طرحی که اقتصاد و اشتغال منطقه را متحول می‌کند؛

ایجاد بارقه امید در دل مرزنشینان سیستان با اجرای طرح "رزاق"/مرز؛ فرصتی بی نظیر برای توسعه و اشتغال

18 خرداد 1401 ساعت 6:17

پس از سال ها چشم انتظاری تصویب اجرای طرح "رزاق" در شمال سیستان وبلوچستان، کورسوی امید را در دل مرزنشینان تنگه احد روشن کرد.


به گزارش اوشیدا، به نقل از عصر هامون، خشکسالی های مداوم چند دهه گذشته در شمال سیستان وبلوچستان علاوه بر وارد کردن خسـارات فراوان به بخش کشاورزی،دامداری و دامپروری موجب تعطیلی مشاغل در این بخش شده است.

دامداری پس از کشاورزی و صیادی مهمترین شغل درآمدزای روستاییان سیستان تا قبل از خشکسالی محسوب می شد اما در زمان حاضر این منبع درآمد رو به رکود رفته است و تنها فرصت اشتغال در این منطقه مرز می باشد.

استفاده از فرصت مرز می تواند از مهاجرت جمعیت زیادی از ساکنان این منطقه جلوگیری کند وقطعاً با راه اندازی بازارچه‌های مرزی بهره برداری مرزنشینان از این فرصت فراهم خواهد شد.

بازارچه های مرزی امروزه نقش بسيار مهمی در ايجاد اشتغال مولد توسعه بازرگانی جلوگيری از قاچاق موادمخدر تثبيت جمعيت و در نهايت بستر مناسب در جهت ايجاد امنيت پايدار در مناطق مرزی دارند.

با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان جوان‌ترین استان کشور است و موضوع بیکاری یکی از معضلات جدی آن، قطعاً با راه اندازی بازارچه‌ها و گذرگاه های مرزی و استفاده بهینه از ظرفیت‌های اقتصادی مرزها، وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم مرزنشین منطقه رونق می‌یابد و از مهاجرت مردم این دیار و پیدایش پدیده نامبارک حاشیه نشینی هم جلوگیری می‌شود.

هیرمند از جمله شهرستان هایی است که با قرار گرفتن در مجاورت مرز مشترک ایران و افغانستان می تواند با توسعه تجارت چمدانی و یا همچنین تبادل کالا به صورت قانونی از طریق بازارچه های مرزی کمکی برای معیشت مردم این منطقه باشد اما این امر به دلیل قفل ماندن درب بازارچه ها جواب معکوس داده است.

نبود اعتبارات تخصیصی، مشکلی جدی

احمد وحیدی، وزیر کشور نیز در کمیسیون امنیت ملی و و کارگروه ویژه ای که پیرامون این موضوع با حضور نماینده مردم سیستان در مجلس برگزار شد، گفت: یکی از مشکلات جدی ما کافی نبودن اعتبارات تخصیصی در مورد مرز است.

وی افزود: مرز سیستان و نگه داشتن جمعیت این منطقه از دغدغه های جدی است و به دنبال رفع این مشکل و اجرای طرح رزاق در این نقطه از مرز هستیم .

مرز فرصت یا تهدید؟

حبیب اله دهمرده، نماینده مردم شمال سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به ضرورت بازگشایی مرز ها در شمال این استان گفت: مرز تهدید نیست فرصت است، به مرزها باید به دید فرصت نگاه کرد.

وی با بیان اینکه با استفاده از فرصت مرز می توانیم خیلی از مشکلات کشور در رابطه با تحریم ها و غیره را رفع کنیم، افزود: مرز سیستان در طول تاریخ یک فرصت بوده، به طوری که خیلی از ایرانیان به سیستان آمده و با استفاده از فرصت مرز اجناس وارده را از سیستان تهیه و به سایر نقاط کشور می بردند و بالعکس آن نیز وجود داشت که بسیاری از کالاهای تولید داخل از طریق مرز سیستان به سایر کشور ها صادر می شد.

دهمرده با اشاره به اینکه به فرموده مقام معظم رهبری سیستان تنگه احد ایران است، بر ضرورت پیگیری و بازگشایی بازارچه های مرزی در شمال سیستان و بلوچستان تاکید کرد و گفت: امروز در سیستان به دلیل خشکسالی کشاورزی و دامداری عملا تعطیل شده و برای معیشت وجلوگیری از مهاجرت مردم این منطقه بازارچه های مرزی یک فرصت مناسب برای ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت مردم این منطقه است که تلاش مضاعف مسیولین امر را می طلبد.

طرح رزاق در منطقه سيستان تصويب شد

محمد سرگزی دیگر نماینده مردم شمال سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی در خصوص سرعت گرفتن مراحل تصويب و اجرای طرح رزاق و سفر وزير كشور به منطقه كه با بررسی وضعيت معيشتی و اقتصادی مردم همراه بود، گفت: اين موضوع در جلسات و كارگروه های مختلف مطرح و پيگيری شد و به همين منظور جلسه ای را با معاون امنيتی وزارت كشور برگزار و در خصوص بهره مندی هر چه سريعتر مردم از ظرفيت های مرزی و اجرای طرح رزاق تاكيد شد.

وی افزود: پس از اين جلسه كارگروه ويژه مرز تشكيل شد و معاون امنيتی وزارت كشور اعلام كرد اجرای طرح رزاق در سيستان به تصويب رسيده و قرار است با بررسی شرايط لازم و نحوه اجرا توسط قرارگاه قدس طرح رزاق بزودی در سيستان آغاز شود.

وحدت و همدلی، راه برون رفت از مشکلات

میثم برازنده، سرپرست فرمانداری شهرستان هیرمند از اجرایی شدن طرح رزاق ویژه منطقه سیستان در آینده نزدیک خبر داد و گفت: از همین رو در جلسه کارگروه ویژه مرز که روز سه شنبه هفته گذشته با حضور مسئولین استانی و ملی تشکیل شد موضوع اجرای طرح در سیستان به تصویب رسید و قرار است با بررسی شرایط لازم و نحوه اجرا توسط متولیان امر این طرح به زودی در سیستان اجرایی شود.

وی افزود: وحدت و همدلی، توجه ویژه دولت به حوزه سیستان و پیگیری‌های نمایندگان مردم حوزه سیستان در مجلس شورای اسلامی قطعاً در روند تصویب این طرح مهم تأثیرگذار بوده و باید در ادامه مسیر با حفظ و تقویت این وحدت درجهت منفعت بردن مردم از این طرح تلاش کنیم.

پس از بازدید های اخیر اعضای کمیسیون امنیت ملی و کارگروه ویژه ای که پیرامون این موضوع با دستور وزیر کشور تشکیل شده بود و طی روزهای گذشته نیز در سیستان حضور داشتند اجرایی شدن طرح رزاق در منطقه سیستان سرانجام مورد تصویب واقع شد تا مرزنشینان شمال استان بیش از پیش از فرصت مرز منتفع باشند.

سیستان و بلوچستان بالاترین تعداد بازارچه‌های فعال در میان استان‌های مرزی کشور را دارد، از میان آن‌ها ۲ بازارچه در مجاورت مرز مشترک با افغانستان و پنج بازارچه دیگر در مجاورت مرزهای مشترک ایران و پاکستان قرار گرفته‌اند که خود گواه روشنی بر مساله فوق می باشد.

انتهای پیام/


کد مطلب: 74407

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcbzabz.rhbagpiuur.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir