
داستان ادامهدار مدیریت ضعیف آبهای سطحی در سیستان و بلوچستان؛
مهار آبهای سطحی مستلزم تأمین اعتبار است/ روان آبها معضل تمامنشدنی در سیستان
29 دی 1401 ساعت 11:20
مهار آبهای سطحی مشکل و معضلی که باگذشت سالها هیچ برنامه و طرحی برای آن اجرا نشده است.
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا به نقل از عصرهامون، بعد از سالها لبهای خشک و ترکخورده سیستان با بارش رحمت الهیتر شد، سیستانی که سالهاست علاوه بر قهر طبیعت، قربانی قهر مسئولین داخلی و کشور همسایه خود شده است، و حقابهای که باگذشت سالها از آن محروم شده است.
هامون که روزگاری دستان سخاوتمندش هر موجود زندهای را سیراب میکرد و کانون زندگی و سرسبزی بود؛ اما با قطع حق به قانونی از سمت کشور افغانستان سالهاست که لبانش از شدت تشنگی ترکخورده و آب و آبادانی از آن رخت بربسته است.
در این سالها پیگیریها و رایزنیهای زیادی از سوی مسئولین جمهوری اسلامی با مسئولین افغانستانی شد، اما این پیگیریها و رایزنیها برای هامون آبی را به ارمغان نیاورد و ترکهای آن هر روز عمیقتر شد، بهطوری که امروز دیگر هامون تنها یک بیابان خشک و بی آبوعلف و تبدیل به کانون گردوخاک شده است، و با هر وزش باد ریههای هامون نشینان تنگ و گردوخاک نفسهایشان را به شماره میاندازد.
در دیماه امسال بعد از چند روز طوفان گردوخاک و یخبندان شدید آسمان سخاوتش را به سمت زمین تف دیده سیستان باز کرد و بارش رحمت الهی زمین خشکیده تنگه احد ایران را تر کرد.
اما این باران رحمت الهی که موجب خوشحالی مردم شده بود با عدم برنامهریزی مسئولین در مهار آبهای سطحی مشکلات بسیاری را برای شهروندان به وجود آورد، آبی که اگر درگذشته برای مهار آن برنامهریزی و اقدامات مثبت انجام میشد امروز شاهد جریان روان آبها در سطح معابر نبودیم و این آب هرچند کم اما میتوانست نجاتبخش قسمتی از کشاورزی در این منطقه میشد.
بیتدبیری مسئولین دستاندرکار در مهار آبهای سطحی تنها به سیستان خلاصه نمیشود؛ بلکه در اکثر شهرها و نقاط سیستان و بلوچستان این مشکل وجود دارد.
علیرغم گزارشهای متعدد که دراینخصوص کار شد و هشدارهای لازم صادر شد؛ اما هنوز مسئولین در مهار آبهای سطحی غفلت میکنند و این نعمت باارزش بهراحتی به هدر میرود.
حسین سنجرانی، فرماندار زابل در گفتگو با خبرنگار ما گفت: باتوجهبه بارندگی و آبگرفتگی معابر در حوزه شهرستان زابل از ساعات اولیه صبح با همکاری شهرداری کار تخلیه آب توسط کف کشها و پمپها از سطح معابر در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه درگذشته باید برنامهریزی و طرحی برای مهار آبهای سطحی انجام که این آبها هدایت، ذخیره و بازآفرینی میشد، متأسفانه درگذشته این اقدام صورت نگرفت و امروز شاهد تجمع آبها در سطح معابر شهری هستیم.
محمد سرگزی، نماینده مردم سیستان در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه مشکل عمده زابل درگذشته عدم شیب بندی و کانالهای انتقال آب است، افزود: درگذشته وقتی خیابانها را درست میکردند جدولگذاری مناسب برای هدایت آبهای سطحی انجام نشد.
وی در خصوص اصلاح شبکه فاضلاب زابل نیز تصریح کرد: با پیگیریهای صورتگرفته مقرر شد از محل تهاتر نفت اعتباری را برای اصلاح و توسعه شبکه فاضلاب اختصاص یابد که متأسفانه سازمان برنامهوبودجه تا کنون در این تهاتر اعتباری را اختصاص نداده است.
محمد پودینه، شهردار زابل نیز گفت: زابل به لحاظ زیرساختی فاقد طرح جمعآوری آبهای سطحی است و با کوچکترین بارندگی اکثر معابر دچار آبگرفتگی میشود.
وی افزود: این شهرستان به لحاظ وضعیت جغرافیایی و پستیوبلندی که دارد بهمثابه یک چاله است و باتوجهبه عدم شیب مناسب، آب امکان خروج از شهر را ندارد.
وی هدایت آبهای سطحی در زابل را مستلزم تأمین اعتبارات لازم عنوان کرد.
ورود شن و ماسه دلیل انسداد شبکه و پسزدگی فاضلاب است
علی کاوه، معاون بهرهبرداری و توسعه فاضلاب شرکت آبفای سیستان و بلوچستان به خبرنگار ما گفت: بهرغم اینکه جمعآوری آبهای سطحی در حوزه کاری آبفا قرار ندارد، اما باتوجهبه شرایط شهر زابل در مواقع بارندگی و مشکلات قابل پیشبینی، از قبل تمهیدات لازم توسط شرکت اتخاذ و در چند روز اخیر با تلاش همکاران کلیه ایستگاههای پمپاژ سرویس و شبکه جمعآوری فاضلاب لایروبی و شستوشو شد.
وی دلیل اصلی پسزدگی فاضلاب را انسداد ناشی از آبهای سطحی که در حیطه وظایف این شرکت نیست دانست، تصریح کرد: در پی جمعآوری آبهای سطحی از طریق شبکه فاضلاب و ورود حجم زیادی از پساب همراه با شن، ماسه و املاح، با انسداد شبکه و بهتبع پسزدگی فاضلاب روبهرو میشویم.
وی افزود: در حال حاضر حجم زیادی از آبهای سطحی از طریق ایستگاههای پمپاژ تخلیه شده است.
کاوه خاطرنشان کرد: شبکه فاضلاب صرفاً برای جمعآوری و انتقال فاضلاب خانگی طراحی و اجرا میشود، در شهر زابل بهرغم قدمت بالای شبکه با تلاشهای بهموقع و بیوقفهای که برای سرویس و نگهداری صورت میگیرد مشکلی در این راستا وجود ندارد.
انتهای خبر/
کد مطلب: 74897
آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcefv8f.jh8eoi9bbj.html
اوشیدا
https://www.oshida.ir