داخلی آرشيو گزارش صفحه 
امتیاز مثبت 
۴
 
شهر سوخته میزبان گردشگران نوروزی/ مکانی برای بازدید از اولین انیمیشن و جراحی جمجمه
کد مطلب: ۴۴۷۱۶
تاریخ انتشار:چهارشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۱۵
شهر سوخته یکی از مهم ترین مکان های تاریخی سیستان بوده که توانسته به ثبت جهانی رسیده و همه ساله میزبان گردشگران فراوانی باشد.
شهر سوخته میزبان گردشگران نوروزی/ مکانی برای بازدید از اولین انیمیشن و جراحی جمجمه
به گزارش سرویس فرهنگی اوشیدا، شهر سوخته سیستان ،شاهدی از ژرفای تاریخ برای آگاهی ازنخستین تکاپوها و آزمون های تمدن ساز بشری است، به طوری که جراحی موفقیت آمیز جمجمه، چشم مصنوعی، قدیمی ترین معرق جهان و جواهرات زیبا تنها بخشی از یافته های کاوشگران در این مهد تمدن به شمار می رود.
یافته های محققان و کاوشگران نشان از اندیشه گهربار مردمان سختکوش و دانای شهرسوخته بوده که در طی سالیان متمادی کاوش به خوبی به اثبات رسیده است.

کاوش های به عمل آمده از شهر سوخته بالندگی مردمان آن را به نمایش گذاشته است
رییس میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان زابل گفت: در کیلومتر ۵۵ راه اصلی زابل به زاهدان از مسیر شهر هامون و دهستان لوتک شهر سوخته با دیرینگی پنج هزار ساله قرار دارد.
علیرضا خسروی اظهار داشت: دسترسی به"پاسخ نامه ی" بسیاری از پرسش های بنیادین درپیرامون چند و چون شکل گیری نخستین شهرها و سازوکارهای مدیریتی نخستین شهریاران، مناسبات قانونمند ومنظم تولید، ساختارهای اجتماعی دور بشری، سامانه ی باورها و پندارها و جهان نگریهای کهن مردمان حوزه هیرمند فرمند، فرایندهای مهاجرت وپیوندهای بین تمدنی درهزاره های پنجم وششم پیش از روزگار ما و شکل گیری هویت های اجتماعی نخستین بسیاری پرسشهای دیگر درتبیین وتعریف بنیادهای تمدن بشری ما را
نیازمند به پژوهش و کاوش دراین محوطه یگانه نموده است.
وی با بیان، در هر فصل کاوش این محوطه ارجمند رازهای بی شماری ازدانایی ها و توانایی های "ایرانی مردمان" رادر پگاه تاریخ به دیده تحسین وتعجب جهانیان قرارداده است ادامه داد: جراحی موفقیت آمیز جمجمه، کهن ترین اندیشه متحرک سازی، چشم مصنوعی منحصر به فرد، تخته بازی، خط کش با دقت نیم میلیمتر،لوله های فاضلاب، قدیمی ترین معرق، پارچه های گوناگون، جواهرات زیبا وظریف بخشی از زایش های هنری" مردم مایه ور"شهر پنچ هزارساله ای است که روان نا آرام وبی قرارش برای خودنمایی ،وسوسه ودلربایی های فراوانی
رابرای پژوهشگران ایجاد کرده است.

