داخلی آرشيو يادداشت صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
یادداشت؛
بارورسازی ابرها مغفول در سیستان و بلوچستان
کد مطلب: ۷۸۱۷۹
تاریخ انتشار:دوشنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۰۶:۲۷
بارورسازی ابرها که در مقایسه با سایر اقدامات کم‌هزینه‌تر از سایر روش‌های تأمین آب است اما به دلایلی که ممکن است عدم درخواست مسئولین این استان باشد اما پدیده‌ای مغفول در سیستان و بلوچستان است.
بارورسازی ابرها مغفول در سیستان و بلوچستان
عباس نورزائی رئیس هیئت اندیشه‌ورز سازمان بسیج جامعه کشاورزی استان در یادداشتی به اوشیدا نوشت: هزینه‌های بارورسازی ابرها در مقایسه با دیگر روش‌های استحصال آب نظیر شیرین‌سازی آب دریا، انتقال بین حوضه‌ای آب، تصفیهٔ فاضلاب یا استحصال آب‌های ژرف دارای کم‌ترین هزینه و بیش‌ترین نسبت سود به هزینه است.
 
مطالعات بین‌المللی نشان داده است برای استحصال هر هزار مترمکعب آب با آب‌شیرین‌کن حدود ۲ هزار دلار، از طریق انتقال آب بین حوضه‌ای ۴۰۰ دلار، از طریق استخراج آب‌های زیرزمینی ۲۳۰ دلار و از طریق تصفیهٔ فاضلاب ۲۲۰ دلار هزینه صرف می‌شود، درحالی‌که استحصال این مقدار آب از طریق بارورسازی ابرها فقط ۱۶ دلار هزینه دارد.
 
باید به این نکته نیز توجه داشت که خوشبختانه در کشور ما به دلیل بومی‌سازی فناوری تولید این مواد و همچنین بهره‌گیری از پهپادها، هزینه‌های عملیات بارورسازی هوایی کاهش چشمگیری داشته و صرفهٔ اقتصادی بیش‌تری نیز پیدا کرده است.
 
مطالعات بین‌المللی انجام شده در برخی از کشورها نشان داده است حتی افزایش یک درصد در میزان بارندگی‌ها می‌تواند کلیه هزینه‌های عملیات بارورسازی ابرها را تحت پوشش قرار دهد.
 
طبق اطلاعات موجود میزان متوسط بارندگی در استان خراسان جنوبی در اواخر آذرماه حدود ۲۴ درصد کمتر از نرمال بوده است، درحالی‌که در پایان دورهٔ دوماهه این عملیات، میزان بارندگی به حدود ۹ درصد بالاتر از نرمال رسیده است. نکته جالب‌تر این است که تاکنون میزان متوسط بارندگی در این استان از آذربایجان شرقی بیش‌تر بوده است.
 
مقایسهٔ بارش متوسط این استان با استان‌های مجاور در این دورهٔ زمانی نیز نکاتی جالب به همراه داشته است. درحالی‌که میزان بارندگی در تمامی استان‌های مجاور خراسان جنوبی نظیر خراسان رضوی، یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان حدود ۲۲ تا ۷۰ درصد کمتر از نرمال بوده است، میزان بارندگی در خراسان جنوبی به بالاتر از نرمال رسیده است.
 
سؤال ما از مسئولین وزارت نیرو این است که چرا در استان سیستان و بلوچستان، به‌ویژه در منطقهٔ سیستان که دچار تحریم آب است، از این فن کم‌هزینه بهره گرفته نمی‌شود؟
 آیا این تکنیک برای مشاوران، مجاوران و پیمانکاران، عایدی لازم را ندارد ولو برای مردم داشته باشد؟
 
انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark