به گزارش پایگاه خبری «
اوشیدا به نقل از عصرهامون»، وزش طوفان شدید گردوخاک که این روزها پدیده غالب شهرهای شمالی و مرکز سیستان و بلوچستان شده است، سالهاست نفس مردم را در زیر خروارها خاک حبس کرده است.
عدم تحقق حقابه سیستان از سوی کشور همسایه افغانستان نزدیک به سه دهه باعث شده است که خشکسالی بر بستر خشکیده تالاب هامون تشدید پیدا کند و این تالاب را که روزگاری حیات و شادابی را برای مردم حوزه سیستان به همراه داشت امروز به کانون بحران ریزگردها در منطقه تبدیل کند.
در سیستان طوفانهای شن و هجوم ریزگردها زندگی را از مردم گرفته است و منطقه سیستان ذره، ذره در زیر خروارها خاک در حال دفن شدن و سرنوشت شهر سوختهای دیگر در انتظار این سرزمین است.
طوفانهای که چندین سال است نفسهای سیستان را گرفته و با همه وعدهها و قولهای داده شده برای بهبودی اوضاع اما وضعیت هوای سیستان هر روز بدتر از روز قبل میشود.
سرعت طوفان به ۱۰۸ کیلومتر بر ساعت رسید این در حالی است که سرعت طوفان در منطقه سیستان این روزها به ۱۰۸ کیلومتر بر ساعت رسیده است.
به گفته محسن حیدری، مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان وزش باد شدید تا بیشینه ۱۰۸ کیلومتر بر ساعت بامداد روز یکشنبه ۱۴۰۳ زابل را درنوردید و گردوغبار حاصل از وزش طوفان، شعاع دید افقی را به ۹۰۰ متر کاهش داد.
وی تصریح کرد: باتوجهبه تصاویر ماهوارهای منشأ ریزگردها در زاهدان و مناطق شرقی سیستان و بلوچستان مرز مشترک ایران، پاکستان و افغانستان بوده که طوفان بامداد منطقه سیستان حرکت ریزگردها را تشدید کرده است بهطوریکه دید افقی را در ایستگاه فرودگاهی زاهدان به ۲۰۰ متر و ایستگاه هواشناسی میرجاوه به ۳۰۰ کاهش داد.
این طوفان علاوه بر اینکه موجب اختلال در رفتوآمدهای جادهای شد، پروازهای فرودگاه زاهدان را نیز لغو کرد.
پرواز چابهار - زاهدان - تهران لغو شد مهدی خسروی، مدیرکل فرودگاههای سیستان و بلوچستان گفت: پرواز ایرانایر شماره IR۳۸۳ مسیر چابهار به زاهدان و چابهار به تهران به علت بدی هوای زاهدان باطل اعلام شد.
آبگیری تالاب هامون مهمترین راهکار مهار ریزگردها محمدرضا علیمرادی، مدیرکل حفاظت محیطزیست سیستان و بلوچستان نیز در گفتگو با خبرنگار عصرهامون گفت: مهمترین راهکار برای مهار ریزگردها در منطقه سیستان آبگیری تالاب هامون و در درجه دوم مالچ پاشی سنگریزهای و همچنین کنترل کانونهای گردوخاک در کشور افغانستان است.
وی افزود: ازآنجاییکه بسیاری از کانونهای گردوغبار در کشور همسایه افغانستان فعال هستند باید هماهنگیهای لازم صورت گیرد تا از آن طریق هم بتوان ریزگردها را مهار کرد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست تصریح کرد: با اقدام عملیات قرق در هامون صابری با بخش خصوصی قراردادی ایجاد شده و همچنین جلوی تخریبهای که توسط انسانمانند چرایی به رویه دام و دام سنگین مانند شتر گرفته شده و این طرحها نیز در حال حاضر ادامه دارد.
وی اظهار کرد: در بحث ذخایر آب در قالب هامونک، جهت توسعه فضای سبز که در سالهای گذشته هم برای کنترل ریزگردها داریم، همچنین در جاهای که بذر فعالی در تالاب وجود دارد برای آبیاری این بذرها هم از تانکرهای سیار استفاده میشود؛ باید سطح ۵۰۰ هزار هکتار تالاب هامون آبگیری شود وگرنه سالبهسال شرایط سیستان بدتر میشود.
سالهاست زندگی مردم سیستان طعم گردوخاک را به خود گرفته است و در این مدت رایزنیها، جلسات، و همایشهای زیادی در خصوص مبارزه با ریزگردها و حقابه سیستان در سطح ملی و بینالمللی برگزار شد؛ اما خروجی آن نتیجه مؤثری برای مردم سیستان در برنداشته است.
انتهای خبر/