داخلی آرشيو گزارش صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
سبک زندگی سالم چیست؟
تأثیر سبک زندگی بر سلامت روان
کد مطلب: ۷۷۸۳۳
تاریخ انتشار:يکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۰۸
در دهه‌های اخیر، در سبک زندگی به‌عنوان یک عامل مهم سلامت تغییرات گسترده‌ای رخ‌داده است که تأثیر قابل‌توجهی بر سلامت روان و جسم انسان دارد
تأثیر سبک زندگی بر سلامت روان
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا، در دنیای امروز مسئله تغذیه و سلامت روان و رابطه آن با سلامتی و بهداشت بدن اهمیت اساسی یافته است، زیرا پایه و بنیان یک زندگی موفّق و سرشار از تلاش و سازندگی را تشکیل می‌دهد. از سوی دیگر فرد می‌تواند به‌سلامتی جسمانی و روانی مناسب و آمادگی ورزشی دست یابد که در مورد نوع تغذیه و برنامه غذایی خود اطلّاعات کامل داشته باشد؛ بنابراین رسیدن به‌سلامتی عموماً حذف گروهی از غذاها و یا مصرف افراطی نوعی از خوراکی نیست؛ بلکه کیفیت مواّد مصرفی است که باعث ایجاد سلامتی جسمی و روانی فرد می‌شود.

سبک زندگی هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. سبک زندگی هر فرد ممکن است سالم و یا ناسالم باشد. هر فرد باتوجه‌به انتخاب‌ها، تصمیم‌گیری‌ها اراده و عقاید خود، سبک زندگی خود را تعیین کرده و یا ممکن است با تغییر این موارد، سبک زندگی خود را از ناسالم به سالم و از سالم به ناسالم تغییر دهد.

در شرایط کنونی الگوهای تغذیه‌ای ناسالم اعم از استفاده فراوان از غذاهای فراوری شده و کنسروی، نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی‌های حاوی مقادیر زیادی قند، مصرف تنقلات و شیرینی‌ها به میزان فراوان، استفاده از غذاهای سرخ‌کردنی، نخوردن صبحانه، مصرف فراوان نمک، و عدم استفاده از میوه‌جات و سبزی‌ها و لبنیات به‌صورت روزانه، باعث بروز بیماری‌های مزمن و غیرواگیری به‌مرورزمان می‌شود که سلامت جامعه و به‌تبع آن سلامت روحی افراد جامعه را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. در واقع، جامعه‌ای که تغذیه سالم نداشته باشد، جامعه‌ای است با انواع مشکلات بهداشتی و پزشکی.

فاطمه راشکی، کارشناس تغذیه، به مناسبت هفته ملی جوان در گفتگو با خبرنگار اوشیدا بیان کرد: در دوران جوانی، نیاز به مواد مغذی به‌شدت افزایش می‌یابد تا رشد مطلوب و عملکرد مناسب در فعالیت‌های روزمره و ورزشی تضمین شود. مصرف متعادل و متنوع از تمام گروه‌های غذایی، برای حفظ سلامت ضروری است ترکیب تغذیه سالم و ورزش در دوران جوانی می‌تواند به شکل‌گیری سبک زندگی سالم برای تمام عمر کمک کند. این عادات به کاهش خطر بیماری‌های مزمن مانند دیابت، بیماری‌های قلبی و سرطان در آینده منجر می‌شود.

وی افزود: تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب و منظم، دو شرط اصلی سالم زیستن و نیز از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر سلامت افراد به‌ویژه جوانان است مصرف میوه و سبزی‌ها به میزان دو تا پنج واحد در روز توصیه می‌شود و جوانان باید از پروتئین‌های باکیفیت مانند گوشت، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، لبنیات و حبوبات برای رشد عضلات بهره ببرند. همچنین کربوهیدرات‌های سالم مانند نان‌های سبوس‌دار، برنج، حبوبات و سیب‌زمینی، منبع اصلی تأمین انرژی بدن هستند.

اهمیت مصرف آب و پرهیز از تنقلات ناسالم
راشکی با اشاره به نقش مصرف آب در عملکرد بدن، بیان کرد: «جوانان باید روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب بنوشند و در صورت انجام فعالیت بدنی، این میزان را افزایش دهند تا از کم‌آبی بدن جلوگیری شود.

وی همچنین توصیه کرد که به‌جای مصرف تنقلات فراوری‌شده و شیرین مانند چیپس، پفک، کیک و آب‌میوه‌های صنعتی، از میان‌وعده‌های سالمی همچون میوه‌ها، مغزها، ماست کم‌چرب و ساندویچ‌های خانگی با سبزی‌ها استفاده شود.

