به گزارش اوشیدا به نقل از اروم نیوز، انسان موجودی اجتماعی است، این ویژگی او در کنار میل به محبت و دیده شدن، در کنار سایر عوامل مهم، باعث میشود در هر برهه ای از زندگی برای اغنا خاصیت فطری خود با افراد مختلفی در ارتباط و همزیست باشد.
از همان ابتدای شروع زندگی نوزاد و قدم نهادن در دنیای مادی، بودن در کنار خانواده به عنوان یک جزء جدایی ناپذیر زندگی انسان تلقی می شود، خواه این خانواده متشکل از پدر و مادر و احیانا خواهر و برادر باشد، یا به سبب هرگونه شرایط احتمالی این نوزاد در بستر دیگری رشد یابد، آنچه که مهم است رشد فرد در قالب مفهومی به عنوان خانواده شکل میگیرد.
با طی کردن دوره های مختلف زندگی، وقتی که فرد به مرحله جوانی پا میگذارد، با شروع نشانههایی از نیازهای مختلف عاطفی، روانی، تمایل به دیده شدن و عواملی از این قبیل این جوان خود را در معرض تغییر جدیدی به نام ازدواج و زوجیت میبیند، مرحله ای از زندگی فرد که سرنوشت و آینده او تا حد زیادی بستگی به تصمیماتش در این برهه حساس از زندگی دارد.
ازدواج بر اساس فرهنگ های مختلف و با ساز و کارهای خاصی صورت میپذیرد، اما آنچه که اکنون در نقطهای از این کره خاکی به نام ایران تحت عنوان ازدواج رقم میخورد همچون سایر جوامع و ملتها با چالش های فراوانی روبرو شده است.
کشوری که در آن به ازدواج علاوه بر یک امر فطری، به عنوان یک فریضه دینی نیز به شمار میرود، اکنون در این برهه از زمان دچار مشکلات متعددی در حوزه ازدواج شده است، از مشکلات اقتصادی و بالا رفتن سن ازدواج جوانان تا آمار بالای طلاق در این چند سال اخیر، در کنار دهها مشکل اساسی دیگر، باعث شده تا جوان ایرانی به جای تمرکز بر تشکیل زندگی سالم و همراه با شناخت درگیر حواشی متعددی شود.
آنچه که در این میان جای تامل دارد این است که هرچقدر تفکر و عمل جامعه از آموزههای اصیل دینی فاصله میگیرد، همان میزان ازدواج جوانان با چالشهای بیشتری مواجه میشود.
زمانی در همین جامعه با سهل گرفتن مقدمات مربوط به ازدواج، ۲ جوان به راحتی تشکیل خانواده میدادند و با ابتدایی ترین امکانات زندگی کرده و با کمک هم و اعتقاد به فضل الهی کاستیهای زندگی را به مرور جبران میکردند.
رسیدگی به مشکلات مربوط به اشتغال و مسکن جوانان از طرف نهادهای مربوطه تاثیر به سزایی در کاهش مشکلات مربوط به ازدواج جوانان خواهد داشت.
با توجه به اینکه بحث ازدواج چندین سال است به عنوان یکی از مسائل مهم خانوادهها مطرح میشود، این رسانه در گفت و گو با شخصیتهای مختلف حقیقی و حقوقی فعال در حوزه خانواده و جوانان، دلایل تأخیر ازدواج جوانان، کاهش آمار ازدواج در سالهای اخیر و افزایش روند طلاق و مسائل مربوط به جوانان در حوزه ازدواج و تشکیل خانواده را مورد بررسی قرار داده است.
شناخت کافی، از فاکتورهای تاثیرگذار در کاهش اختلافات زوجین است
یک فعال فرهنگی در آذربایجان غربی در این خصوص گفت: برای هر اقدامی که در زندگی می خواهیم انجام دهیم اعم از انتخاب رشته، انتخاب شغل، خرید لباس و عواملی از این قبیل شروع به تحقیقات و مشاوره با افرد خبره میکنیم، ازدواج هم که مسئله بسیار مهمی در تعیین آینده زندگی هرشخصی هست، باید با تحقیقات جامع همراه باشد.
هما نیکزاد افزود: اگر میزان شناخت فرد از طرف مقابل در حد مناسب و مطلوبی باشد، خیلی از مسائلی که شخص در زندگی مشترک با آن مواجه خواهد بود را میتوان پیش بینی و مدیریت کرد.
