داخلی آرشيو خبر صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
ناقوس خشکسالی در سرزمین آب و باران/ پایداری کشت گندم در خطر است
کد مطلب: ۷۳۴۹۰
تاریخ انتشار:دوشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۴۶
در سال جاری به دلیل خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی پیش بینی می‌شود تولید گندم در کردستان نسبت به سال‌های قبل کاهش محسوسی داشته باشد.
ناقوس خشکسالی در سرزمین آب و باران/ پایداری کشت گندم در خطر است

به گزارش اوشیدا به نقل از  کُردتودی، کردستان یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی شامل ۸۹۶ هزار و ۲۳۵ هکتار اراضی دیم معادل ۸۸ درصد و ۱۲۱ هزار اراضی آبی معادل ۱۲ درصد دارد؛  سال زراعی ۱۴۰۰؛ ۶۰۵ هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت گندم  اختصاص یافته که از این میزان ۵۷۳ هکتار دیم و ۳۲ هکتار  هم آبی است.

ناقوس خشکسالی امسال بیش از هر سال دیگر در کُردستان به صدا درامد و در این بین تغییر الگوی کشت و پرهیز از کشت محصولات پرآب طلب در نواحی کم آب بیش از پیش الزامی و ضروری به نظر می رسد.

این روزها افزایش قیمت خرید تضمینی گندم از ۴۰ هزار به ۵۰ هزار ریال در حالی رخ داد که بارشها در استان کردستان نسبت به سال زراعی گذشته ۲۰ درصد و بلند مدت ۱۵ درصد کاهش یافته است و نگرانی کشاورزان از بابت تولید محصول با کیفیت رو به فزونی است.

پشتیبانی از تولید ملی و استراتژیک گندم در این چنین شرایطی مانند مرهمی بر زخمی از صدها زخم این قشر محروم و زحمتکش نشست تا با دلگرمی بیشتری در عرصه تولید و عدم وابستگی به خارج برداشته شود.

سیدحسین رحیمی نماینده کشاورزان خبره استان کردستان اظهار داشت: میزان بارندگی از ابتدای امسال تاکنون در استان کاهش چشمگیری داشته  و این مسئله موجب نگرانی کشاورزان نسبت به کاهش عملکرد محصولشان شده است و اگر به موقع هم نسبت به استفاده از کود و سموم شیمیایی مورد نیاز برای تقویت محصول استفاده نکنند هم از لحاظ کمیت و هم کیفیت آسیب می‌بیند.

وی گفت: هرچند هنوز هم این قیمت تضمینی اعلام و مصوب شده سال ۱۴۰۰ جوابگوی هزینه‌های تولید(کاشت ،داشت و برداشت) گندم نیست و گندمکاران خواستار تعیین ۶۰ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم از این محصول بودند.

رحیمی یادآور شد: انتظار می‌رود در قسمت‌های دیگر تولید گندم هم چون هزینه تعمیر و نگهداری و تعویض قطعات ماشین آلات کشاورزی که افزایش چندین برابری پیدا کرده است مشوق‌ها و یارانه‌هایی در نظر گرفته شود.

از طرفی آرش آریا نژاد مدیر عامل شرکت آب منطقه ای کردستان در خصوص میزان بارندگی کم امسال اظهار داشت: فروردین سال جاری میانگین بارش‌ها در کردستان نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته، ۸۳ درصد و در مقایسه با میانگین بلندمدت ۸۰ درصد کاهش داشت.

وی با بیان اینکه این مقدار بارش در طول دوره آماری ۵۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده است، افزود: از ابتدای سال آبی جاری(اول مهر پارسال) تاکنون، ۲۸۷ میلیمتر بارش در استان ثبت شده که نسبت به مدت مشابه در سال زراعی گذشته ۲۸ درصد و متوسط بلندمدت ۲۴ درصد کمتر است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان به نبود ذخایر برفی در ارتفاعات استان اشاره کرد و گفت: براساس پیش‌بینی هواشناسی استان، در ۲ هفته آینده نیز بارش‌های قابل ملاحظه‌ای نخواهیم داشت؛ بنابراین احتمال کم آبی در استان زیاد است و باید در مصرف آب صرفه‌جویی کرد.

آریانژاد با بیان اینکه تقاضا برای مصرف آب در بخش کشاورزی نیز افزایش می‌یابد، اضافه کرد: کاهش بارندگی به افت منابع آب زیرزمینی و فرونشست زمین منجر می‌شود و نیاز است برای برون رفت از وضعیت، برنامه‌ریزی و همکاری ویژه‌ای بین کشاورزان و دستگاه‌های مسوول وجود داشته باشد.

ناظمی کارشناس جهاد کشاورزی استان کردستان هم در این زمینه اظهار داشت: کمبود بارش ها و خشکی مراتع و اراضی کشاورزی موجب کمبود محصوصلات، افزایش آفات و علف های هرز خواهد شد چرا که با توجه به بارش کم شرایط برای آفت گندم مهیاست و به همین خاطر ریزش سن گندم به سمت مزارع دور از انتظار نخواهد بود و این امر قطعاٌ خسارت هایی را برای کشاورزان بوجود می آورد.

وی اضافه کرد: با توجه به کمبود بارندگی ها و خشکسالی ها در سال جاری پیش بینی شده است سالی کم آب را پیش رو داشته باشیم لذا مدیریت منابع چه در زمینه آب شرب و چه در حوزه ی کشاورزی ضرورتی است که باید مورد توجه مسئولین امر قرار گیرد.

انتهای پیام/

Share/Save/Bookmark