به گزارش خبرنگار پایگاه خبری اوشیدا به نقل از «عصرهامون» نان، بیش از ۱۰ هزار سال است که بخشی از زندگی روزمره ما شده است شاید باورنکردنی به نظر برسد؛ اما تاریخچه نان، داستانی است که به زمانی بسیار دور، درست آن زمان که آرد از غلات وحشی تهیه میشد برمیگردد. نان یک غذای جهانی است و میتوان گفت کمتر کشوری در جهان وجود دارد که در سنت و فرهنگ آشپزیاش، نوعی نان وجود نداشته باشد.
از سفرههای بینالنهرین تا سفرههای تمام جهان، نان نماد فرهنگ، تاریخ و مردمشناسی، گرسنگی و ثروت و جنگوصلح بوده است و این غذای بهظاهر ساده نهتنها تاریخچهای را به همراه دارد که با تمدنها ادغام شده، بلکه یک غذای اصلی و ضروری برای بقای مردم هم در سالیان سال بوده است بهطورکلی نان بهعنوان استعارهای بزرگ از تاریخ بشریت است.
مسئله کیفیت نان یکی از کالاهای اساسی در سبد غذایی مردم محسوب میشود و یکی از چالشهای ادامهداری است که برخلاف نظارتها دراینخصوص هنوز هم در حد معضل باقیمانده است.
متأسفانه اکنون نانواییهایی در شهر مختلف سیستان و بلوچستان به دلیل وجود دامداری مردم این استان از اینکه کیفیت نانشان خوب یا بد است نگران نیستند چرا که اگر به فروش نرسد کسانی هستند که به بهترین نرخ آنها را خریداری و برای دامهایشان میبرند.
مصرف نان در سیستان و بلوچستان نسبت به سایر استانها و شهرهای کشور بیشتر است مصرف نان و حضور آن در سفرههای مردم این استان امری بسیار مهم است، این امر میطلبد تا مسئولان نسبت به توزیع و تولید نان باکیفیت توجه ویژهای داشته باشند.
حسن نارویی یکی از شهروندان شهروند زاهدانی در گفتگو با خبرنگار ما با نارضایتی کامل از نانهای نانواییهای دولتی بیان کرد: نانی که از نانوایی خریداری میکنیم اگر نان تا نیم ساعت استفاده نشود دیگر قابلخوردن نیست و بیات میشود.
لیلا سرگزی شهروند دیگری به عصرهامون گفت: کیفیت نان نانواییهای دولتی بهقدری پایین است که یا نان کاملاً خمیر یا سوخته وخشک است و نمیشود استفاده کرد.
این شهروند با بیان اینکه آزادپزیها کیفیت نان بهتری دارند؛ اما متأسفانه قیمت بالایی دارند که قدرت خرید مردم در تهیه نان از آزادپزیها نیست.
بعد از گلایههای مکرر شهروندان از پایینبودن کیفیت نان به سراغ یک کارشناس رفته و دلیل این ماجرا را جویا شدیم.
منصوری کارشناس حوزه آرد و نان بیان کرد: اینکه نانهای مانده و خشک شده به دامداران فروخته میشود اتفاقی جدید نیست و از زمانی که قیمت نهادههای دام بالا رفت و دامدار برای تغذیه دامهای خود نان روی آورده است.
وی ادامه داد: البته دامداران صنعتی برای زنجیره غذایی خود بههیچوجه این کار را نمیکنند بخشی از دامداران تغذیه با نان خشک را به دلیل قیمت نان حتی بهصورت خشک شده میپذیرند چرا که مناسبتر از نهاده دام قیمت دارد.
این کارشناس با بیان اثباتی برای اینکه نانوا نان بیکیفیت را عرضه میکند تا دامدار آن را خریداری کند وجود ندارد، افزود: رقابت در تمام کارهای تولیدی که باعث پیشرفت میشود و کیفیت کار را افزایش میدهد متأسفانه با خرید نانهای مانده توسط دامداران از نانوا باعث شده حس رقابت کاهش یابد و دیگر نگرانی بابت ماندن نان بیکیفیت برای نانوا نباشد.
وی تصریح کرد: البته برخی مواقع دستگاه، نوع آرد و نیرویی که کهنهکار باشد یا تازهکار هم باعث بی کیفیتی نان میشود و میتوان گفت که یک دستگاه یا یک سیستم مقصر نیست عوامل متعدد باعث این امر میشود.
کیفیت نان برای افراد متفاوت است
قنبر کرمی معاون بازرسی و حمایت از مصرفکنندگان اداره کل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار عصرهامون گفت: اکنون متأسفانه با آوردن دستگاههای جدید در استان و نحوه پخت نان شاهد پایینبودن کیفیت نان هستیم همچنین این دستگاهها برای پخت نان تفتان مناسب نیست با کمککردن برای زمانبندی پخت با کمک اتحادیه در تلاش به رفع آن هستیم.
کرمی ادامه داد: کیفیت نان برای افراد متفاوت است برخی سوختگی نان و یا خشکبودن نان همچنین استفادهنکردن نانوا از خمیرمایه را باعث بی کیفیتی نان میداند که باید مسئول غله در استان با استفاده از دستگاههای مخصوص مقدار کیفیت را بسنجد.
وی افزود: در بعضی نانواییها شاهد این هستیم که زمان کافی برای استراحت خمیر نیست و بلافاصله مرحله پخت صورت میگیرد همچنین متأسفانه افزودن مکمل هم یکی دیگر از ایجاد مشکلات بی کیفیتی نان است.
معاون بازرسی و حمایت از مصرفکنندگان اداره کل صنعت، معدن و تجارت با اشاره به فروش نانهای مانده و خشک به دامداران اذعان کرد: در برخی مناطق شهر شاهد فروش نانهای مانده در نانوایی هستیم؛ اما بازرسان همراه با اصناف و اداره جهاد کشاورزی کنترل این موضوع را به در دست دارند و بدون اغراق هر نانوایی در ماه یکبار بازرسی میشود.
کرمی در پایان گفت: با افزایش قیمت نان امیدوارم شاهد عرضه نانهای باکیفیت و قابلقبول از نانواییهای استان باشیم و در صورت تخلف از هم استانیهای عزیز میخواهیم که با شماره ۱۲۴ تماس گرفته بعد دریافت گزارش بلافاصله به محل مربوطه گروه مجهز بازرسی مراجعه خواهند کرد.
انتهای خبر/