شهر سوخته از نخستین آثار میراث فرهنگی برای ثبت جهانی به شمار می رود
کارشناس میراث فرهنگی سیستان عنوان کرد: این محوطه ارجمند به همراه کوه خواجه، درفهرست ده اثر نخستین سازمان میراث فرهنگی برای ثبت جهانی بود است.
خسروی با بیان، ارتفاع اين تپه هاي شمالي– جنوبي بين ۱۲ تا ۱۸ متر از سطح زمين هاي اطراف و مساحت آنها حدود ۱۵۱ هكتار است افزود: اين شهر موجوديت خود را طي هزاره هاي چهارم و سوم پيش از ميلاد مديون رودخانه پر آب هيرمند و دلتاي آن بوده است.
وی گفت: ۱۲۰هكتار از وسعت ۱۵۱ هكتاري شهر داراي آثار و بقاياي باستاني است و گسترده ترين دوره آن متعلق به لايه هاي هفتم تا پنجم يعني سالهاي بين ۲۸۰۰ تا ۲۵۰۰ پبش از ميلاد است كه وسعت شهر به حدود ۸۰ هكتار مي رسيده است.
وی ادامه داد: بيش از نيمي از سطح شهر پوشيده از توده سفالهاي شكسته، سنگ، فلز و خرده سنگهاي نيمه قيمتي و ساير مواد منقول باستاني است در حاليكه در سطح گورستان تقريبا هيچگونه نشانه و ماده فرهنگي ديده نمي شود.
وی با بیان، شهر قابل تقسيم به سه بخش اصلي و سه بخش فرعي است كه منطقه بزرگ مركزي شامل بخشهاي مسكوني شرقي، مركزي و بناهاي يادماني، منطقه شمال غربي يا منطقه صنعتي و بخش جنوبي يا منطقه گورستان را شامل می شود افزود: آثار معماري بدست آمده در بخش مسكوني نشان دهنده وجود نوعي نظم و ترتيب در تقسيم بندي ساختمان ها و واحد هاي مسكوني است كه توسط خيابان ها و كوچه هائي از يك ديگر جدا مي شوند.
وی در این راستا گفت: مصالح ساختماني به کار رفته در این بناها چينه، خشت، چوب وحصير می باشد و هر واحد ساختماني شش تا ده اتاق داشته كه داراي در، درگاه، پلكان، كف، سقف، اجاق و در برخي موارد آخور جانوران بوده اند.
لوحه گلی، یکی از مهم ترین اشیا یافت شده در شهر سوخته به شمار می رود
رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان زابل با بیان، اشياء منقول پيدا شده در شهر سوخته بسيار متنوعند افزود: گذشته از ظروف سفالي، اشياء در خور اعتناء ديگری نیز از قبیل انواع و اقسام پيكره هاي كوچك گلين و گاهي سفالين و سنگي انسان و جانور، اشياء چوبي و حصيري، ابزار بافندگي، پارچه و طناب، مهر و اثر مهر، اشياء تزئيني و ابزار كار در کاوش های به عمل آمده از شهر سوخته کشف شده است.
خسروی با عنوان، در ميان اشيا سنگي مي توان به ظروف مرمري و دسته هاي سنگي و سنگ آسياها اشاره كرد افزود: اشيا زينتي بيشتر با سنگ هاي نيمه بهادار وارداتي چون سنگ لاجورد، عقيق و فيروزه كه از معادن دور دست به شهر سوخته وارد مي شده ساخته شده اند.
وی ادامه داد: اين سنگ هاي نيمه بهادار و به ويژه سنگ لاجورد پس از ورود به شهر سوخته توسط صنعتگران اين شهر تراش داده مي شده و به شكل اشيا زينتي در مي آمده و سپس براي صدور به سرزمين هاي دور دست آن سوي خليج فارس و ميان رودان به ايستگاه هاي مبادلاتي موجود در فاصله بين اين سرزمين ها فرستاده مي شده است.
وی بیان داشت: از سنگهاي مرمر و بازالتي و آهكي براي ابزار سازي و مهره سازي و ساختن ظرفهاي گوناگون استفاده مي شده است همچنین مهرها و اثر مهر هاي گوناگوني از مواد مختلف در شهر سوخته بدست آمده كه
داراي كاربرد اداري و رسمي بوده اند.
وی با عنوان، يكي از مهمترين اشيا يافت شده در شهر سوخته لوحه گلي كوچكي است كه در روي آن نوشته اي كوتاه به خط دوران آغاز ايلامي باقي مانده كه ظاهرا مربوط به يك سلسله ارقام و اعداد مي باشد گفت: اين لوحه از كهن ترين لايه هاي موجود در شهر سوخته پيدا شده و مربوط به حدود ۳۲۰۰ سال پيش از ميلاد و كهن ترين نوشته اي است كه تا كنون در سرزمين هاي شرق دشت لوت بدست آمده است. وی در پایان تاکید کرد: نخستین جراحی موفقیت آمیز جمجمه، لوله های آب و فاضلاب،نخستین انیمیشن تاریخ هنر بشر، قدیمی ترین تخته بازی یافت شده، چشم مصنوعی، پارچه های زیبا ومنحصر بفرد، خط کش بادقت نیم میلیمتر از مهمترین آثار بدست آمده از حفاریهای شهر سوخته تاکنون است.
Share/Save/Bookmark