به گزارش پایگاه خبری
اوشیدا به نقل از «عصرهامون» تالاب بینالمللی هامون که زمانی باعث آب و آبادانی در منطقه سیستان بود و نویدبخش زندگی را در این منطقه میداد، متأسفانه بیش از دو دهه به دلیل عدم تحقق حقابه قانونی از سوی کشور افغانستان و همچنین کمشدن نزولات جوی موجب شده است تا این تالاب امروز به بیابان تبدیل و منشأ ریزگردها در منطقه شود.
خشکشدن هامون علاوه بر ایجاد آسیبهای گسترده به اقتصاد ایران و افغانستان زمینه بروز آسیبهای گسترده محیطزیست منطقه را مهیا کرده و مرگ میلیونها موجود زنده ساکن در این منطقه را رقم زده است، همچنین افزایش مشکلات ناشی از تولید ریزگرد نیز زندگی مردم در دو سمت مرز را با تهدید مواجه میکند.
در سال ۱۳۵۱ طبق معاهدهای که فی ما بین ایران و افغانستان به امضا رسید سالانه ۸۲۰ میلیون مترمکعب از آب رودخانه هیرمند سهم دریاچه هامون و سیستان است.
اما امروز بیش از دو دهه است که افغانستان در پایبندی به معاهده ۱۳۵۱ بدعهدی کرده و با شروع سدسازی و ساخت بند کمال خان مسیر آب را به سمت شورهزارهای گود زره منحرف و از ورود آب به تالاب هامون جلوگیری کرد.
خشکسالیها در سیستان در حالی به دهه سوم خود نزدیک میشود که نهتنها حقابه ایران در این سالها دریافت نشده که سیلابهای افغانستان هم با سد سازیهای اخیر مسیر خود را به سمت شورهزارهای این کشور تغییر داده است.
افغانستان با افزایش سدسازی در منطقه به دنبال بستهشدن مسیر آب هیرمند است یکی از سدهای که به گفته کارشناسان اگر تکمیل شود موجب بروز فاجعه انسانی در منطقه سیستان خواهد شد سد بخش آباد است.
ظرفیت ذخیره آب سد بخش آباد حدود ۳/۱ میلیارد مترمکعب آب معادل ۲۶ برابر ظرفیت سد کمال خان طراحی شده است، در صورت تکمیل، حدود ۷۵ درصد پیک آورد سالانه فراه رود را به طور کامل مهار میکند؛ بنابراین در سالهای نرمال آبی یا خشکسالی هیچ آبی وارد تالاب هامون سابوری در ایران نخواهد شد.
محمد سرگزی، رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در گفتگو با یکی از رسانهها در خصوص معایب تکمیل سد بخش آباد بیان کرد: پیامدهای محیط زیستی تالاب بینالمللی هامون با تکمیل سد بخش آباد در افغانستان تبدیل به یک فاجعه انسانی میشود چرا که تاکنون بیشتر مسئله زیستمحیطی تالاب و بحث آب سیستان مطرح بود.
وی با بیان اینکه تکمیل سد بخشآباد و نرسیدن آب به هامون صابوری کیفیت هوای سیستان را بهکلی نابود میکند، بهطوریکه این منطقه دیگر جای زندگی نخواهد بود؛ افزود: زمان آن رسیده که دستگاههای متولی بهویژه دستگاه دیپلماسی کشور در خصوص ساخت سد بخش آباد هرچه زودتر تدبیری برای جلوگیری از ایجاد فاجعه انسانی در منطقه سیستان بیندیشد.
نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: سد بخشآباد بر رود فراه را باید بهعنوان تسریع در نابودی کامل تالاب بینالمللی هامون و قطع امید به ادامه حیات در منطقه دانست و این امر برای مردم سیستان و برای نمایندگان آنها در مجلس شورای اسلامی بههیچوجه قابلقبول نیست.
وی گفت: دولت چهاردهم باید در همین ابتدای شروع به کار کابینه جدید در مورد ایجاد سد بخش آباد ورود پیدا کند، تا هم ما و هم طرف مقابل بداند که تضییع حقوق مردم سیستان چه تبعات و آثاری خواهد داشت.
حال باید دید دستگاه دیپلماسی برای نجات سیستان و گرفتن حقابه قانونی آن چه راهکار و برنامهای را در پیش خواهد گرفت تا شاید روزی شاهد پر آبشدن تالاب هامون و سرسبزی و آبادانی در منطقه سیستان باشیم.
انتهای خبر/