علیرضا ملاشاهی درگفتگو با خبرنگار
اوشیدا بیان کرد: ۱۵ خرداد، یادآور قیام خونین مردم ایران اسلامی است؛ یادآوری روزی است که مردم ایران اسلامی به پاخاستند و به نام اسلام و برای اسلام به میدان آمدند تا سلطه طاغوتیان را از روی خاک ایران عزیز برچینند و یادآوری روزی است که مردم ایران اسلامی با گلولههای آتشین رژیم شاهنشاهی در خاک آرمیدند و نطفههای خفتهای را در دل خاک نهادند که پس از ۱۵ سال در ۲۲بهمن سال ۵۷ به ثمر نشست.
وی افزود: از جمله تأثیرات جنبش ۱۵ خرداد، میتوان به تغییر جغرافیای مکانی مرکز مخالفت با شاه از تهران به قم، اشاره کرد، جنبشهای اجتماعی سیاسی پیش از این قیام، مثل مشروطه و نهضت ملی شدن صنعت نفت، در پایتخت رخ داده بودند و قم طی این دوران در حاشیه تحولات بسر میبرد، اما از قیام ۱۵ خرداد به بعد، مرکز مخالفت با شاه به قم منتقل میشود و قم نه بهعنوان حاشیه، بلکه به عنوان کانون مخالفت، آن هم با بهرهمندی از نهاد مرجعیت عامه، رژیم پهلوی را به مبارزه دعوت و سرانجام سرنگون میکند.
فرماندار ویژه زابل خاطرنشان کرد: به دنبال انتشار خبر بازداشت امام در سحرگاه ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به مناسبت سخنرانی تاریخی امام که علیه اسرائیل و رژیم شاه بوده از نخستین ساعات روز ۱۵ خرداد، اعتراضات گستردهای در قم، تهران، ورامین، مشهد و شیراز برگزار شد که با شعارهایی بر ضد شاه و در طرفداری از امام همراه بود.
ملاشاهی تصریح کرد: مردم منطقه پیشوا که سومین روز شهادت امام حسین(ع) را در حرم مطهر جعفربن موسی الکاظم(ع) به سوگ نشسته بودند با شنیدن خبر دستگیری مرجع تقلیدشان، حاج آقا روح الله، اولین نقش آفرینان قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ شدند ومأموران نظامی که در نقاط مرکزی و حساس شهرهای قم و تهران مستقر بودند به روی تظاهرکنندگان آتش گشودند و مردم نیز با چوب و سنگ به دفاع ازخود برخواستند و تظاهرات در آن روز و دو روز بعد نیز ادامه یافت و هزاران نفر از مردم کشته و مجروح شدندو فجیعترین حادثه، قتلعام دهقانان کفن پوش ورامینی بود که در پشتیبانی از امام راهی تهران شده بودند، مأموران نظامی در سر پل باقرآباد با آنها روبرو شده و با سلاحهای سنگین آنها را قتل عام کردند.
تاریخ معاصر سرشار از جنایات رژیم طاغوتی استوی ادامه داد: قیام ۱۵خرداد جزو اسنادی است که رژیم پهلوی سعی کرد اطلاعات آن را پنهان و مخفی نگه دارد تا کم کم به فراموشی سپرده شود؛ اطلاعات مستند در این زمینه بسیار ضعیف و ناقص است از این رو در مورد شمار شهدای ۱۵ خرداد نظر واحد وجود ندارد و ارقام متفاوتی ارائه شده که این رقم تا ۱۵هزار نیز اعلام شده است و آژانس رسمی پارس تعداد کشتهشدگان را ۲۰ نفر زخمیها را ۱۵۰نفر قلمداد کرد و وزارت دادگستری نیز تعداد کشته شدگان را ۷۴ تن شمرده که که شصت تن آن در تهران و ۱۴ تن در قم کشته شدهاند.
ملاشاهی تاکید کرد: قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ ، جرقهای آتش بار بر خرمن باروت، جامعه خفقان گرفته و شب زده ایران افکند و زمینه جنب و جوش و شور و خروش ایثارگرانه و فداکارانه را فراهم کرد و ملّت ایران با الهام از راه و روند حماسهآفرینان پانزدهم خرداد، به عنوان اسوههای ایثار و شهادت، درس جانبازی، فداکاری و پایداری آموختند، روزهای شور و حماسه فراوانی پدید آوردند و نهضت اسلامی امام بر ضد طاغوت را تداوم بخشیدند.
وی ادامه داد: مبارزه پیگیر و مقاومت خستگی ناپذیر ملت ایران، از سال ۴۲ تا ۵۷ که به انقلابی اسلامی کشیده شد، ریشه در قیام خونین پانزده خرداد داشت و برگرفته از جانبازی های زنان و مردان قهرمان آن روز تاریخی بود.
وی افزود: مهمترین حادثه که منجر به شروع قیام شد، سخنرانی امام خمینی(ره) در مدرسه فیضیه قم و پخش خبر آن در کشور بود و امام خمینی در این سخنرانی بهشدت و بهصراحت به شاه و اسرائیل حمله کرد، بهدنبال این سخنرانی، امام خمینی در سحرگاه ۱۵ خرداد در منزل خود در قم دستگیر و به تهران منتقل شد و مردم همان روز در قم و تهران و دیگر شهرها به خیابانها ریختند و قیام پانزده خرداد شکل گرفت.
فرماندار زابل عنوان کرد: تظاهرات در قم، تهران و ورامین به مقابله حکومت انجامید و تعدادی از مردم کشته و مجروح شدند، درباره تعداد شهدای این قیام نظر واحدی وجود ندارد؛ در اسناد ساواک تعداد شهدا صدها تن ثبت شده است و امام(ره) به دلیل شهادت جمعی از مردم مظلوم و حق طلب، اینروز را برای همیشه عزای عمومی اعلام کرد.
قیام ۱۵خرداد طلیعه انقلاب اسلامی استوی تاکید کرد: قيام ۱۵خرداد به يک قشر و يا به چند قشر از اقشار جامعه ايران محدود نبود، بلكه عموم طبقات، دارا و ندار، شهری و روستايی، كشاورز و كارگر، زن و مرد، پير و جوان در اين قيام حضوری فعال داشتند.
ملاشاهی تصریح کرد: ازجمله ویژگیهای این قیام، خودجوش بودن آن بود که ریشه در جایگاه اجتماعی و ظرفیتهای مردمی بینظیر مرجعیت و روحانیت شیعه دارد و در حقیقت در ماجرای دستگیری امام، این ظرفیت اجتماعی تجلی یافت؛ امری که پیش از این در نهضت تحریم تنباکو یا مشروطه یا قیام ملی شدن صنعت نفت نیز به طرق دیگری نمود یافته بود و البته قیام ۱۵خرداد از حیث حماسه و گستره جغرافیایی و حضور میدانی در کوتاهترین زمان ممکن و ایستادگی تا پای جان، واقعا بینظیر است و از اینرو امام خمینی آن را طلیعه انقلاب اسلامی برشمردهاند.
وی افزود: قرار گرفتن مرجعیت شیعه در سطح رهبری سیاسی نیروی مذهبی یکی دیگر از نتایج واقعه ۱۵ خرداد است. در این قیام امام خمینی(ره) به عنوان یک مرجع دینی در رأس رهبری یک حرکت فعال سیاسی قرار گرفتند و دیگر مراجع را نیز با خود به میدان آوردند و این مسألهای بود که از صدر نهضت مشروطیت تا این مقطع عملی نشده بود، مرجعیت شیعه بعد از مشاهده نتایج حرکت فعال خود در مشروطه، یک فعال سیاسی را در دستور کار خود قرار نداد و به موضع گیریهای مقطعی بسنده کردند اما در حرکت سال ۴۲، مرجعیت شیعه دیگر بار در یک حرکت گسترده شرکت کرد و رهبری آن را نیز مستقیما عهدهدار شد.
قیام ۱۵خرداد مبدأ نهضت اسلامی ایران استوی ادامه داد: امام خمینی قیام ۱۵خرداد را مبدأ نهضت اسلامى ايران و از ايام بزرگ الهى میداند و ضمن تأکید بر آثار تاریخی این قیام در به ثمر نشستن انقلاب اسلامی، از ۱۵خرداد بهعنوان «نقطه عطف تاریخ» یاد کرده است. ایشان در این زمینه میفرمایند پانزده خرداد كه ما مردان با ارادهاى را از دست داديم و جوانانى از دست ملت ما رفت نقطه عطفى است در تاريخ و مبدأ اين نهضت است.
وی با تشریح به اینکه در صحنه دفاع از انقلاب و دستاوردهای آن امروز همه وظیفه سنگین و خطیری را بر عهده دارند افزود: بزرگترین خواسته شهدا و خانوادههای معظم آنها از عموم ملت این است که به مسیر آرمانی امام و شهدا پشت نکنیم بلکه در لبیکگویی به ندای ولایت فقیه همواره در صحنه آماده و مهیا باشیم.
وی ۱۵ خرداد را نقطه عطفی در شروع انقلاب دانست و تشریح کرد: امروز جوامع اسلامی وظیفه دارند حول محور ولایت، وحدت و همبستگی، خود را حفظ و در برابر دشمن صفوف یکپارچه ایجاد کنند قیام ۱۵ خرداد سرآغاز حرکتی نو در شکلگیری انقلاب اسلامی بود که به خوبی توسط امام راحل(ره) هدایت و رهبری شد.
وی اذعان کرد: در واقع قیام ۱۵خردادنشان داد که بصیرت و اتحادملت با رهبری یک عالم وارسته میتواند ریشه همه طاغوتهای زمان راهر چند قدرتمندباشد را بخشکاند و آن پرچم بیداری که امام راحل برافراشت، هرگز نخوابید و انقلاب اسلامی به برکت رهبریهای حکیمانه و داهیانه مقام معظم رهبری تثبیت شد.
انتهای خبر/