تأکید بر مصرف مواد مغذی و مکمل ویتامین
این کارشناس تغذیه افزود: «برای استحکام استخوان‌ها و رشد مناسب، مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D نظیر لبنیات، سبزی‌ها سبز، تخم‌مرغ و ماهی ضروری است.» همچنین توصیه کرد که جوانان ماهانه یک عدد مکمل ویتامین D با دوز ۵۰ هزارواحدی مصرف کنند.

وی ادامه داد: اگر تنوع غذاها را در رژیم غذایی خود کاهش دهید، دریافت تمام مواد مغذی موردنیاز دشوارتر خواهد بود. سطوح پایین روی، آهن، ویتامین B، منیزیم، کمبود ویتامین D و اسیدهای چرب امگا ۳ با بدتر شدن خلق‌وخو و کاهش انرژی ارتباط دارد.

نقش خواب و ورزش در سلامت جوانان
وی با تأکید بر اهمیت خواب کافی گفت: «جوانان باید روزانه حداقل ۸ ساعت خواب باکیفیت داشته باشند، زیرا خواب منظم در بهبود عملکرد ذهنی و جسمانی آن‌ها نقش مؤثری دارد.» همچنین به نقش ورزش در سلامت جسمانی و روحی اشاره کرد و اظهار کرد: جوانان باید ۳۰ تا ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید در روز داشته باشند، از جمله دویدن، شنا، دوچرخه‌سواری، ورزش‌های تیمی مانند فوتبال و والیبال و تمرینات قدرتی مانند بدنسازی.

راشکی تصریح کرد: «تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم، دو اصل کلیدی برای سلامت و تندرستی جوانان است. رعایت این اصول می‌تواند به افزایش کیفیت زندگی و پیشگیری از بیماری‌های مزمن در آینده کمک کند.

سلامت روان مهم است یا سلامت جسم؟

فرشته عسکری روان‌شناس و مدرس دانشگاه با اشاره به رابطه مستقیم سلامت روان باکیفیت زندگی افراد، در گفتگو با خبرنگار اوشیدا بیان کرد: افرادی که دارای سلامت روان هستند می توانند به‌راحتی در خانواده و جامعه مشارکت داشته باشند و از طریق شناسایی نقاط ضعف و قوت خود بر استرس هایی که روزانه همه ما با آنها سروکار داریم غلبه کنند و زندگی مستقلی داشته باشند.



وی با بیان اینکه سلامت روان در زندگی فردی و اجتماعی بسیار حائز اهمیت است، افزود: برای اینکه در ارتباط با خانواده و دوستان و همکاران و... فردی موفق و مؤثر باشیم، باید سلامت روان داشته باشیم.

عسکری تصریح کرد: استرس و اضطراب بیش از حد منجر به مشکلات مختلف سلامتی می‌شود. بدن افراد با استرس زیاد باعث درد عضلانی، سردرد، اختلالات خواب و غیره می‌شود. معمولاً این افراد در برقراری ارتباط با دیگران به مشکل بر می‌خورند.

وی با اشاره به نقش مهم سلامت روان در جوانان و نوجوانان تصریح کرد: سلامت روان یکی از مؤلفه‌های مهم سبک زندگی سالم در دوران نوجوانی است. نوجوانان در معرض تنش‌ها و فشارهای عاطفی و روانی زیادی قرار دارند که می‌تواند سلامت روانی آنها را به مخاطره بیندازد. والدین و معلم می‌توانند با راهکارهایی مانند آموزش مهارت‌های مقابله با استرس، آموزش حل مسئله، تقویت خودپنداره مثبت، تشویق به برقراری ارتباطات سالم با همسالان و کمک به حل مسائل و مشکلات به ارتقای سلامت روان نوجوانان کمک کنند.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه بیماری های روان مختص قشر یا سن خاص نیست و زن و مرد و کودک و بزرگسال و جوان و سالمند به‌سلامت روان نیاز دارند، گفت: برای اینکه سلامت روان خودمان را افزایش دهیم باید سبک زندگی سالم را در پیش بگیریم و به مقوله سلامت نگاه تک بعدی نداشته باشیم.

وی سهم نشاط اجتماعی در سلامت روان افراد را بسیار مهم ارزیابی و خاطرنشان کرد: نشاط اجتماعی سهم قابل‌توجهی در سلامت روان دارد؛ زیرا افراد هر چه از سلامت روان فاصله بیشتری بگیرند به افسردگی، اضطراب و مشکلات روحی و روانی نزدیک‌تر می‌شوند. این مسائل و ناهنجاری‌ها ریشه بسیاری از خودکشی‌ها و افسردگی‌های حاد هستند.

عسکری با اشاره نقش فناوری رسانه‌ای در عصر جدید تأکید کرد: در عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات، سلامت روانی جوانان به یک چالش مهم تبدیل شده است. مصرف بیش از حد فناوری، تصاویر نمایش‌داده‌شده در رسانه‌ها، و انتظارات اجتماعی می‌توانند تأثیرات منفی بر سلامت روانی آنان داشته باشند.

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark