قوام و طایفههای سیستان و بلوچستان، به اقوامی گفته میشود که در استان سیستان و بلوچستان سکونت داشتهاند یا زندگی میکنند و از لحاظ ساختار طایفهای، قومی و نوع سکونت به چهارده گروه تقسیم میشوند.
به گزارش اوشیدا به نقل از ویکی پدیا ؛ بازماندگان سیستان که توانستهاند نسل خویش را از خطر قتلعامها و کشتارهای دسته جمعیمغولان،تیموریان، وازبکهاحفظ کنند، شامل:
طایفهگرگوخاشی(اوکاتی) و همچنین طایفهٔ بزی که اولین طایفه بودندهایی که در مقابل حمله آنها ایستادگی کردند و رشادتهای از خود نشان دادند که در تاریخ ماندگار شد، طایفههای (ریگیجلایی)کبدانی،کمالی،ارابیب٬،پهلوان، تکر،نوراو،جهانتیغ اعقاب خیرالدینکهخا پلاس رجوع شود به کتاب ملک شاه حسین نویسنده دو قرن پیش که اصالت فامیل کیخا کهخا پلاسی بودهاند
طوایفی که معتقدند ریشه قومی آنانساداتاست شامل:سادات تمین(حسینی،سید،سعیدیان وبرخی کردها) وسجادی ها که با سادات تمین ریشه مشترک دارند و در زمان شاه عباس از منطقه ی سمیرم اصفهان به این منطقه کوچ کرده اند.کول،صیادی ارباب، نورایی، هاشمی ، ،سیدذاکری.
طوایفی که منتسب به محیط زیست اولیه خودشان هستند، شاملدلخکی،دلارامی،سرگزیوخاراکوهی، که به ترتیب از مناطق دلخک، بیابان گرگ، شورهگزها و خارکوه واقع در مجاورتهیرمندسرچشمه میگیرند.
طوایفی که از کوههای بارزکرمانآمده و از وجودشان در جنگها و اهداف امنیتی استفاده میشدهاست، شاملسنچولی(سگچولی) ودهباشی جهان تیغ
طوایفی که قبل از ویرانی سیستان آنجا بودهاند اما توسطتیموراجباراً به مناطق دیگر منتقل شدهاند، شاملجمشیدیوبختیاری
طوایفی که از اطرافتهرانبه سیستان کوچ کردهاند،نوری
طوایفی که ازافغانستان فعلی آریانای قدیم آمدهاند شامل:شهریاریکه از ده شهریاری در چخانسور افغانستان آمدهاند، کریم کشته که از ده کدیم کشته واقع در چخانسور آمدهاند، عرب، کریم کشته و پودنه.
طوایفی که از منطقه لاش وجوینو قلعه کاه به سیستان آمدهاند، شاملسموری،ارجونی،تجگی
طوایفی که ریشه آنان ازشیرازو وابسته به ایل ممسنیاستان فارسمیباشند، شامل: شهرکی و براهویی (تیرههای مختلف محمدحسنی/ممسنی) و جمالزهی