به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «اوشیدا» در تاریخ انقلاب اسلامی ایران، چهرههای بیشماری با جانفشانی و فداکاری خود در مسیر آزادی و استقلال کشور نقشآفرینی کردند. یکی از این چهرهها که در دل سیستان و بلوچستان نقش مهمی داشت، شهید حجتالاسلام والمسلمین سید محمدتقی حسینی طباطبایی بود. شهید طباطبایی با شجاعت و فداکاریهای بیوقفه خود، همزمان با انتشار پیامهای امام خمینی (ره) در سیستان، در مبارزه با رژیم پهلوی پیشگام بود و نقشی کلیدی در آگاهیبخشی به مردم و ایجاد وحدت میان شیعه و سنی ایفا کرد. در گفتگوی تفصیلی با برادر ایشان، سید محمدحسین حسینی طباطبایی، بهمرور بخشی از زندگی پرماجرای شهید طباطبایی و مبارزات او در دوران رژیم پهلوی پرداختهایم.
شهید محمدتقی حسینی طباطبایی از چه زمانی به مبارزه با رژیم پهلوی پرداخت؟سید محمدحسین حسینی طباطبایی، برادر شهید در این گفتگو درباره آغاز مبارزات محمدتقی بیان کرد: برادرم از ابتدای نهضت امام خمینی (ره) در سال ۱۳۴۲، به صف مبارزان پیوست و در آن زمان، سیستان یکی از مناطقی بود که رژیم پهلوی توجهی به آن نداشت و مردم نسبت به وقایع کشور آگاهی کمی داشتند، اما شهید محمدتقی با شجاعت فراوان شروع به نشر پیامهای امام خمینی (ره) کرد.
وی ادامه داد: برادر شهیدم بیانیهها و سخنرانیهای امام را از طریق تماس تلفنی دریافت و ضبط میکرد و این اقدامها باعث شد که ساواک به او مشکوک شود و مبارزات او تحت تعقیب قرار گیرد.
آیا مبارزات شهید در برابر تهدیدات و شکنجهها نیز ادامه داشت؟ برادر شهید، به سختیهایی که شهید طباطبایی در دوران مبارزه با آن مواجه بود اشاره و تصریح کرد: در سال ۱۳۵۳، ساواک به منزل برادرم و مدرسهای که در آن تدریس میکرد حمله کرد، چون مدرک محکمی علیه او نداشتند، او را دستگیر و به کمیته امنیت تهران منتقل کردند و در آنجا بهشدت شکنجه شد، اما هیچ اطلاعاتی از دیگر مبارزان نداد.
طباطبایی در ادامه خاطرنشان کرد: ساواک پس از مدتی برادرم را به زندان قصر انتقال دادند و یک سال در زندان ماند و در این مدت، فشار زیادی بر خانواده ما وارد شد و بسیاری از دوستان و آشنایان به دلیل ترس از ساواک، از ارتباط با ما اجتناب میکردند.
چگونه شهید طباطبایی به ترویج وحدت میان شیعه و سنی پرداخت؟
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد شهید طباطبایی، تلاش برای ایجاد وحدت میان شیعه و سنی در سیستان بود. در این باره، برادر شهید اظهار کرد: رژیم پهلوی سیاست تفرقهافکنی را دنبال میکرد و میخواست اقوام و مذاهب مختلف را از هم جدا کند، اما برادرم بابصیرت و درایت ویژهای، مردم را به وحدت و همبستگی دعوت کرد و اولین کسی بود که مولوی عبدالصمد سربازی از پاکستان را دعوت کرد تا در جلسات وحدت شیعه و سنی شرکت کند و این اقدام برادرم تأثیر بسیار بزرگی بر مردم گذاشت و موجب شد که در ۲۳ بهمن ۱۳۵۷، مردم از تمامی طوایف برای اعلام همبستگی به خیابانها بیایند.
شهید حسینی طباطبایی چگونه از مبارزان تحت تعقیب حمایت میکرد؟برادر شهید با اشاره به اینکه شهید محمدتقی حسینی طباطبایی به دلیل موقعیت مرزی سیستان، در حمایت از مبارزان تحت تعقیب ساواک نقش داشت، اظهار کرد: شهید طباطبایی با ایجاد شبکهای امن، بسیاری از مبارزان را به افغانستان منتقل کرد، یکی از این مبارزان شهید سید علی اندرزگو بود که ساواک او را تحت تعقیب قرار داده بود، در آن زمان یکبار برادرم مأموریتی به من سپرد که همسر و فرزند خردسال شهید اندرزگو را از مشهد به نقطهای امن منتقل کنم که با زحمت فراوان، توانستیم آنها را از طریق نهر مرزی «سیخ سر» به افغانستان منتقل کنیم و این شبکه امنیتی که برادرم ایجاد کرده بود، جان بسیاری از انقلابیون را نجات داد.
چرا خانه شهید حسینی طباطبایی به پناهگاهی برای انقلابیون تبدیل شد؟ برادر شهید با توجه به اینکه خانه شهید محمدتقی حسینی طباطبایی در زابل، به یکی از پایگاههای اصلی انقلابیون تبدیل شده بود، افزود: در دوران مبارزات، خانه برادرم پناهگاه امنی برای بسیاری از روحانیون و مبارزان شد، از جمله آیتالله طالقانی، آیتالله خزعلی، آیتالله اراکی و آیتالله صلواتی، زمانی که آیتالله طالقانی در زابل تبعید بود، ساواک حتی اجازه نمیداد یک یخچال برای او انتقال دهند؛ اما برادرم با قاطعیت و تهدید ساواک گفت «خدمت به علمای اسلام وظیفه ماست، نه لطف!» و با این اقدام، به طور مستمر از آنان حمایت کرد.
شهید طباطبایی چگونه در جلوگیری از خونریزی در سیستان نقشآفرینی کرد؟ در روزهای منتهی به پیروزی انقلاب، وضعیت سیستان حساس بود و برخی عوامل رژیم پهلوی قصد داشتند تا با ایجاد آشوب، وضعیت منطقه را متشنج کنند. برادر شهید در این باره گفت: برادرم باتدبیر خاصی مانع از خونریزی در سیستان شد در آن روزها، برخی از نیروهای رژیم پهلوی قصد داشتند شهر زابل را به هرجومرج بکشند، اما برادرم توانست فرمانده پادگان زابل را متقاعد کند که بدون درگیری از پادگان خارج شود و تسلیحات را به انقلابیون تحویل دهد که این اقدام باعث شد که تمامی پاسگاههای مرزی بدون خونریزی به دست مردم بیفتد.
ارتباط شهید حسینی طباطبایی با رهبران انقلاب چگونه بود؟ برادر شهید در ادامه با اشاره به ارتباط شهید طباطبایی با علما و روحانیون مبارز انقلابی بیان کرد: برادرم یار نزدیک مقام معظم رهبری بود و ارتباط نزدیکی با شهید بهشتی، شهید سید علی اندرزگو داشت و پس از پیروزی انقلاب، شهید طباطبایی اولین رئیس کمیته انقلاب در سیستان شد و در تأسیس دادگاه انقلاب، سپاه پاسداران و سایر نهادهای انقلابی نقش اساسی ایفا کرد.
چگونه شهید حسینی طباطبایی در حادثه ۷ تیر ۱۳۶۰ به شهادت رسید؟ برادر شهید از شهادت محمدتقی در حادثه ۷ تیر ۱۳۶۰ میگوید: در روز هفتم تیر ۱۳۶۰، هنگام حضور در دفتر حزب جمهوری اسلامی، انفجار بمب منافقین رخ داد، در این انفجار، شهید طباطبایی همراه با شهید بهشتی و بیش از ۷۲ نفر از یاران انقلاب به شهادت رسید.
پیام شهید حسینی طباطبایی برای مردم چیست؟ برادر شهید در پایان تأکید کرد: شهید محمدتقی حسینی طباطبایی، یک سرباز واقعی امامزمان (عج) بود که جان خود را فدای اسلام و انقلاب کرد. او نشان داد که ایستادگی در راه حق، هزینه دارد، اما پیروزی نهایی از آنِ حق است. نام و یاد او همیشه در دل مردم سیستان و تمامی انقلابیون زنده خواهد ماند.
خبرنگار : فرشته عسکری
انتهای خبر/