داخلی آرشيو يادداشت صفحه سیاسی
امتیاز مثبت 
۰
 
یادداشت؛
روز ملی خلیج‎‌فارس، یادآور حقیقتی تاریخی و مقابله با بیگانگان است
کد مطلب: ۷۵۲۲۴
تاریخ انتشار:يکشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۲ ساعت ۱۴:۵۰
دهم اردیبهشت‌ماه در تقویم رسمی کشورمان به نام روز ملی خلیج‌فارس نام‌گذاری شده این نام برگرفته از گوهرناب هویت ایرانی و نمادی از مقاومت ایرانیان در مقابله با بیگانگان است.
روز ملی خلیج‎‌فارس، یادآور حقیقتی تاریخی و مقابله با بیگانگان است
محمودشیخ‌ویسی کارشناس سیاسی و استاد دانشگاه آزاد زابل، در یادداشتی به اوشیدا نوشت: دهم اردیبهشت سالروز بیرون راندن و اخراج استکبار جهانی به سرکردگی پرتغالی‌ها از جزایر دریای پارس توسط سرداران ایرانی است که به عنوان روز ملی خلیج فارس نام‌گذاری شده است.

خلیج‌فارس به مثابه یک راه‌آبی و دریایی از آغاز تاریخ موقعیت برجسته سیاسی داشته است و به نوعی خاستگاه تمدن‌های بزرگ خاور باستان با پیشینه‌ای چند هزارساله است.

خلیج فارس به عنوان شعبه‌ای بزرگ از اقیانوس هند که بر سر راه تمامی خطوط دریایی در مشرق عدن واقع شده است، مانند دالانی است که بین ۲۴ دقیقه و ۳۰ درجه عرض شمالی و ۴۸ دقیقه و ۵۰ درجه طول شرقی واقع شده، حدود آن از شمال و شمال شرقی، سواحل ایران، از غرب خلیج عمان، از جنوب و غرب شبه جزیره عربستان است.
خلیج فارس از قدیم‌الایام به این نام معروف بوده است و مورخان و محققان خارجی دنیای قدیم از آن جمله هرودت، نئارخوس، استرابون، کورسیوس رومی و نیز محققان اسلامی نظیر اصطخری، مسعودی، بیرونی، ابن‌حوقل، مقدسی، مستوفی، ناصر خسرو در آثار و نوشته‌های خود از آن به نام خلیج فارس با دریای پارس یاد کرده‌اند.

اما قدیمی‌ترین سند به دست آمده از یونانی‌هاست که در ۵۴۰ قبل از میلاد تدوین شده است. از آن زمان به بعد، چندین نقشه توسط یونانی‌ها از این مناطق ثبت شده که همگی عنوان «خلیج فارس» یا همان «سینوس پرسیکوس» را ذکر کرده‌اند؛ این در حالی است که یونانی‌ها در آن زمان با ما در جنگ بودند؛ پس این منابع مستند هستند و جای شک و تردیدی در صحت آنها وجود ندارد.

خلیج فارس در مقام محل و معبر مبادله کالا و تجارت میان شرق و غرب، نه تنها از زمان‌های دور صحنه رقابت و کشمکش‌های ملل ذینفع و متجاوزان و استعمارگران بوده است بلکه همیشه و بیش از هر دریای دیگری مورد توجه علمای علوم زمین و باستان شناسان و مورخان و جغرافیانویسان قرار داشته است.

قدمت خلیج فارس با همین نام چندان دیرینه است که عده ای معتقدندخلیج فارس گهواره تمدن عالم یا مبدا پیرایی نوع بشر است پس خلیج فارس تنها یک نام نیست، بلکه یک هویت ملی است که با تاریخ این ملت پیوند خورده است. قوم پارس در قسمت‌های جنوبی ایران زندگی می‌کردند و در کتیبه‌های داریوش هخامنشی عبارتی دیده می‌شود به معنای دریای پارس که در این دوره هیچ اثری از کشورهای امروزی نبوده، اگر هم بوده تحت سلطه و نظارت ایران بوده و اسناد حاکی از آن است که کشتی‌های یونانی برای ورود به دریای پارس به مجوز ایرانیان نیاز داشتند.

سال‌هاست که کشورهای حاشیه خلیج فارس به دنبال تغییر نام خلیج فارس به‌ خلیج عربی هستند و اولین‌بار یک نویسنده انگلیسی از نام خلیج بریتانیا استفاده کرد و سال ۱۳۱۶ انگلیس پرونده‌‌ای جعلی درست کرد که در آن از واژه خلیج عربی به جای خلیج فارس استفاده شده بود و مورد استقبال کشورهای عربی قرار گرفت تا کار به جایی رسید که اتحادیه عرب رسما استفاده از نام خلیج فارس را برای عرب زبانان ممنوع اعلام کرد.

در سال‌های اخیر کشور‌های عرب حاشیه خلیج فارس به همراه اربابان غربی‌شان سعی و تلاش فراوانی در تحریف نام خلیج فارس داشتند تا از این تغییر نام اعتباری برای خود بیافرینند و این آبراه استراتژیک جهان را به نام خود درآورند که اعراب حاشیه خلیج فارس در پیمودن این مسیر هیچگاه موفق نشدند.

محمودشیخ‌ویسی کارشناس سیاسی، و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد زابل

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark