به گزارش پایگاه خبری «اوشیدا» محمود خسروی در حاشیه اولین همایش طوفانهای گردوغبار با اشاره به طوفانهای گردوغبار و سیلاب بهعنوان دو مشکل و مخاطره در سیستان و بلوچستان بیان کرد: تقریباً بیش از ۳۰ استان کشور با پدیده گردوغبار درگیر هستند.
وی افزود: پدیده گرد غبار اثرات نامساعدی بررسی سلامتی و کاهش طول عمر انسانها دارد و شرایط اقتصادی مناطق را هم دگرگون میکند.
دبیر علمی اولین همایش طوفانهای گردوغبار تصریح کرد: تغییرات اقلیمی در سالهای اخیر و کاهش دبی آبها در تالابها شدت طوفانها را افزایش داده و اثرات نامطلوبی را در منطقه به جا گذاشته است.
رئیس دانشکده جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان، هدف از برگزاری همایش را باتوجهبه نقشی که هلالاحمر در بحران دارد، تأمین کمکهای لازم، بهموقع و دراسرعوقت برای افراد آسیبدیده دانست و بیان کرد: پدیده گردوغبار مشکلی جهانی است و سیستان و بلوچستان با بیش از ۲۲۰ روز گردوغباری بر اساس شواهد علمی یکی از بحرانیترین نقاط جهان است.
استاد اقلیمشناسی در ادامه افزود: بررسی راهحلها برای تابآوری انسانها در این شرایط از دیگر اهداف همایش است.
خسروی همچنین گفت: وقتی میزان غلظت ذرات زیر دو و نیم میکرون به بیش از ۳۰ برابر حد مجاز برسد شرایط برای زندگی بسیار نامساعد خواهد شد.
وی ادامه داد: اثرات اقلیمی این پدیده بسیار خواهد بود و برای کنترل و مدیریت آن باید برنامهریزی کرد و دولت باید شرایط لازم را برای درمان و اسکان افراد آسیبدیده از این پدیده را باید مدنظر داشته باشد.
خسروی همچنین گفت: مهمترین موضوع برای مدیریت بحران و کاهش اثرات گردوغبار، تأمین حق آبه تالاب بینالمللی هامون است که میتواند از بروز گردوغبار تا حد زیادی جلوگیری کند.
زهرا مهریزی رئیس مؤسسه آموزشی جمعیت هلالاحمر ایران نیز در این همایش با اشاره به اینکه در جهان کشورهای زیادی با پدیده گردوغبار درگیر هستند، بیان کرد: باتوجهبه تنوع مختلف اقلیمها پدیدهها در کشورها متفاوت خواهد بود؛ ولی در شرق آسیا مشارکتهای زیادی برای رویداد گردوغبار انجام شده است.
وی با بیان اینکه طوفان گردوغبار در درازمدت اثرات مخرب و فرسایشی را با خود به همراه دارد . افزود: پژوهشهای فرهیختگان در این همایش با دیگر محققین برای بررسی بیشتر به اشتراک گذاشته خواهد شد و خروجی این نشست موردتوجه و علاقه سازمانهای بینالمللی بخصوص سازمان هواشناسی جهانی قرار خواهد گرفت.
محمدرضا علیمرادی مدیرکل محیطزیست استان هم در این همایش با اشاره به این موضوع که در ۲۵ سال اخیر سیستان و بلوچستان متأثر از گردوغبار در شمال و جنوب بوده است؛ بیان کرد: پدیده دیگر مخاطرهآمیز استان سیلاب است که نشان میدهد منطقه جنوب شرق کشور افزایش بارندگیها را بخصوص در حوزههای ساحلی دارد.
وی افزود: در شمال استان مردم هم در سالهای اخیر متأثر از پدیده گردوغبار شدهاند و دلیل آن هم تغییرات اقلیمی است که باعث خشکشدن تالاب هامون شده است.
مدیرکل محیطزیست استان تصریح کرد: تالاب هامون بهعنوان یک اکوسیستم به ترددهای صورتگرفته در آن بسیار حساس شده است و با قرق تالاب، از تردد دامها به مقدار زیادی جلوگیری شده است.
وی همچنین گفت: اقدامات بالادست حوزه آبریز هامون توسط افغانستان باعث شده میزان ورودی آب به تالاب بینالمللی بهشدت کاهش یابد.
علیمرادی خاطرنشان کرد: ساخت سد بر روی رودخانه فرات بخش آباد باعث میشود در سالهای آینده ورودی آب به سیستان بسیار کم شود.
مدیرکل محیطزیست استان همچنین گفت: ازآنجاییکه تالاب هامون تالابی بینالمللی است سازمانهای بینالملل و ایران باید با اقدامات فرامنطقهای به اجماعی در تأمین حق آبه آن برسند.
محبی مدیرکل بحران استانداری سیستان و بلوچستان هم در این همایش با بیان اینکه سیستان و بلوچستان از سالهای قبل در گیر مشکل خشکسالی و پدیده گردوغبار و ریزگرد بخصوص در شمال استان بوده گفت: سعی کردهایم در این همایش جمعبندی کاملی از موضوعات درگیر پدیده داشته باشیم .
وی گفت: باتوجهبه شرایط موجود و مراودات خوب با کشور همسایه افغانستان امیدواریم حق آبه تالاب را تأمین کنیم.
انتهای خبر/