داخلی آرشيو گزارش صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۱
 
رکورد جدید برای سیستان در بحرانی‌ترین شرایط؛
آلوده‌ترین شهر جهان، گرم‌ترین شهر جهان شد
کد مطلب: ۷۵۳۵۶
تاریخ انتشار:دوشنبه ۵ تير ۱۴۰۲ ساعت ۰۳:۲۳
تالاب هامون سال‌هاست به علت عدم تحقق حقابه به کانون ریزگردها تبدیل شده و این روزها سیستان نه آب دارد نه هوا.
آلوده‌ترین شهر جهان، گرم‌ترین شهر جهان شد
به گزارش پایگاه خبری‌اوشیدا، وزش بادهای ۱۲۰ روزه در منطقه سیستان شاید برای عده‌ای از مسئولین داستانی تکراری و عادی شده باشد؛ اما برای مردم صبور، غیور و مرزدار شمال سیستان و بلوچستان این روزها دیگر به موضوعی غیرقابل‌تحمل تبدیل شده است.

البته داستان این روزهای منطقه سیستان بسیار غم‌انگیزتر است چرا که مردم این منطقه این روزها علاوه بر اینکه باید با خشکسالی ۲۵ساله و بیکاری ناشی از آن دست‌وپنجه نرم کنند هر روز با هجوم طوفان و ریزگردهای بی‌رحم آن در بحرانی‌ترین و آلوده‌ترین شهر جهان مواجه هستند این روزها سیستانیان علاوه با گرمای بالای ۵۴، بی‌آبی و بی‌برقی را هم در بدترین شرایط بحرانی تحمل می‌کنند.

موج گرمایی اخیر زابل در حالی به‌عنوان گرم‌ترین شهر جهان ثبت شده است که برای نخستین‌بار در ۶۰ سال اخیر بی‌سابقه است و این شهر، درست چند ماه پیش زمستان سردی را سپری کرد و سومین یخ‌بندان شدید خود را در حدود ۶۰ سال اخیر پشت سر گذاشت.

گرمای بی‌سابقه و طوفان‌های شن زندگی را برای مردم سیستان سخت و طاقت‌فرسا کرده است و با همه این مشکلات هنوز خبری از حقابه نیست، مسئولین در صحبت‌های خود می‌گویند پیگیر حقابه هستند و از حق قانونی دراین‌خصوص کوتاه نمی‌آیند؛ اما در عمل تا کنون نتیجه مثبتی برای سیستان رقم نخورده است.

اما موضوعی که برای مردمان این دیار ناراحت‌کننده است عدم توجه کافی مسئولین است، زیرا طی این سال‌ها وعده‌های متعددی از سوی مسئولین مختلف برای کم‌کردن بخشی از مشکلات مردم مطرح شده؛ اما متأسفانه به هیچ‌کدام عمل نشده است به‌عنوان‌مثال در سال‌‌های گذشته در نشست ستاد راهبردی مقابله با گردوغبار استان سیستان و بلوچستان که با حضور مدیر ملی ستاد مقابله با گردوغبار سازمان محیط‌زیست برگزار شد مقرر شد تا برنامه جامع مقابله با گردوغبار سیستان و بلوچستان نهایی شود.

بحران خشکسالی منطقه سیستان به اوج رسیده است
طوفان برای مردم منطقه موضوع تازه‌ای نیست؛ اما خشک‌شدن تالاب هامون و رودخانه هیرمند پس از سه دهه خشکسالی؛ کانون‌های گردوغباری ایجاد کرده که وضعیتشان سال‌به‌سال وخیم‌تر می‌شود و این نتیجه عدم توجه کافی مسئولین است که حالا کارد به استخوان رسیده است.

کاهش بیش از ۹۹ درصدی بارش در منطقه سیستان، عدم ورود حقابه از مسیرهای منتهی به تالاب هامون و خشکی بستر آن، وزش بادهای ۱۲۰ روزه سیستان و همچنین کاهش پوشش گیاهی در تشدید پدیده گردوغبار در منطقه سیستان نقش دارند.

بحران خشکسالی منطقه سیستان در پی خشکسالی بیش از ۲۵ سال اخیر حالا با سد "کمال خان" در افغانستان و عدم پرداخت حقابه منطقه به اوج رسیده است. بستر خشکیده تالاب هامون در زمان وقوع بادهای ۱۲۰روزه به منشأ ریزگرد تبدیل شده و حالا ۳۶۵ روز شده طاقت مردم را طاق کرده است.

به این شرایط دل‌نگرانی مردم سیستان برای تأمین آب شرب را نیز باید اضافه کرد؛ چرا که آب واردشده به منطقه علاوه بر تأمین آب شرب پنج شهرستان منطقه سیستان شامل زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان، منبع انتقال آب مردم زاهدان به‌عنوان مرکز استان نیز بوده است و حالا این منبع روزبه‌روز در حال اتمام و به نقل از مدیرعامل آبفا سیستان به مرحله فوق‌بحرانی رسیده و مردم مظلوم سیستان که صدایشان به جایی نمی‌رسد هر روز بین مرگ و زندگی قرار دارند.

توفان گردوخاک ۱۷۲ نفر را راهی بیمارستان کرد
مجید محبی مدیرکل ستاد بحران استان سیستان و بلوچستان بیان کرد: وقوع توفان گردوخاک و پراکنده شدن ریزگرد در سیستان شامل پنج شهرستان زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز واقع در شمال سیستان و بلوچستان طی سه روز گذشته ۱۷۲ نفر از مردم منطقه را راهی بیمارستان و مراکز درمانی کرده است‎.

وی افزود: در مجموع ۱۴۶ نفر به‌صورت سرپایی از خدمات درمانی بهره‌مند و از بیمارستان مرخص شدند و ۲۶ نفر همچنان بستری هستند.

مدیرکل ستاد بحران سیستان و بلوچستان تأکید کرد: تاکنون گزارشی از خسارات وارد شده در پی بروز وقوع توفان گردوخاک و پراکنده شدن ریزگرد گزارش نشده است.

محسن حیدری مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان بیان کرد: وزش باد شدید تا بیشینه ۱۰۱ کیلومتر بر ساعت بامداد امروز زابل را درنوردید و گردوغبار حاصل از آن شعاع دید افقی را در منطقه فرودگاهی به ۱۲۰۰ متر کاهش داد.

مدیرکل هواشناسی استان سیستان و بلوچستان افزود: همچنین در شهرستان زهک بیشینه سرعت باد به ۷۶ کیلومتر بر ساعت رسید و دید افقی در ایستگاه هواشناسی تا ۶۰۰ متر کاهش یافت.

وی خاطرنشان کرد: در شمال استان تا دوشنبه وزش باد شدید تا خیلی شدید و طوفان گردوخاک همراه با کاهش دید افقی و کاهش کیفیت هوا در سطح هشدار صادر شده پیش‌بینی می‌شود. طی این مدت در مناطق مرکزی و جنوبی استان برخی ساعات وزش باد و افزایش غبار پیش‌بینی می‌شود.

حیدری گفت: توصیه می‌شود از ترددهای جاده‌ای و تردد غیرضروری بیماران تنفسی، افراد سالخورده و کودکان، در زمان غبارآلود شدن هوا خودداری شود؛ همچنین از کار در ارتفاع جدا پرهیز شود.


انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark