داخلی آرشيو يادداشت صفحه سیاسی
امتیاز مثبت 
۰
 
یادداشت؛
کشورهای همسایه از گسترهٔ مرزی ایران واهمه دارند
کد مطلب: ۷۶۱۹۷
تاریخ انتشار:يکشنبه ۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۵۴
گستره مرزی در چهارگوشه کشور و وجود کشورهای پرتنش در محیط پیرامونی و همسایگی ایران تأمین امنیت برای مرزهای داخلی و خارجی را با تهدیدات و چالش‌های متعددی روبه‌رو کرده است.
کشورهای همسایه از گسترهٔ مرزی ایران واهمه دارند
عیسی نکویی کارشناس سیاسی در یادداشتی به اوشیدا نوشت: گستره مرزی در چهارگوشه کشور و وجود کشورهای پرتنش در محیط پیرامونی و همسایگی ایران تأمین امنیت برای مرزهای داخلی و خارجی را با تهدیدات و چالش‌های متعددی روبه‌رو کرده است. بدون تردید باید پذیرفت که حفظ امنیت و مواجهه درست با این چالش‌ها در محیطی که پیرامون آن در دریای مواجی از تلاطم و ناامنی قرار دارد کار دشواری می‌نماید؛ اما بااین‌وصف، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با نقش‌آفرینی در حوزه‌های مختلف در رفع این تهدیدات کامیابی‌های فراوانی داشته است.

  گروه‌های تروریستی و تکفیری مثل داعش در پی ضعف برخی کشورهای همسایه در مقطعی تا نزدیکی مرزهای ایران آمده بودند؛ اما حضور سپاه باهدف کمک‌های مستشاری به دولت‌های عراق و سوریه و نیز توقف حملات آشوبگران و عقب‌نشینی آنان از مواضع قبلی، امنیت مرزهای ایران را در مناطق غرب کشور به میزان قابل‌توجهی بالا برده است.

  از نقطه‌نظر فنی، استراتژی ساده بود؛ ایران ابتدا سامانه‌های پدافند هوایی دشمن را با استفاده از پهپادها از بین برد و بعد از آن پرتاب موشک‌های مافوق‌صوت که اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها قادر به رهگیری آن نبودند. تأکید بر این نکته ضروری است که وزن عملیات ایران بیشتر سیاسی بود تا نظامی. ایرانی‌ها نمی‌خواستند جنگی را آغاز کنند که ایالات متحده را درگیر کند، اگرچه این همان چیزی بود که نتانیاهو می‌خواست. به‌عبارت‌دیگر، اسرائیل نتوانست ایران را تحریک کند. 

همچنین واضح است که جمهوری اسلامی ایران پهپادها و موشک‌های قوی‌تری نسبت به حمله ۱۴ آوریل دارد که از آنها استفاده نکرد. بااین‌حال حمله ایران به اسرائیل بسیار موفق‌تر از آن چیزی بود که به نظر می‌رسد. حتی پهپادها و موشک‌های کمتر پیشرفته ایران نیز توانستند به حریم هوایی اسرائیل نفوذ کنند و خسارت وارد کنند و اسرائیل برای سرنگونی این موشک‌ها و پهپادها بسیار بیشتر از ایران هزینه‌کرد تا با آنها مقابله کند. 

تهران بار دیگر نشان داد که اسرائیل آسیب‌ناپذیر نیست و امکان حمله به آن وجود دارد. در نهایت، دستاورد اصلی ایران این بود که موفق شد به همان روشی که پس از عملیات حماس در ۷ اکتبر انجام شد، اسرائیل را مختل کند. آیا اسرائیل قادر خواهد بود پاسخ دهد؟ حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد تهران ازاین‌پس هر زمان که به منافع ایران و شهروندانش لطمه‌ای وارد شود، به اسرائیل ضربه خواهد زد. این یک بیانیه مهم است.

   یقیناً حمله ۱۴ آوریل ایران فقط یک حمله تلافی‌جویانه نبود، بلکه نظم جدیدی را ایجاد کرد. ایران ثابت کرد در شرایطی که کلمات قابل به توصیف آن نیستند، آماده است به ابزارهای نفوذ جدید متوسل شود. تهران مستقیماً برای آغاز جنگ حمله نکرد، بلکه تنها نشان داد در صورت شکست سایر ابزارهای فشار بر اسرائیل، چه اتفاقی می‌افتد. گزینه جدیدی مطرح شده است.
اسرائیل از مهم‌ترین مزیت خود، یعنی مصونیت مطلق که تا همین اواخر توسط ایالات متحده تضمین شده بود، محروم شده است.  در عرصه پهپادی نیز با استفاده از دانش بومی، قابلیت‌های بردهای مختلف و مداومت در پرواز و تنوع در ساخت پهپادها رسیده‌ایم. نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در عرصه پدافندی نیز به ترکیبی از تجهیزات هشدار و شناسایی دشمن در برد بیش از هزار کیلومتر به همراه سامانه‌های مختلف دست‌یافته است.

به‌رغم اینکه عرصه دفاعی جزو پیچیده‌ترین حوزه‌های دانشی است و سرریز این دانش سبب توسعه و رشد سایر عرصه‌های صنعتی می‌شود، اما جمهوری اسلامی با اطمینان کامل از توانمندی‌های داخلی به توان بومی‌سازی قابل‌توجهی رسیده و هیچ‌گونه وابستگی را در این عرصه به خود راه نداده است.   

به دلیل بومی بودن تجهیزات و فناوری‌های نیروی هوا فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، متناسب با توانایی و ویژگی‌های دشمنان، سلاح‌های موردنیاز ساخت و ضمن تبدیل نقطه قوت دشمن به نقطه‌ضعفشان، قدرت بازدارندگی ویژه‌ای نیز به وجود آمده است دشمن به قابل‌احترام بودن توان نظامی و بازدارندگی ایران اذعان دارد و قدرت دفاعی ما برای آنها باورپذیر و واهمه آمیز شده است. 

نیروهای بسیج، ارتش و سپاه علاوه بر قدرت بازدارندگی که برای دشمنان دارند؛ در زمان بحران‌های بلایای طبیعی اصلی‌ترین یاری‌رسان مردم بوده‌اند و همیشه نخستین گروه‌هایی بوده‌اند که به محل بحران رسیده و مدیریت خود را آغاز کرده‌اند.
در زلزله کرمانشاه و سیل اخیر در بلوچستان نیز فرماندهان نیروهای مسلح به همراه نیروهایشان جزو نخستین نفراتی بودند که سریعاً خود را به منطقه رساندند تا کمک‌حال مردم باشند.
نیروی هوا فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر اساس منویات رهبری معظم انقلاب، اصل شکل‌گیری هندسه قدرت در تراز انقلاب اسلامی را در حال پیاده‌سازی کردن است.
بخش عمده‌ای از توانمندی‌های نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در عرصه موشکی با راهبرد، ترسیم مسیر و هدایت‌های مقام معظم رهبری به‌دست‌آمده است. سیر پیشرفت در حوزه موشکی ایران به‌قدری رسیده که امروز توانایی نقطه‌زنی برای موشک‌های ایران کاملاً فراهم شده و برد موشکی نیز تا ۲ هزار کیلومتر رسیده است.  انتهای خبر /
Share/Save/Bookmark