داخلی آرشيو خبر صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
گام اول برای تحقق حق آبه ایران از هیرمند برداشته شد/امروز؛ آغاز نقشه‌برداری برای جانمایی نقاط آبگیری
کد مطلب: ۷۳۰۰۰
تاریخ انتشار:سه شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۳۱
با برگزاری نشست های مشترک ایران و افغانستان به منظور تحقق حق آبه سیستان از هیرمند گام اول در این راستا برداشته شد و طبق توافق صورت گرفته میان ۲ کشور امروز نقشه برداری برای جانمایی ۳ محل آبگیری از این رودخانه برای کشور آغاز می شود.
گام اول برای تحقق حق آبه ایران از هیرمند برداشته شد/امروز؛ آغاز نقشه‌برداری برای جانمایی نقاط آبگیری
به گزارش اوشیدا به نقل از عصرهامون؛ معاهده آب هیرمند در سال ۱۳۵۱ در زمان پهلوی دوم میان ایران و افغانستان امضا و مقرر شد سالانه تنها حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب آب از آن کشور وارد هیرمند شود، تفاهم نامه ای ۴۶ ساله که طرف افغانستانی به آن پایبند نشد و از اوایل دهه ۷۰ هامون، خشک و معیشت مردم دچار مشکل شد.
 
در همین راستا گزارش های متعددی با عناوین مختلف در این پایگاه خبری و دیگر رسانه ها منتشر و این موضوع با جدیت پیگیری شد که اتفاق های روزهای اخیر نشان می دهد که پیگیری های رسانه ای مثمر بوده است، چراکه طبق گفته مسئولان امر قرار است از امروز عملیات نقشه برداری مشترک جهت جانمایی سه محل آبگیری برای ایران آغاز شد که نتیجه آن تا یک ماه آینده مشخص می شود.
 
اقدام دولت افغانستان مطابق معاهده

 
در راستای اجرای این برنامه، هیئتی از افغانستان از ۱۱ بهمن ماه وارد سیستان شد که با نشست های سنگینی بین ۲ کشور و انعقاد تفاهم نامه همراه بود که نعیم الله سالارزی، رئیس هیئت ۲۲ نفره افغانستانی در این نشست های مشترک، گفت: ما یک معاهده تاریخی داریم که در سال ١٣٥١ صورت گرفت و مطابق معاهده آب هلمند حق‌آبه کشور ایران ثابت شد و امیدوار هستیم کار فیزیکی حق‌آبه ایران آغاز و پس از کار یک ماهه حق‌آبه ایران ثابت شود و دولت افغانستان وادار به این است که مطابق معاهده عمل کند.
 
معاون کمیسار آب هیرمند در ادامه در خصوص ساخت سد بر روی هیرمند افزود: ما صدرصد مطمئن هستیم که بند کمال‌خان برای ایران هیچ مشکلی به‌وجود نخواهد آورد، حق‌آبه‌ای را که معاهده ذکر کرده ان‌شاءالله به ایران می‌رسد و دولت افغانستان طبق قانون آب این کشور و قوانین بین‌المللی هیچ کاری را نخواهد کرد که به ضرر آب هیرمند باشد.
 
آغاز نقشه برداری به منظور جانمایی سه محل آبگیری
 
محمد دلمرادی، مدیرعامل آب منطقه ای سیستان و بلوچستان در این رابطه به خبرنگار ما گفت: ۲ نشست سنگین با هیئت افغانستانی در راستای برگزار و توافق شد که از صبح امروز همکاری های مشترک جهت نقشه برداری به منظور جانمایی سه محل آبگیری از رودخانه هیرمند برای ایران آغاز می شود.
 
وی با بیان این که در معاهده ۱۳۵۱ آب هیرمند نیز مشخص شده است که از سه محل باید آبگیری انجام شود، افزود: پس از نقشه برداری، طراحی انجام و برنامه ریزی های لازم به منظور احداث سازه های مورد نیاز آغاز می شود تا زمینه ها برای تحقق حق آبه تسهیل شود.
 
این مقام مسئول با بیان این که گام نخست برای تحقق حق آبه ایران از هیرمند برداشته شد، اذعان کرد: بر اساس موافقت نامه ای که با هیئت افغانستان منعقد و امضا شد برنامه ریزی های لازم به منظور اقدام های بعدی انجام می شود.
 
وی ابراز امیدواری کرد: این نشست ها و اقدام ها استارت خوبی برای گام های بعدی باشد تا بتوان حق آبه ایران از هیرمند را طبق معاهده ۱۳۵۱ محقق کرد و دغدغه ای در این راستا وجود نداشته باشد.
 
امضای موافقت نامه بین کمیساریای آب ایران و افغانستان

عباسعلی ارجمندی، فرماندار زابل هم در گفت و گو با  خبرنگار ما در این باره بیان کرد: اعضای هیئت فنی افغانستان از ۱۱ بهمن ماه وارد سیستان شدند که به مدت یک ماه در زابل مستقر می شوند، مذاکرات با این هیئت به مدت ۲ روز برگزار شد.
 
وی ادامه داد: در پی نشست هیئت مشترک فنی ایران و افغانستان به منظور نقشه برداری رودخانه هیرهند، تعیین سه محل آبگیری جانب ایران مطابق بندهای الف و ب ماده سوم معاهده ۱۳۵۱ آب هیرمند، موافقت نامه ای به امضای 2 کمیساریای آب ایران و افغانستان رسید.
 
این مقام مسئول اضافه کرد: برای اولین بار مجموعه سیستان و بلوچستان شامل فرمانداری و آب منطقه ای در این موضوع دخیل بودند، تیم کشورمان در این نشست با ریاست عیسی بزرگ زاده، مدیر کل دفتر رودخانه های مرزی و منابع آب مشترک وزارت نیرو به صورت قوی حضور یافت و نعیم الله سالارزی، معاون کمیسار آب هلمند در افغانستان نیز ریاست هیئت فنی افغانستان را بر عهده داشت.
 
به گفته وی، در این نشست ها به همه موضوع ها شامل اقتصادی و اجتماعی و پیوندهای مشترک دو کشور در حوزه های مختلف اشاره شد و پس از نقشه  برداری ساخت سازه اندازه گیری آب در دستو کار قرار می گیرد.

گفتنی است؛ در همین راستا طی ماه های اخیر مطالبی با عناوین آینده ۱.۵ میلیون ایرانی قربانی ضعف دیپلماسی/ حق آبه هامون؛ پشت سد دیپلماسی یا بی عدالتی؟، حق آبه هیرمند مطالبه ای بین المللی؛ مذاکرات دولت ناکافی/افزایش حجم ریزگردها رهاورد عدم پایبندی افغانستان به تعهدات است در این پایگاه خبری منتشر شد که پیگیری ها به بار نشست.

انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark