داخلی آرشيو خبر صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
تولید مرکبات در سیستان و بلوچستان رونق می‌گیرد؛
سیستان‌وبلوچستان پیشرو در خودکفایی مرکبات
کد مطلب: ۷۷۲۹۷
تاریخ انتشار:چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۴۳
با توزیع نهال‌های استاندارد و سالم در بین کشاورزان و باغداران مرکبات سیستان و بلوچستان سالانه ۲۹ هزار تن مرکبات از باغات جنوب استان برداشت می‌شود.
سیستان‌وبلوچستان پیشرو در خودکفایی مرکبات
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «اوشیدا» به نقل از عصرهامون، سیستان و بلوچستان به دلیل شرایط آب و هوایی خاص و زمین‌های حاصلخیز، یکی از مناطق مهم برای تولید مرکبات در ایران است؛ مرکبات این منطقه، به‌ویژه پرتقال و لیمو، به دلیل کیفیت بالا و طعم منحصربه‌فردشان شناخته شده‌اند.

استان چهارفصل سیستان و بلوچستان دارای اراضی قابل‌کشت و ظرفیت‌های فراوانی در بخش کشاورزی است؛ این استان دارای آب و هوای گرم و خشک است که با فصل‌های بارانی کوتاه‌مدت همراه است؛ این شرایط برای کشت مرکبات به‌خصوص در مناطق جنوب و جنوب شرقی استان بسیار مناسب است.

سیستان و بلوچستان گنجینه‌ای از استعدادهای کشاورزی است
در صورت توسعه زیر ساخت‌ها و به‌کارگیری فناوری‌های نوین و دانش‌بنیان در ارتقای کمی و کیفی محصولات کشاورزی، میزان تولیدات تا دوبرابر قابل‌افزایش است؛ باوجود خشکسالی‌های متعدد و محدودیت منابع آبی، این استان گنجینه‌ای از استعدادهای کشاورزی است و کشاورزی بیشترین سهم را در معیشت مردم استان دارد.

استان ظرفیت‌های شاخص در حوزه کشاورزی و زیربخش‌های مهم آن در تولید محصولات زراعی خارج از فصل، میوه‌های گرمسیری و سردسیری دارد که نقش مهمی در ایجاد اشتغال در منطقه، رونق اقتصادی و ارتقای خودکفایی در برخی محصولات ایفا می‌کند.

جهاد کشاورزی استان نیز در دولت سیزدهم با به‌کارگیری ظرفیت بنگاه‌های اقتصادی در راستای توسعه زیرساخت‌های بخش کشاورزی و ایجاد اشتغال پایدار در منطقه و دستیابی به امنیت غذایی، برنامه جامعی تدوین و در سطح استان در حال اجرا دارد که به‌نوعی انقلابی در بخش کشاورزی استان قلمداد می‌شود.

این استان به سبب نزدیکی به خط استوا و بهره‌گیری از رطوبت دریا توانمندی زیادی در تولید محصولات گرمسیری و نیمه‌گرمسیری و بعضاً منحصربه‌فرد از جمله انبه، موز، پاپایا، گواوا، هندوانه آناناسی، نارگیل، زیتون محلی، انار و مرکبات دارد.

تولید محصولات کشاورزی در استان در طول سال رواج دارد و زمین‌های برخی مناطق این استان مانند نیکشهر، سرباز، ایرانشهر، کنارک، زرآباد، دشتیاری و چابهار در هر سال توان تولید ۲ بار محصول را دارند.

یکی از چالش‌های کشاورزان و باغداران مرکبات در سطح استان وجود آفات و بیماری‌های مختلف است که می‌تواند به محصولات آسیب بزنند.

۳ هزار و ۱۰۰ هکتار سطح زیر کشت مرکبات است
مصیب سیاسر معاون مدیریت باغبانی سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی عصرهامون بیان کرد: سیستان و بلوچستان یکی از استان‌های تولید انواع مرکبات در کشور است که شامل پرتقال، نارنگی، لیموترش و شیرین، نارنج، گریپ‌فروت و سایر مرکبات انواع محلی است.

وی افزود: سطح زیر کشت مرکبات در استان حدود ۳ هزار و ۱۰۰ هکتار است که از این مقدار ۲ هزار و ۷۷۵ هکتار باربر و بقیه غیر بارو است و از این سطح سالانه حدود ۲۹ هزار تن انواع مرکبات در سطح استان برداشت می‌شود.

معاون مدیریت باغبانی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: برداشت مرکبات با برداشت لیموترش از اوایل تیرماه آغاز و تا اواسط شهریورماه ادامه دارد؛ همچنین برداشت سایر مرکبات نیز از اوایل آبان و تا اواخر بهمن‌ماه ادامه دارد.


شهرستان‌های جنوبی استان شرایط کشت مرکبات را دارند
وی ادامه داد: مهم‌ترین مناطق تولید مرکبات در استان شهرستان‌های چابهار، کنارک، دشتیاری، زرآباد، راسک، سرباز، قصرقند، نیکشهر، فنوج، ایرانشهر و قسمت‌هایی از شهرستان خاش در منطقه ایرندگان و همچنین مناطقی از شهرستان دلگان برداشت مرکبات انجام می‌شود.

توزیع نهال استاندارد در بین باغداران
سیاسر با بیان اینکه از مجموعه اقدامات سازمان جهاد کشاورزی می‌توان به تولید نهال سالم و استاندارد اشاره کرد؛ اظهار کرد: این نهال‌ها به صورت یارانه‌ای در اختیار کشاورزان و باغداران قرار خواهد گرفت.

وی همچنین کشت انواع مقاوم به بیماری جاروک لیموترش که یکی از بیماری‌های شبه‌ویروسی است که چند سال قبل باعث شد و حداکثر درختان لیموترش در مناطق جنوب از بین برود؛ عنوان کرد: در سال‌های قبل با تعداد حدود ۱۶ هزار از این نهال که مقاوم به جاروک را در مناطق جنوب استان مانند چابهار، قصرقند، نیکشهر و سرباز کشت آن انجام شده است که این رقم بسیار مناسب است که در آینده کمبود لیموترش را در استان جبران می‌کند.

تسهیلات بلاعوض به بهره‌برداران داده شده است
معاون مدیریت باغبانی سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: همه ساله از محله اعتبارات طرح‌های باغبانی به صورت پایلوت در بحث عملیات تغذیه، عملیات اصلاح و اصلاح روش‌های آبیاری به صورت بلاعوض تسهیلاتی به بهره‌برداران پرداخت می‌شود.

برای کشاورزان کلاس‌های آموزشی برگزار می‌شود
سیاسر با اشاره به اینکه به‌منظور آشنایی باغداران از روش‌های نوین باغداری کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی برگزار می‌شود؛ گفت: از کشاورزان، باغداران و بهره‌برداران درخواست می‌کنیم که در این کلاس‌ها شرکت کنند تا اطلاعات فنی آنها به‌روز شود.

وی همچنین در خصوص تولید نهال سالم و استاندارد در سطح استان دو نهالستان مهم در شهرستان‌های نیکشهر، راسک و منطقه پیشین داریم؛ بیان کرد: تولید سالیانه انواع مرکبات به مقدار ۱۵۰ هزار نهال تولید می‌شود که معمولاً نهال‌ها به صورت پیوندی هستند.

معاون مدیریت باغبانی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: از کشاورزان و باغداران درخواست می‌کنیم برای احداث باغات جدید و همچنین نوسازی باغات خود از این نوع نهال‌های استاندارد که مورد تأیید مؤسسه کنترل بذر است استفاده کنند تا کشاورزان و باغداران کمتر دچار ضرر شوند.

مرکبات به استان‌های هم‌جوار صادر می‌شود
سیاسر در پاسخ به اینکه آیا مرکبات استان نیز به کشورهای دیگر صادر می‌شود؛ خاطرنشان کرد: مرکباتی که در استان تولید می‌شود معمولاً در داخل استان به صورت خودمصرفی هستند و یا به شهرستان‌های هم‌جوار صادر می‌شود و ما صادراتی به کشورهای هم‌جوار نداریم.

تولید مرکبات در سیستان و بلوچستان پتانسیل بالایی دارد و با رفع چالش‌ها و استفاده از نهال‌های استاندارد و سالم، می‌تواند به یکی از منابع مهم اقتصادی این منطقه تبدیل شود.

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark