به طور کلی هر معضل اجتماعی حاصل تجمع چندین فعل خاص در کنار هم است که زمینه بروز آن را ایجاد می کند، با نگاهی به مشکلات اجتماعی که امروزه گریبان گیر جامعه هستند خواهیم فهمید که تکدی گری، زباله گردی، اعتیاد، سرقت، طلاق و بسیاری دیگر از این دست معضلات اجتماعی با وجود اینکه در همه نقاط شهرها و روستاهای کشور به چشم می خورد اما تجمع آنها در مناطق حاشیه شهرهای بزرگ بیش از هر محل دیگری است.
در واقع این یکی از واقعیت های جامعه ماست كه بر اساس آمارهای منتشره از سوی مراجع رسمی هم اكنون شمار قابل توجهی از جمعیت کشور، حاشیهنشین هستند و در حاشیه كلانشهرها زندگی میكنند، دلایل بسیاری در حاشیه نشینی افراد مختلف جامعه دخیل هستند اما بعید است كسی را بتوان پیدا كرد كه با میل و علاقه خود حاشیهنشینی را انتخاب كرده باشد مگر تعداد اندکی از فروشندگان مواد مخدر که با سوء استفاده از مشکلات موجود و برای بهره برداری از بازار بزرگ عرضه و تولید این مواد در حاشیه شهرای بزرگ ساکن شده و به کاری شیطانی مشغول می شوند.
بدون در نظر گرفتن چنین استثناهایی واقعیت ماجرا اینجاست که انتخاب زندگی در مناطق حاشیهای، انتخابی از سر اجبار میباشد و با کمال تعجب می بینیم که همین حاشیه نشینی تبدیل به مادر بسیاری از معضلات امروز جامعه ما شده است به عنوان مثال تکدی گری یكی از آسیبهای جدی حاشیهنشینی است كه چهره شهرها را زشت کرده و همچون وصله ای ناجور در جای جای شهر خودنمایی می کند.
هرچند در این میان هستند بسیاری از متکدیانی که وضع مالی خوبی دارند و همچون بازیگرانی بی بدیل با سوء استفاده از احساسات مردم به تكدیگری به عنوان یك شغل نگاه میكنند بدیهی است باید دستگاه های نظارتی و امنیتی در چنین مواردی ورود پیدا کرده و با این افراد شیاد برخورد کنند، اما جدای از چنین شیادانی که گاهی خبرهای دستگیری آنها منتشر می شود خیل عظیمی از متكدیانی که در هر گوشه و کنار شهرها دیده می شوند هم برخاسته از مناطق حاشیهنشین بوده كه از سر اجبار و فقر مالی به تكدیگری روی آوردهاند.
تکدیگری جرم است و باید با آن برخورد شود
چندی پیش جانشین فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با یکی از رسانه ها، گفت: شهر بدون متکدی فقط با پیگیری انتظامی حاصل نمیشود بلکه نیازمند مشارکت همه دستگاه ها و آحاد مردم است.
وی افزود: موقعیت ویژه استان سیستان و بلوچستان زمینه ساز برخی از آسیب های اجتماعی است که دامنگیر آن شده که از جمله آن ها می توان به بیکاری و نبود زیرساخت های اشتغال، وجود مناطق حاشیه ای و غیررسمی در برخی شهرستان ها، حضور غیرقانونی اتباع کشورهای هم مرز، اعتیاد و دیگر معضلاتی از این دست اشاره کرد.
احمد طاهری اذعان کرد: تکدی گری یک زائده اجتماعی است که در پیدایش آن عوامل مختلفی دخالت دارند و آن را باید آبستن آسیب های اجتماعی متعددی قلمداد کرد زیرا اکثر بررسی های انجام شده، از رابطه بین گدایی و اعتیاد، بزهکاری، خودکشی، فساد و فحشا، لاابالی گری و سرقت حکایت می کنند.
وی یادآور شد: فقدان اشتغال و کار، فقر مادی، پیری و از کار افتادگی، رخوت و سستی، اعتیاد، معلولیت و بیماری، مسائل خانوادگی از قبیل پاشیده شدن خانواده، مهاجرت از روستا به شهر، نابسامانی های اقتصادی از قبیل کمی درآمد در بعضی از مشاغل، بالابودن هزینه زندگی، ضعف فرهنگ حاکم بر خانواده های متکدیان، شکاف عمیق طبقاتی و دیگر معضلاتی از این دست از جمله عوامل بروز این پدیده به شمار می روند.
جانشین فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان بیان کرد: طبق قانون، تکدیگری جرم است و باید با آن برخورد صورت گیرد اما نکته حائز اهمیت آنست که صرفاً با جمع آوری و زندانی کردن متکدیان مشکل حل نمی شود بلکه باید به صورت ریشه ای به حل این معضل پرداخت و تمامی دستگاه های متولی پای کار بیایند.
کودکان حاشیه نشین به حاشیه می روند
یک کارشناس ارشد روانشناسی در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: حاشیه نشینی موجب بروز مشکلات خاصی برای کودکان و نوجوانان ساکن در این مناطق می شود چرا که محیط زندگی تاثیر زیادی بر روح و روان آنان دارد.
وی افزود: متاسفانه بسیاری از کودکان ساکن در حاشیه شهر زاهدان و دیگر شهرهای بزرگ سیستان و بلوچستان در خطر گرفتاری در مشکلاتی چون اعتیاد، تکدی گری، سرقت و ترک تحصیل قرار دارند.
رویا افتخاری با تاکید بر اینکه بسیاری از کودکان کار متعلق به حاشیه شهرها هستند، گفت: فقر و تاثیر محیط بر زندگی این کودکان موجب شده تا به راحتی تحصیل را ترک کرده و برای امرار معاش و یا به تقلید از هم سنوسالان خود وارد مشاغل کاذبی چون تکدی گری، زباله گردی و حتی خرید و فروش مواد مخدر و سرقت شوند.
وی ادامه داد: بهترین راه کمک به این کودکان، برگزاری جلسات روشنگری برای خانواده ها و خود این کودکان و نوجوانان است تا نسبت به خطراتی که زندگی آنان را تهدید میکند آگاه شوند.
افتخاری با اشاره به اینکه تکدی گری برای برخی تبدیل به عادت می شود، تصریح کرد: متاسفانه یا خوشبختانه مردم ما انسان های رئوف و مهربانی هستند و متکدیان نیز از این مهر سوء استفاده کرده و به پول راحت دست پیدا می کنند همین موضوع موجب شده تا پس از مدتی تکدی گری و دستیابی به پول ساده برای برخی از این افراد تبدیل به عادت شود.
وی اذعان کرد: برخورد قهرآمیز با متکدیان به هیچ عنوان اثربخش نیست بله باید در درجه اول جلوی فعالیت آنان در شهرها گرفته شده و در ادامه نیز با اشتغال زائی به این افراد نیازمند کمک شود.
آموزش بهترین راه برخورد با متکدیان
یک کارشناس مددکاری اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با تاکید بر اینکه آموزش بهترین راه برخورد با متکدیان است، گفت: کودکان متکدی خدمات آموزشی مناسب در دسترس نداشته و مسائل اجتماعی و فرهنگی آنها برای والدین نیز اهمیتی ندارد و تنها کسب درآمد روزانه برای خانواده هایشان اهمیت دارد.
فاطمه سوری با اشاره به اینکه مسائل و معضلات گوناگون فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی از جمله مهمترین دلایل گرایش افراد به خصوص کودکان به تکدیگری است، افزود: در سال های اخیر سوء استفاده از کودکان افزایش یافته اما به طور کلی تکدیگری از مخربترین اشکال سوءاستفاده از کودکان است که در بسیاری از موارد نیز توسط والدین آنان صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه تکدیگری، همان تجارت گریه و دست دراز کردن برای کسب درآمد است، خاطرنشان کرد: در رفتن از زیر بار مسئولیت اجتماعی، سرزنش نشدن به خاطر فقر، استفاده راحت و بدون رنج از درآمد دیگران و عدم همکاری در تولید از جمله خصوصیات خاص تکدیگری است که همچون عادتی شوم در میان افراد نزدیک و خانواده فرد نیز گسترش پیدا می کند و اگر با آن برخورد نشود دیگران را نیز در مسیر تکدی گری قرار می دهد.
صوری با تاکید بر اینکه مبارزه با معضل تکدی گری نیازمند همکاری همگانی است، تصریح کرد: برای جلوگیری از گسترش همه روزه این معضل اجتماعی باید همه دستگاه های مسئول پای کار آمده و با همکاری همه جانبه در کنار کمک به این افراد از شیوع وباگونه این مشکل پیشگیری کنند.
انتهای پیام/