داخلی آرشيو گزارش صفحه اجتماعی
۱
امتیاز مثبت 
۰
 
تلاش‌ها برای جان بخشیدن به هفتمین تالاب بین‌المللی جهان
امیر عبداللهیان با اشاره به سایر اقدامات دررابطه‌با تأمین آب در منطقه سیستان گفت: چاه برای پیگیری حقابه هیرمند ما از تمام ظرفیت‌های خودمان
کد مطلب: ۷۵۲۶۷
تاریخ انتشار:پنجشنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۲ ساعت ۱۰:۵۱
چشم امید هفتمین تالاب بین‌المللی دنیا به دستگاه دیپلماسی ایران است.
تلاش‌ها برای جان بخشیدن به هفتمین تالاب بین‌المللی جهان
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا به نقل از عصرهامون، در سال ۱۳۵۱ طبق معاهده‌ای که فی ما بین ایران و افغانستان به امضا رسید سالانه ۸۲۰ میلیون مترمکعب از آب رودخانه هیرمند سهم دریاچه هامون و سیستان است.

اما امروز بیش از دو دهه است که افغانستان در پایبندی به معاهده ۱۳۵۱ بدعهدی کرده و با شروع سدسازی و ساخت بند کمال خان مسیر آب را به سمت شوره‌زارهای گود زره منحرف و از ورود آب به تالاب هامون جلوگیری کرد؛ در رایزنی‌های مختلفی که از سوی مقامات جمهوری اسلامی ایران با طرف طالبان شده است آنان می‌گویند حقابه را می‌دهیم؛ اما در واقعیت این فقط یک حرف است و در عمل اقدامی از سوی افغانستان صورت نگرفته است.

در طول این مدت سمینارها، جلسات و نشست‌های متعدد برای حقابه سیستان تشکیل شد؛ اما هیچ‌کدام آبی را برای هامون به ارمغان نیاورد.

رئیس‌جمهور در جلسه دوشنبه‌شب هیئت دولت وزرای امور خارجه و نیرو را مأمور پیگیری حقابه ایران از هیرمند کرده بود.

دستگاه دیپلماسی وارد عمل شد و در ابتدا و زیر امور خارجه کشورمان در تماس تلفنی عصر روز گذشته با امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه دولت سرپرستی موقت افغانستان، رهاسازی آب از سوی افغانستان و تأمین حقابه ایران به‌صورت عملی را مطالبه جدی جمهوری اسلامی ایران دانسته بود که در مناسبات فی‌مابین تأثیر دارد.

امیر عبداللهیان همچنین بر اجرای دقیق و کامل بندهای پیش‌بینی‌شده در معاهده ۱۳۵۱ پیرامون آب هیرمند، از جمله امکان بازدید یک کمیته فنی مشترک میان دو کشور از وضعیت آب موجود در سمت افغانستان، تأکید کرد و آن را برای کشورمان بسیار مهم خواند و بار دیگر بر ضرورت فوری رهاسازی آب و بازدید تیم مشترک فنی از وضعیت آب موجود در سد
طالبان می‌گویند آب این‌قدر در سد کجکی نیست که رهاسازی آب را انجام دهیم
کجکی تأکید کرد.

حاکمان افغانستان حقابه را قبول دارند

در ادامه روند پیگیری حقابه در دستگاه دیپلماسی شب گذشته عبداللهیان وزیر امور خارجه در رأس هیئتی متشکل از حسن کاظمی قمی نماینده جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان، سید رسول موسوی دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل منطقه‌ای آسیای جنوبی وارد چابهار شد تا در نشست تسریع در روند پیگیری حقابه هیرمند با حضور مقامات استان سیستان و بلوچستان شرکت کند.


وزیر امور خارجه در این نشست با بیان اینکه مشکلات و سختی‌های مردم سیستان را درک می‌کنیم و نبود آب را قبول داریم بیان کرد: من با ملا متقی سرپرست وزارت خارجه افغانستان دررابطه‌با حقابه هیرمند زیاد صحبت کردم و حتی قبل از این جلسه هم با وی تماس گرفتم و موارد، خواسته و مطالبات اهالی سیستان را بار دیگر مطرح کردم تا یادآوری کرده باشیم.

عبداللهیان افزود: وزیر نیرو هم سفری به افغانستان برای حقابه به افغانستان داشتند و سایر مسئولان نیز این مسئله را پیگیر هستند.

وی تصریح کرد: حاکمان افغانستان حقابه را قبول دارند و نمی‌گویند آب نمی‌دهیم، طالبان می‌گویند آب این‌قدر در سد کجکی نیست که رهاسازی آب را انجام دهیم.

وی اظهار کرد: در قرارداد سال ۱۳۵۱ عنوان شده که سالانه باید ۸۵۰ میلیون مترمکعب آب به ایران بدهند؛ اما حاکمان افغانستان می‌گویند اگر الان آب سد را باز کنیم به ایران نمی‌رسد.

وزیر امور خارجه اذعان کرد: ما به آنها اعلام کردیم طبق کارشناسی، عکس‌های ماهواره‌ای و ارزیابی تیم مشترک میزان آب را بررسی کنند و آب رهاسازی شود.

وی ادامه داد: تیم کارشناسی ما آماده است تا به افغانستان سفر کند و این مسئله را بررسی کنند که واقعاً سد کجکی آب دارد یا نه بعد این مسئله معلوم می‌شود.

.

حقابه هیرمند از اولویت‌های دستگاه دیپلماسی است

حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری و رئیس نمایندگی سیاسی جمهوری اسلامی ایران در افغانستان نیز بیان کرد: برای پیگیری حقابه هیرمند ما از تمام ظرفیت‌های خودمان استفاده می‌کنیم تا حقابه تأمین شود و این مسئله در اولویت دستگاه دیپلماسی و مسئولان دست‌اندرکار است.

حقابه رودخانه هیرمند از کشور افغانستان به طور جد از طریق دیپلماسی در حال پیگیری و این مسئله یکی از اولویت‌های دستگاه دیپلماسی کشور است.

وی افزود: نیاز است تا جامعه نخبگانی ما دررابطه‌با حقابه هیرمند ورود کنند و با کار کارشناسی این مسئله دنبال شود.

کاظمی تصریح کرد: هم‌اینک سد کجکی واقع در افغانستان که بر روی رودخانه هیرمند احداث شده ۱.۷ میلیارد مترمکعب آب دارد درحالی‌که ۶۰ درصد آن رسوب است.

وی اظهار کرد: ۲ کمیته در سیستان و بلوچستان یکی دررابطه‌با آب با استفاده از ظرفیت جامعه نخبگانی و دیگری اقتصادی کردن مرز سیستان فعال خواهد شد.

نماینده ویژه رئیس‌جمهور افزود: باید سایر راهکارها هم را برای امرار و معاش مردم سیستان مدنظر قرار دهیم که یکی از آنها تجارت مرزنشینان تا سقف ۴۰۰ دلار است شمار زیادی از خانوار را در شمال سیستان و بلوچستان شامل می‌شود و این اقدام باید هر چه سریع‌تر انجام شود.

وی گفت: برای راه‌اندازی منطقه آزاد مشترک در منطقه سیستان و افغانستان در انتظار معرفی هیئت‌مدیره هستیم و در این زمینه چندین ماه است که منتظر محقق‌شدن آن هستیم.

حال باید دید انجام این سفر و برگزاری نشست‌ها و جلسات در خصوص حقابه سیستان چه ثمری برای مردم دارالولایه خواهد داشت، آب و آبادانی در سیستان جربان خواهد یافت؟

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark
محمدرضا کیانفر
۱۴۰۲-۰۲-۳۱ ۰۰:۵۳:۳۰
.
آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور گفت: به حاکمان افغانستان اخطار می‌کنم حقابه‌ی مردم سیستان از هیرمند را سریعاً بدهند حق مردم را در همه‌ی شئون خواهیم گرفت بعداً گله نکنند.

آقای رئیسی،
طالبان در وحشیگری دست کمی از جمهوری اسلامی ندارد ابداً صلاح نیست بیش از این تحریکش کنید انسانهای خردمند حقشان را با منطق می‌گیرند نه با تهدید و ارعاب و دشمن تراشی.
که برد تمتع از منطق طوطی‌ی شکرخا، که همی ز ابلهی گوش به سوی زاغ دارد.
تو پری اگر دمی از در مفتقر درآیی، بگریزد از تو آن دیو که در دماغ دارد.

سرور گرامی،
تنها راه نجات میهن اتحاد ماست که هم‌صدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم:
1- قطع دشمنی با آمریکا برای دفع تهدیدات خارجی.
2- به رسمیت شناختن حق آزادی بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی.
با تشکر از توجه شما. (17996)