وی ادامه داد: از طرفی با شناخت بیشتر ۲ طرف از همدیگر، میزان سازش در امور مختلف زندگی نیز می تواند مدیریت شود.
این فعال فرهنگی ادامه داد: هرقدر میزان شناخت افراد از هم بیشتر باشد درجه انطباق شخصیت طرفین از هم مشخص می شود،لذا وقتی در زندگی دچار مشکلاتی شدند،اگر درجه انطباق و وجوه مشترک این افراد بیشتر باشد،دچار کمترین مشکلات خواهند شد،چون سازش یکی از فاکتورهایی است که نقش اصلی را در این زوجین ایفا میکند.
نیکزاد بیان کرد: چنانچه افراد در درجه اول شناخت از خود و سپس شناخت از فرد مقابل را داشته باشند میتوانند زندگی که در آینده خواهند داشت را ترسیم کنند و بعد از ازدواج با کمترین مشکلات از نظر رفتاری و شخصیتی مواجه شوند.
وی در مورد مسئله ازدواج سفید و تاثیرات آن اذعان کرد: ازدواج سفید مسئله ای است که از فرهنگ غرب به فرهنگ ما تحمیل شده و در حال حاضر صرفا در برخی از شهرهای بزرگ کشور مطرح میشود که باید با یک ساز و کار فرهنگی درست جلوی این هجمه ضدفرهنگی گرفته شود تا بیش از این مسئله ازدواج جوانان به حاشیه کشیده نشود.
این فعال فرهنگی ادامه داد: مسئله ازدواج سفید علاوه بر اثرات تخریبی زیادی که هم بر فرهنگ جامعه و هم بر روان افراد دارد، یک نوع بی مسئولیتی را ترویج میدهد، چیزی که در ازدواجهای شرعی و قانونی نمیبینیم و فرد موظف بوده در قبال خانوادهای که دارد مسئولیتها و کارهایی را بپذیرد.
نیکزاد عنوان کرد: اگر در بحث ازدواج بپذیریم که ما آمدهایم تا باعث کمال و رشد همدیگر شویم، مشکلات بسیار کمتر و کمتر خواهند شد و محبت و گذشت جای مشاجره و اختلافات را خواهند گرفت.
تاخیر در ازدواج، تاثیر مستقیم بر نرخ باروری و جمعیت کشور دارد
محقق امور زنان و جامعه شناس در آذربایجانغربی گفت: به نظر می رسد خواستگاه جوانان ما عوض شده، زیرا قبل از این وقتی فردی میخواست ازدواج کند سطح توقعاتش برای شروع یک زندگی، پایین و در حد نیازهای اولیه بود، در حالی که الان میبینیم به شدت سطح توقعات بالا رفته است.
جعفر نامور افزود: قبل از این در خانواده سنتی فردی با مدرک دیپلم به لحاظ فکری خانواده را اقناع میکرد که برای ازدواج این جوان قدم بردارند، اما امروزه با بالاتر رفتن سطح تحصیلات و اشتغال به تحصیل سن ازدواج هم بالا رفته است.
وی تصریح کرد: کنشهای اجتماعی ما مجموعهای از ارزش ها و ضد ارزشهاست، یا ریشه در فرهنگ جامعه دارند یا از بیرون به فرهنگ جامعه تزریق می شود، این متغیرهای ثابت که ریشه در فرهنگ جامعه دارند به عنوان ارزشهای آن جامعه شناخته می شوند مثل دین و مدهب اما متغیرهایی که از بیرون به فرهنگ جامعهای تحمیل می شوند مثل گویش و سبک زندگی غربی، به عنوان ضد ارزش تلقی می شوند و تاثیر این ضد ارزشها نیز در جامعه ما از دیگر عوامل تاخیر در ازدواج جوانان است.
محقق امور زنان و جامعه شناس در آذربایجانغربی خاطرنشان کرد: از لحاظ سیستم بیولوژیکی به خصوص در بانوان هرقدر سن ازدواج بالاتر رود مسئله باروری به خطر می افتد.
نامور بیان کرد: زمانی رشد جمعیت ۲٫۷ درصدی را داشتیم ولی در حال حاضر به میانگین تقریبی یک درصد کاهش یافته،که این یک زنگ خطر جدی برای فاکتورهای رشد جمعیتی میباشد.
وی بیان کرد: در یک مقطعی کشورهای اروپایی از سمت فرزند آوری به دوستی با حیوانات خانگی روی آوردند، اما این رویکرد چندین سال است که به سمت فرزندآوری تغییر جهت داده است.
وی اضافه کرد: متاسفانه ما از تجربه شکست خورده چند دهه قبل این کشورها در حال الگوبرداری هستیم، که به مرور آسیبهای فراوانی در لایه های مختلف جامعه خواهد داشت که مهم ترین آن کاهش جمعیت است.
تفاوتهای فردی و ساختاری باید در ازدواج مورد توجه قرار گیرند
استاد دانشگاههای آذربایجان غربی گفت: یکی از مهم ترین مسائل در حوزه ازدواج، بحث فرهنگ سازی در خانوادههاست، باتوجه به فرهنگ چندین هزارساله اسلامی و ایرانی ما اگر معیارهایی که در آموزههای اصیل فرهنگی و دینی ما وجود دارد در خانواده ها نهادینه کنیم، می توان در گسترش امر ازدواج در بین خانواده های ایرانی بسیار موثر بود.
پرهام علیپور ۲ عامل اشتغال به تحصیل و سطح تحصیلات را از عوامل دیگر تاخیر درازدواج جوانان برشمرد و افزود: به عنوان مثال خانمی که دارای تحصیلات کارشناسی است عموما ایده آل ذهنی اش فردی با تحصیلات بالاتر است و وقتی خودش به این سطح از تحصیلات دست پیدا میکند، عملا سن ازدواج را رد کرده و گزینهها و انتخابها کمتر میشوند.
وی اظهار کرد: یکی دیگر از موانع ازدواج مسائل اقتصادی است که با توجه به شرایط کنونی کشور هم بحث اشتغال جوانان و هم تامین مسکن و هزینه های تشکیل زندگی مطرح میشود و از طرف دیگر آفتی که اخیرا جامعه به آن دچار شده و آن بحث چشم و هم چشمیها در بین خانواده های ایرانی است.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: چیزی که در جامعه ایرانی جای خالی آن احساس می شود، بحث مشاورههاست، مسئلهای که با توجه به آمار بالای شکست در زندگی مشترک زوجین ایرانی باید به شدت مورد توجه قرار گیرد و مشاورههای قبل از ازدواج باید سن روانی و بیولوژیکی افراد برای سن مناسب ازدواج را مورد بررسی قرار دهند.
باید در بحث ازدواج در سطح جامعه فرهنگ سازی شود
نماینده مردم تکاب و شاهین دژ در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: یکی از گام هایی که در مجلس برای ترغیب جوانان به ازدواج برداشته شد، بحث افرایش وام ازدواج بود و هر چند که این طرح، خوب بود اما برای مسئله مهم ازدواج باید قدمهای دیگری نیز از طرف دستگاههای مربوطه برداشته شود.
حسن همتی خاطرنشان کرد: در مسئله ازدواج در درجه اول قبل از بحث مالی باید بحث فرهنگی آن در جامعه جا بیفتد که در این حوزه کمیسیون فرهنگی مجلس مشغول مطالعات مربوطه می باشد،که امیدواریم طرحهای خوبی در آینده به تصویب مجلس برسد.
وی افزود: در شرایط فعلی با وجود تعداد بالای جوانان تحصیل کرده که در انتطار اشتغال رسمی هستند، فقط با وارد کردن بخش خصوصی به صحنه سرمایه گذاری میتوان درصد اشتغال را تا حد زیادی بالا برد، در غیراین صورت بخش دولتی ظرفیت پاسخگویی به درصد بالای تقاضای شغل را ندارد.
نماینده مجلس در رابطه با عدم اجرای قانون تسهیل ازدواج جوانان که در سالهای اخیر تصویب شد، اظهار کرد: مجلس باید نظارت درستی داشته باشد تا این قانون که دارای بندهای خوبی در جهت ترغیب و تشویق جوانان به امر ازدواج است، به درستی اجرایی شود.
همتی در مورد آمار بالای طلاق اذعان کرد: متاسفانه امروزه بالارفتن سطح توقعات طرفین به ویژه بانوان، باعث بالا رفتن آمار طلاق شدهاست.
۱۳ مرکز تخصصی مشاوره ازدواج در آذربایجانغربی فعال است
معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان آذربایجان غربی گفت: در حالحاضر ۱۳ مرکز تخصصی مشاوره ازدواج در استان وجود دارد که در ارومیه، پیرانشهر، اشنویه، بوکان مشغول به فعالیت هستند.
محمدحسین حسنی در گفت و گو با خبرنگار اروم نیوز، اظهار داشت: اداره ورزش و جوانان در شهرستان های مختلف استان از کسانی که نمیتوانند هزینه مشاوره در این مراکز را پرداخت کنند، حمایت میکند.
وی ادامه داد: طی سالهای اخیر سن ازدواج در کشور بسیار افزایش یافته و به بالای ۳۰ سال رسیده است و این در ۲۰ سال آینده موجب خواهد شد تا جمعیت فعال کشور کاهش یابد.
معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان آذربایجان غربی گفت: در همین راستا مرحله دوم پویش جوانان با همراهی خیّران در آستانه عید سعید مبعث آغاز شده و تا عید فطر (اواخر اردیبهشت) ادامه دارد.
حسنی افزود: مرحله اول این پویش نیز در هفته ازدواج سال گذشته با هدف تامین جهیزیه و خدمات ازدواج برای زوجهای جوان برگزار شده بود.
وی اضافه کرد: اگر نتوانیم آمار ازدواج و باروری را افزایش دهیم، جامعه با یک فاجعه جمعیتی مواجه خواهد شد.
وی ادامه داد: باید برای ازدواجهای پایدار و موفق در کشور برنامهریزی داشته باشیم و یکی از اقدامات خوب در این زمینه کمک به جوانانی است که تمایل به ازدواج دارند ولی شرایط اقتصادی برای آنان مهیا نیست.
وی افزود: جمع کل متقاضیان وام ازدواج در استان طی سال گذشته ۴۳ هزار و ۲۷۶ نفر بوده که تاکنون ۳۴ هزار و ۱۴۷ نفر از آنان وام دریافت کرده و همچنین ۹ هزار و ۱۲۹ نفر نیز در صف انتظار برای دریافت وام قرار دارند.
پرهیز از تجملات، بهترین مشوق ازدواج در جامعه امروز است
نماینده ولی فقیه در آذربایجانغربی و امام جمعه ارومیه گفت: باید همه مشوق ازدواج در جامعه باشید و از تجملات در این امر مقدس بپرهیزید زیرا ازدواج یکی از مظاهر قدرت و حکمت الهی و محبت بین زن و شوهر نشان از جلوه لطف و عنایت الهی است.
حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی قریشی اظهار داشت: زندگی حضرت فاطمه و حضرت علی (ع) الگوی زندگانی ماست که باید در همه اوقات زندگی، ساری و جاری باشد.
وی ادامه داد: زن و شوهر باید در مواجهه با مشکلات و اختلافات از خودخواهی بپرهیزند و خواست خداوند متعال و اهل بیت (ع) را در زندگی خود جاری کنند.
نماینده ولی فقیه در آذربایجانغربی و امام جمعه ارومیه گفت: احترام به پدر و مادر، رمز موفقیت و مایه رحمت الهی است و باید زوجین تلاش کنند والدین را عزیز بشمارند.
حجت الاسلام والمسلمین قریشی اظهار داشت: وظیفه پدر و مادر نیز همراهی با زوجهای جوان است و نباید با دخالت خود باعث ایجاد مشکل شوند.
وی افزود: باید با دعا و توسل به خداوند متعال در مواجهه با بی مهری ها و ناراحتی ها نظر لطف الهی را به سوی خود جلب کنید.
افزایش میزان ازدواج در آذربایجانغربی
مدیرکل ثبت احوال آذربایجانغربی با بیان اینکه در هشت ماه نخست سال گذشته ۱۳ هزار و ۲۱۹ ازدواج در این استان به ثبت رسید، گفت: این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲ درصد افزایش یافته است.
محمد حیرتانگیز با بیان اینکه طی همین مدت سه هزار و ۱۰۵ مورد طلاق در آذربایجانغربی به ثبت رسیده است، اظهار داشت: خوشبختانه آمارطلاق نسبت به سال گذشته هشت درصد کاهش را نشان میدهد.
وی با بیان اینکه متوسط سن ازدواج مردان در آذربایجانغربی ۲۸.۴ سال است، گفت: متوسط سن زنان نیز ۲۳.۸ سال میباشد.
انتهای پیام/