ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان می‌فروشند.

بنابراین گزارش، همین مشکلات در خراسان جنوبی نیز وجود دارد و زعفران‌کاران بیشترین ضرر را متحمل می‌شوند.

 

انتهای پیام/

Share/Save/Bookmark