معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی سیستان و بلوچستان:
بارورسازی ابرها در سیستان شتاب گیرد
کد مطلب: ۷۸۱۱۳
تاریخ انتشار:سه شنبه ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۴۸معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی سیستان و بلوچستان گفت: باتوجه به وضعیت خشکسالی در سیستان استفاده از ظرفیتهای موجود برای تأمین آب ضروری است و همچنین بارورسازی ابرها شتاب گیرد.
مهدی کشتهگر در گفتگو با اوشیدا بیان کرد: سیستان که روزگاری نهچندان دور نگین درخشان شرق کشور بود این روزها روزگار خوشی را سپری نمیکند؛ خشکسالیهای پیاپی و بدعهدی همسایه شرقی در رهاسازی حقابه؛ تندیس درخشان این سرزمین اساطیری کهن را کمرنگتر از همیشه کرده است.
وی افزود: بیآبی به سبب ارتباط مستقیم با وضعیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی منطقه، معضلات بسیاری را برای ساکنان این دیار رقم زده است؛ در این سالها بهوضوح مشاهده شده که نمیتوان به اندک آب جاری شده سالهای قبل در رودخانه هیرمند دلخوش بود و از تدبیر فوری برای تأمین آب نیز متأسفانه خبری نیست، از طرفی پروژه سنگین مانند انتقال آب از دریای عمان در کوتاهمدت نمیتواند علاجی بر بیآبی منطقه باشد.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی سیستان و بلوچستان ادامه داد: بارورسازی ابرها بهصورت راهکاری کوتاهمدت، به سبب ورود حجم آبی موقت در آن سالها به نحوی بهصورت جدی در دستور کار مسئولان مربوطه قرار نگرفت و متأسفانه در برخی حوزهها با موانعی نیز همراه بود.
کشتهگر تأکید کرد: آنچه امروز در خبرها میشنویم این است که کشورهایی چون امارات و چین سرمایهگذاری گستردهای را در حوزه بارورسازی ابرها انجام دادهاند و به دنبال استفاده از این فنّاوری برای جبران کمبود منابع آبیشان هستند خود نشان از اهمیت این موضوع و بهنتیجهرسیدن آن است.
وی تصریح کرد: طبق آمار سازمان جهانی هواشناسی در حال حاضر ۵۰ کشور در حال اجرای طرح بارورسازی ابرها هستند، روسیه و آمریکا جزو پیشگامان این فناوری محسوب میشوند، ضمن اینکه امارات با سرمایهگذاری میلیوندلاری از فناوری نانو برای بارورسازی ابرها استفاده میکند و با ایجاد تراکم در ابرها "تا حدودی" در این زمینه موفق بوده است.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی سیستان و بلوچستان افزود: باتوجهبه اینکه یکی از گزارههای مهم در روش بارورسازی ابرها هزینههای مربوط به آن است، در صورت انجام این کار آسیبی جز برای محیطزیست متوجه کسی نخواهد داشت، بااینوجود چرا با وضعیت فعلی منابع آبی منطقه سیستان حاضر به هزینههای میلیاردی پروژههای مطالعاتی هستیم؛ اما برای روش معقولتری چون بارورسازی ابرها هزینه و یا حتی پیگیری خاصی انجام نمیشود.
وی گفت: بر اساس دادههای منتشر شده در روش بارورسازی ابرها با استفاده فناوری نانو بین ۳۰ تا ۳۵درصد افزایش بارندگی را شاهد خواهیم بود که هر یک میلیمتر افزایش بارندگی اتفاق بزرگی بوده و میتواند به بهبود شرایط کمک کند.
کشته گر خاطرنشان کرد: اگر این بارشها اگر به دلایل مختلف از جمله اشتباه محاسباتی و وزش باد در دیگر نقاط نیز رخ بدهد اتفاق ناخوشایند و یا باعث هدررفته هزینهها نمیشود چرا که میتواند احتمال جاریشدن سیلاب را در بستر رودخانه هیرمند افزایش دهد.
وی ادامه داد: معمولاً بارورسازی ابرها به ۲ روش انجام میشود، یک روش استفاده از هواپیما و هلیکوپتر جهت ارتفاعگرفتن تا بالای ابرها و انجام بارورسازی است و روش دیگر اینکه از پایین به روش ژنراتور و توپخانههای ابری کار بارورسازی ابرها صورت میگیرد.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی سیستان و بلوچستان ادامه داد: باتوجهبه اینکه در خبرها آمده در منطقه غرب و شمال غرب نیز علاوه بر یزد مرکز بارورسازی ابرها در حال راهاندازی هست ضروری است مسئولان مربوطه پیگیری کرده تا در این استان باهدف پوشش شرق و جنوب شرق کشور مرکز بارورسازی ابرها راهاندازی شود.
وی عنوان کرد: شناخت علمی در خصوص شناسایی ابر بارانزا یکی از عوامل مهم اثربخشی این طرح است، این روش باید بر اساس آگاهی و بررسی و شناخت دقیق از سامانههای جوی و مبتنی بر نتایج و سنجشهای فنی و علمی انجام پذیرد زیرا نمیتوان در تمام سامانههای ابری این کار را انجام داد و نیاز است ابرهای بارانزا شناسایی و عملیات بارورسازی پس از مطالعه دقیق صورت پذیرد.
کشته گر تأکید کرد: به هر روی استفاده از تمام امکانات بشری برای بهبود شرایط آبی منطقه سیستان که به سبب خشکشدن چاه نیمهها شاید برای چند ماه یا چند هفته بیشتر ذخیره آبی نداشته باشد امری اجتنابناپذیر و البته حیاتی بوده، و انتظار میرود مسئولان با تشکیل قرارگاه ملی نسبت به بررسی همه احتمالات و روشها اقدام کنند.
انتهای خبر/