داخلی آرشيو گزارش صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
طعم تلخ آب در کام مردم سیستان؛
وضعیت آب سیستان همچنان در مدار بحران
کد مطلب: ۷۶۹۱۹
تاریخ انتشار:جمعه ۶ مهر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۱۵
تابستان به پایان رسید و روزهای گرم و طوفانی منطقه سیستان که گاهی به بیش از ۵۰ درجه می‌رسید، اما همچنان مشکلات کم‌آبی، افت فشار و بوی نامطبوع آب امان مردم را بریده است.
وضعیت آب سیستان همچنان در مدار بحران
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اوشیدا، بوی نامطبوع آب در برخی از مناطق سیستان پدیده‌ای است که در سال‌های اخیر باتوجه‌به کم‌آبی و خشکسالی و با قطع کامل آب رودخانه هیرمند آب ذخیره شده در چاه نیمه‌ها مورداستفاده قرار گرفته و متأسفانه روزبه‌روز از حجم آن کاسته می‌شود و راکد بودن آب نیز سبب تجمع جلبک‌ها شده است. عدم تعویض آب باعث به‌وجودآمدن جلبک پدیدار شد.

چاه نیمه‌ها مخازن طبیعی ذخیره آب هستند که به چاه نیمه‌های یک تا چهار تقسیم شده و بخشی از آب ورودی رودخانه هیرمند (درزمان جریان‌داشتن آب در این رودخانه) به این مخازن منتقل تا در مواقع کم‌آبی و یا بی‌آبی استفاده شود.

ازآنجایی‌که آب شرب تمام منطقه سیستان و بخش‌هایی از زاهدان از چاه نیمه‌ها تأمین می‌شود ایجاد هر مشکلی در این منطقه، آب شرب بیش از نیم‌میلیون نفر را در شمال استان تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

علت اصلی تغییر بو و طعم آب در منطقه سیستان به گفته مسئولان فروکش‌کردن سطح آب چاه نیمه‌ها و افزایش دما در فصل تابستان است که سبب می‌شود جلبک‌های موجود در مخازن طبیعی چاه نیمه‌ها اثر خود را بر طعم و بوی آب بگذارد و جالب اینجاست که این مشکل باوجود تصفیه‌کردن آب هم برطرف نمی‌شود.

در سال جدید نیز پدیده، بوی نامطبوع آب با آغاز فصل گرما بار دیگر در برخی از مناطق مختلف سیستان دیده شد این در حالی است که هر ساله مخازن تصفیه آب مورد شست‌وشو قرار می‌گیرد.

حقابه رگ حیات سیستان است و در کنار همه طرح‌هایی که در دست اجراست این مهم باید به‌صورت ویژه پیگیری شود که متأسفانه کشور همسایه نسبت به این همکاری ندارند و مسئولان هم کم‌توجه به این مسئله هستند.

کاهش حجم چاه نیمه‌ها علت بوی نامطبوع آب

علیرضا قاسمی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان با بیان اینکه عدم آورد رودخانه هیرمند یا به عبارتی عدم پرداخت حقابه منطقه سیستان از سوی کشور افغانستان، ماند آب و تشکیل لایه‌های حرارتی باعث کاهش کیفیت و کمیت آب چاه نیمه‌ها شده، بیان کرد: سه روش متداول تصفیه برای حذف طعم و بوی آب در دنیا وجود دارد که در تصفیه‌خانه‌های منطقه سیستان هر سه شیوه به‌صورت هم‌زمان اجرا می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان به تشریح وضعیت منابع آبی چاه نیمه‌های سیستان پرداخت و گفت: ذخایر آبی چاه نیمه شماره یک، دو و سه با ظرفیت ۶۴۰ میلیون مترمکعب برای تأمین آب شرب و چاه نیمه شماره چهار به ظرفیت ۸۲۰ میلیون مترمکعب برای استفاده کشاورزی و مسائل زیست‌محیطی سیستان مورداستفاده قرار می‌گرفت که در حال حاضر به دلیل عدم آورد رودخانه هیرمند، مجموعاً تنها ۱۵ درصد حجم چاه نیمه‌ها آب دارد.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه علاوه بر شرایط کمی، وضعیت کیفی آب چاه نیمه‌ها نیز مطلوب گزارش نمی‌شود، بیان کرد: این آب پس از فرایند تصفیه مطابق با استانداردهای کشور توزیع می‌شود و در اختیار مردم قرار می‌گیرد و برای تأمین آبی استاندارد و باکیفیت سه روش متداول در دنیا شامل، هوادهی، کربن فعال و استفاده از سیستم اُزن‌زنی وجود دارد که در تصفیه‌خانه‌های سیستان هر سه این روش توأمان انجام می‌شود.

قاسمی خاطرنشان کرد: هرچند همه اقدامات انجام می‌شود و در تلاشیم آب چاه نیمه‌ها را بر اساس استانداردهای موجود به شرایط مطلوب تصفیه کنیم و در اختیار مردم قرار دهیم؛ اما محدودیت‌های موجود باعث شده مردم بابت طعم و بوی آب رضایت کافی نداشته باشند.

کیفیت آب تحویلی به مردم استاندار است

امید حسینی مدیرعامل آبفای زابل باتوجه‌به طعم و بوی آب منطقه سیستان در گفتگو با خبرنگار اوشیدا بیان کرد: در حال حاضر باتوجه‌به اینکه فصل گرم سال را پشت سر گذاشته‌ایم و رشد جلبک‌ها موجب شده است تا کمی آب شرب دارای طعم باشد، موجب بروز نگرانی‌هایی برای مردم عزیزمان شده است که با قاطعیت اعلام می‌کنیم آب تحویلی از نظر کیفیت با استانداردها مطابقت دارد.

مدیرعامل آبفای سیستان ادامه داد: همچنین در تلاش هستیم تا همین اندک بو و طعم موجود آب نیز از بین برود، به همین جهت افزون بر سایر مراحل تصفیه آب که با استانداردهای روز در حال انجام است، از صبح امروز با تحویل پرمنگنات پتاسیم به‌عنوان یک اکسیدکننده قوی که جهت حذف طعم و بوی آب در فرایند تصفیه آب کاربرد دارد، طی هفته آینده بو و طعم به حداقل خواهد رسید.

انتهای خبر /
Share/Save/Bookmark